Naslovnica / NOVICE / Rezbarji na Veliki planini

Rezbarji na Veliki planini

Na žegnanjsko nedeljo, 9. avgusta 2015 je pastirsko naselje obiskal nadškof  msgr. Stanislav Zore. Blagoslovil je nov oltar  kapelo Marije Snežne, ki so si ga pastirji dolgo želeli in ga naposled tudi naredili. Izdelan je iz več kot 260 let stare smreke, križ so lično oblikovali iz ruševe veje.

Pastirji imajo za seboj dolgo tradicijo oblikovanja lesa. V preteklosti so imeli lepo izrezljane pograde, modele za maslo, pisave za trniče, otroške igrače – buše in še kaj.

rezbarji vp  8

Zelo preprosto je začeti. Les in majhen nožek, to je vse. Obiskovalci Preskarjevega pastirskega muzeja so si na veliki šmaren, 15. 8. 2015 lahko izdelali leseno žlico. Rezbarja iz Turističnega društva Kanja Trzin sta podala nekaj osnovnih nasvetov o oblikovanju lesa in voljnosti različnih vrst lesa za obdelavo. Drevo je priča mnogim vremenskim ujmam in človeškim zgodbam. Vse je zapisano v lesu. Človek z domišljijo pa lahko iz oblike lesa, vej, razbere tudi določene skulpture ali v njih najde uporabne pripomočke.

Rezbar g. Marjan Vodnik je v knjigi Jesenova šepetanja zapisal takole: “Jesen se je več let poslavljal med parkiranimi avtomobili, a ohranil še ogromno energije, da mi ob klesanju vanj omogoča razmišljati o najrazličnejših stvareh. S takim načinom skušam drevesom podaljšati njihovo nadaljnje življenje, saj les ostane živ, dokler ga ne sežgemo ali drugače uničimo.”

rezbarji vp  9

Foto: Zvonko Božič, Mojca Petek, Andreja Bečan