Naslovnica / NOVICE / S tradicionalno povorko so se zaključili letošnji Dnevi narodnih noš

S tradicionalno povorko so se zaključili letošnji Dnevi narodnih noš

Z današnjo tradicionalno povorko narodnih noš, ki je v Kamnik znova privabila precejšnje število obiskovalcev, so se končali letošnji, že 46. Dnevi narodnih noš.

Nedeljska povorka narodnih noš že desetletja predstavlja višek kamniškega festivalskega dogajanja in četudi jo je obiskovalec videl že večkrat, si jo je vsakič znova vredno ogledati. Zato se ne gre čuditi, da je bilo tudi danes mesto polno obiskovalcev, ki so si z zanimanjem ogledali sprevod različnih narodnih noš.

dnn-2016-253

Današnjo povorko narodnih noš si je ogledal tudi trenutni predsednik vlade, ki mu je pripadla čast slavnostnega govornika. Glede na datum, ko se rade dogajajo različne katastrofe, je bil dan za obisk izbran kot nalašč, sam predsednik vlade pa je s svojo prisotnostjo prireditev popestril in obogatil vsaj približno toliko, kot stojnica z modrci ali kitajsko kramo. Ampak Kamnik je preživel tudi že kaj hujšega, kajne?

dnn-2016-172

Če sodimo po številu obiskovalcev, ki so v tem vikendu obiskali Kamnik in se udeležili katere izmed številnih prireditev s katerimi so postregli 46. Dnevi narodnih noš, potem bi lahko rekli, da so tudi letošnje narodne noše dobro uspele.

Na kamniških ulicah je bilo polno ljudi že od petkovega dopoldneva, kar gre najbrž pripisati lepemu, domala povsem poletnemu vremenu v kombinaciji z raznovrstno in razmeroma obširno ponudbo na stojnicah, med katerimi pa je žal še vedno moč najti precej takšnih, ki bi jih bilo bolje umestiti nekam bolj na obrobje.

dnn-2016-12

 

Pa vendar, ulično sejmarjenje je najbrž doseglo svoj namen, bržčas pa so z obiskom zadovoljni tudi v zabaviščnem parku za kloštrom, kjer so se otroci in bolj pogumni dričali z avtomobilčki, vrtiljaki in drugimi napravami, ki bi se jih utegnili morda razveseliti tudi v muzejskih depojih kakega tehničnega muzeja.

dnn-2016a-1

Nad prometom se bržčas ne morejo pritoževati niti gostinci, saj je pivo vse dni teklo domala v potokih, tako po grlih, kot kasneje tudi po fasadah in ulicah.  Bi se pa dalo na račun tradicionalnih DNN-jevskih »okusov Kamnika«, v obliki čevapčiči-ražnjiči ponudbe, najbrž dalo še kako reči.

dnn-2016a-3

Podobno kot tudi na račun programskih vsebin in posameznih organizacijskih spodrsljajev, ki se »tradicionalno« vlečejo že vsaj kaki dve desetletji, če že ne še dlje, ampak vse kaže, da so le-ti postali neobhoden del DNN in bi jih obiskovalci, ki hodijo v mesto zgolj na instant veseliško zabavo, utegnili celo pogrešati.

Hitri takti, pivo, čevapčiči, balon ter nekaj poceni kiča povsem zadostuje. Oblačilna dediščina je v večji meri zgolj še dober izgovor za tridnevno veseljačenje, narodne noše pa dober »uržah« za karneval s patriotskim pridihom.

dnn-2016a-2

Ampak, kakorkoli že, največja kamniška veselica je ponovno pod streho, obiskovalci in udeleženci povorke so se imeli povečini luštno, stari zidovi mestnih hiš pa bodo nocoj do poznih večernih ur odmevali v melodijah kamniških narodno-zabavnih ansamblov, ki se bodo, za zaključek letošnjih Dnevov narodnih noš zvrstili na odru ter poskrbeli še za zadnjo zabavo.

Fotogalerija povorke narodnih noš 2016