Naslovnica / KULTURA / Rezultati mladinskega likovnega natečaja na temo zasvojenosti Svoj? Nesvoj? Zasvojen?

Rezultati mladinskega likovnega natečaja na temo zasvojenosti Svoj? Nesvoj? Zasvojen?

Lokalna akcijska skupina (LAS) Občine Kamnik je z namenom večje vključenosti mladih in večanjem vidnosti problematike zasvojenosti povabila mlade v občini Kamnik na sodelovanje k likovnem natečaju na temo zasvojenosti.

Komisija v sestavi Rok Kosec (Mladinski center Kotlovnica Kamnik), Ivan Mitrevski (ilustrator in stripovski avtor) in Katja Vegel (Občina Kamnik) je pregledala vse prispele izdelke in izbrala devet del, ki bodo objavljena na plakatih mestih Amicus. Dela bodo tako vidna soobčanom in opozarjala na probleme zasvojenosti. Kdo ve, morda se bodo ravno dela kamniške mladine dotaknila mimoidočega in mu bodo v pomoč pri premagovanju zasvojenosti.

Med temi devetimi deli pa se je komisija odločila tri dela posebej izpostaviti. Avtorjem teh del bo podelila knjižne nagrade.

Najboljša dela bodo tudi objavljena na spletnih straneh MC Kotlovnica in razstavljena v avli MC Kotlovnica.

Posebej izpostavljeni izdelki

Neža Kokalj (OŠ Frana Albrehta, mentorici: Anamarija Erčulj in Tina Plahutnik) je zelo dobro predstavila problem zasvojenosti. V njej se utapljamo, dokler nas žive ne požre in od nas ne ostane nič. Zanimiv detajl so koreninice, ki rastejo okostnjakom iz očesnih vdolbin in tako spominjajo na solze.

Urban Rode je očitno izkušen mladi ustvarjalec. Povezava z zasvojenostjo pri njegovem izdelku ni tako očitna kot pri drugih izdelkih, je pa zato čustveni učinek slike zato toliko močnejši.

Zala Koncilija (OŠ Marije Vere, mentorica Irena Zagožen) nas je navdušila s pusto sivino, ki prevladuje na njeni risbi. Je tako življenje odvisnika? Prav tako pa nam je všeč zabuljenost odvisnice, ki ne opazi ničesar okoli sebe. Pozoren gledalec bo v ozadju opazil več elektronskih naprav. Povsod smo obkroženi z napravami, katerih pretirana raba povzroča odvisnost.

Ostala izbrana dela

Lea Dolenc je izdelala oblikovno dodelan izdelek, ki nas opozarja predvsem na zasvojenostjo z družbenimi omrežji. Medtem, ko zremo v telefon, ne opazimo sveta okoli nas.

Lora Petek (OŠ Frana Albrehta, mentorici: Anamarija Erčulj in Tina Plahutnik) je zelo zanimivo predstavila vse nevarnosti, ki prežijo na vse, ki so zasvojeni s kajenjem.

Karmen Vrhovnik (OŠ Frana Albrehta, mentorici: Anamarija Erčulj in Tina Plahutnik) je opozorila na zasvojenost od alkohola. Izjemno domiselno je uporabila napis.

Živa Žagar (OŠ Marije Vere, mentorica Irena Zagožen) je naslikala lep izdelek, ki jasno kaže razliko med življenjem z odvisnostjo in brez nje.

Alicija Brinovec (OŠ Marije Vere, mentorica Irena Zagožen) nas s svojo risbo opozarja na dvojnost odvisnosti. Odvisnost nas uklešči a obenem tudi loči od naših najbližjih.

David Mavrič (OŠ Frana Albrehta, mentorici: Anamarija Erčulj in Tina Plahutnik) nas opozarja na odvisnost od alkohola.

Vsem sodelujočim se zahvaljujemo za sodelovanje in čestitamo avtorjem in mentorjem izbranih del!

Rok Kosec, koordinator LAS