Naslovnica / Pavliha / Rekreacija sv. Barbare

Rekreacija sv. Barbare

Medtem, ko se predsednici KS Kamnik – center, tako kot bržkone še mnogim njenim sokrajanom zgolj sanja o igrišču v krajevni skupnosti, se sv. Barbara že rekreira, v času rekreacije pa izložbeni prostor prepušča čislanemu kamniškemu svetniku…

Ivanki Učakar, predsednici KS Kamnik – center se je danes na spletnem omrežju zapisala sanjavo športna objava o prostorih za druženje in rekreacijo v KS Kamnik – center, medtem pa se sv. Barbara, katere postavitev kapelice je stala vsaj toliko kot spodobno športno igrišče, že rekreira.

Foto: Zaslonska slika objave na družabnem omrežju FB.

 

Pred nedavnim smo bili namreč priča domala čudežnemu prizoru, ki bi v ustreznih okoliščinah utegnil zasenčiti celo premikajočo se županjenjivsko Maričko, saj se je s kupico in mečem opremljena sv. Barbara, kot prava športnica, podala na sprehod po lično urejeni okolici kapelice, morebiti pa je priložnost izkoristila še za napolnitev svoje kupice ob dobri malici v bližnji Vratarnici.

Da izložbeni prostor, v žalost morebitnih obiskovalcev, v času njenega sprehoda ni bil prazen, jo je v kapelici začasno nadomestil nek drug svetnik, katerega poreklo še raziskujemo, saj so svetopisemski viri, predvsem pa njegove upodobitve, precej skopi.

Neukemu opazovalcu bi se z določenega zornega kota sprva morda zazdelo, da gre za neko neznano nesečo svetnico, ki ji je sv. Barbara odstopila prostor, ampak temu ni bilo tako.

Podrobnejši pogled je namreč pokazal, da gre za simbolično in, resnici na ljubo, zelo posrečeno upodobitev poslavlajočega se sv. Jude Iškarijota na stolu, svetnika, ki je v določenih kamniških krogih, navkljub njegovi, totalitaristično izkrivljeni oz. enostransko prikazani zgodovinski vlogi, zelo cenjen, čaščen in čislan svetnik, ki je z lastnim zgledom in veliko mero podjetnosti dokazal, da je, ob premišljenem sodelovanju s tujo oblastjo, moč tudi pošteno zaslužiti. Ampak kaj, ko ga zavistna okolica ni razumela…

Kakorkoli že, medtem ko predsednica KS Kamnik – center motivirano sanjari, se sv. Barbara in njeni sokrajani predajajo rekreativni, žal pa najbrž vsaj nekoliko zakasneli molitvi za zdravo pamet, ki morebiti, z božjo in davkoplačevalsko pomočjo, slednjič utegne vendarle pripeljati do premešanja prednostnih nalog osrednje kamniške krajevne skupnosti in morda celo do ureditve kakega otroškega oz. športnega igrišča v KS Kamnik – center.