Naslovnica / NOVICE / Še en uspešno izveden tečaj za varnejšo hojo v gore

Še en uspešno izveden tečaj za varnejšo hojo v gore

Sestavni del opreme je lavinski trojček, sestavljen iz žolne, sonde in aluminijaste lopate. Priporočilo mednarodne organizacije za reševanje IKAR je tudi, da naj bo lavinska žolna: digitalna, triantenska in imeti mora gumb za označevanje v primeru več zasutih oseb. Če smo pogostejši obiskovalec gora v zimskem času, je priporočljivo razmisliti tudi o uporabi nahrbtnika z zračnim balonom. Drži, stanejo, so dragi – sam vedno poudarim, da je kasneje vsak venec bistveno dražji.

Kakovostni planinski čevlji za hojo v gore pozimi morajo imeti tog podplat, ostro narebreno gumo in dobre izolacijske lastnosti, hkrati pa morajo znati odvajati odvečno tekočino, pot. Sam dajem prednost umetnim tkaninam, ki so enostavnejše za vzdrževanje in se v mrzlem okolju obnašajo bolje od usnja, predvsem so pa lažji. Vezalke v planinskih čevljih nikakor niso predolge, le pravilno jih je treba zavezati in s tem preprečiti, da bi se čevelj razvezal ali pa razrahljal med samo hojo.

2017_02_01_23.17.25 2017_02_01_23.17.44 2017-02-01 23.18.00_1

 
Časi trojih nogavic so že zdavnaj minili. Čevlji morajo biti dovolj veliki, kar najlažje dosežemo, da le te kupujemo v popoldanskem času, ko so noge utrujene in nekoliko otečene:

 1. čevelj v celoti razvežemo, razrahljamo,
 2. stopalo z nogavicami (enim slojem kakovostnih nogavic) potisnemo v čevelj do konca; tako, da se s konicami prstov dotikamo notranjosti čevlja,
 3. med peto stopala in čevljem zadaj mora biti najmanj za dva prsta prostora, bolje več kot premalo.

Če imamo občutljiva stopala, podvržena žuljem, le ta pred turo namažimo z jelenovo kremo, ki daje koži prožnost, hkrati pa jo ščiti pred vlago in pod nogavice obujmo najlonske nogavice, ki predstavljajo t.i. “second skin” (drugo plast), ki preprečujejo trenje med stopali in čevlji.

20170127-grs_kamnik-tecaj_varnejse_hoje-serkezi_matjaz-001 20170127-grs_kamnik-tecaj_varnejse_hoje-serkezi_matjaz-002
20170127-grs_kamnik-tecaj_varnejse_hoje-serkezi_matjaz-003 20170127-grs_kamnik-tecaj_varnejse_hoje-serkezi_matjaz-004

 
Tukaj so še pohodne palice. Vse preveč uporabnikov jih nosi za sabo in z njimi štorklja, da se slišijo že na Kamniškem sedlu, ko gredo z Jermance. Na palice se je treba opreti in prenesti težo telesa nanje, ter s tem razbremeniti noge in kolena. Pri uporabi palic ni velike znanosti in ni treba plačevati stotakov za tečaj komercialno usmerjene nordijske hoje. Ob tem se vsakič z nasmehom spomnim na tistih nekaj deklet, ki zvesto čakajo svojega trenerja pred kamniškim Sparom, da naredijo skupaj kratek trening teka medtem, ko jim kamniška okoliška narava ponuja brezmejne možnosti brez odtekanja nordijskega zlata.

20170127-grs_kamnik-tecaj_varnejse_hoje-serkezi_matjaz-005 20170127-grs_kamnik-tecaj_varnejse_hoje-serkezi_matjaz-006
20170127-grs_kamnik-tecaj_varnejse_hoje-serkezi_matjaz-007 20170127-grs_kamnik-tecaj_varnejse_hoje-serkezi_matjaz-008

 
… palice imajo trakove, ki jih med sestopom ne uporabljamo oz. dlani niso vpete vanje, saj si lahko poškodujemo ali celo zlomimo roko, v primeru, da nam palice pridejo med noge. Predvsem pomemben je sistem zapiranja, ki mora biti kakovosten, saj se lahko ob morebitnem nekontroliranem gibu le te zložijo in povzročijo padec.

Za enodnevno turo zadostuje do 35 l nahrbtnik in v katerem mora biti vsa osnovna planinska oprema. Nahrbtnik naj bo brez odvečnih zunanjih žepov in trakov, lahek in čim bolj enostaven. Pazite na hrbtišče, ki mora biti primerne velikosti glede na vašo telesno višino.

 • Alu-folija ali velika črna vreča in bivak vreča,
 • osebni komplet prve pomoči,
 • čelna svetilka in rezervne baterije,
 • mobilni telefon s polno baterijo,
 • beležka in NAVADEN svinčnik,
 • sveča in vžigalice v za vodo neprepustni vrečki,
 • železna rezerva (hrana, ki ima visoko energijsko vrednost in dolg rok obstojnosti, je lahka in ima majhen volumen).

Ne bo odveč opozoriti, da imamo s seboj tudi toplo oblačilo ter kapo in rokavice, v gorskem svetu se vreme namreč zelo hitro spremeni, zelo nizke temperature in sneg poleti na gorah niso nič nenavadnega.

20170127-grs_kamnik-tecaj_varnejse_hoje-serkezi_matjaz-010 20170127-grs_kamnik-tecaj_varnejse_hoje-serkezi_matjaz-011
20170127-grs_kamnik-tecaj_varnejse_hoje-serkezi_matjaz-012 20170127-grs_kamnik-tecaj_varnejse_hoje-serkezi_matjaz-013

 
Pozimi v nahrbtnik sodita tudi cepin in dereze in seveda oba pripomočka je treba znati uporabljati, saj sta sicer lahko nevarna. Kadar imamo na nogah dereze, v roke obvezno sodi cepin. Za planinske ture in lažje plezalne smeri; grape, prečenja grebenov svetujemo uporabo klasičnega cepina z ravnim ratiščem in zadostuje en cepin. Res, da dajemo vtis večjih “frajerjev z dvema” sploh dekleta, ki se lahko pohvalijo – prvič v življenju in kar z dvema naenkrat; pa vendar je rokovanje z dvema cepinoma zahtevno opravilo in v lažjem svetu popolnoma odveč.

Ko se odločite za nakup derez, se v trgovino odpravite s čevlji. Svetujem polavtomatske jeklene dereze, to so tiste, ki imajo spredaj košarico iz umetne mase, zadaj pa patent za zapiranje. Ne nasedajte in ne kupujte posebnih derez, sploh, če alpinizem ne bo ravno vaša vsakodnevna domena.

20170127-grs_kamnik-tecaj_varnejse_hoje-serkezi_matjaz-014 20170127-grs_kamnik-tecaj_varnejse_hoje-serkezi_matjaz-017

 
Na vsako turo se je treba dobro pripraviti in med dobro pripravo sodi tudi načrt ture. Številne moderne naprave omogočajo navigacijo in orientacijo v prostoru. Moram priznati, da mi posebej godi, ko me moja Applova Siri usmeri in doda “Well done Serki master”, za razliko od Skamnove Tinkare: “A, spet si se zgubo, spoznavajmo Slovenijo.”
In ko vse te tehnološke igračke odpovedo, prideta v poštev planinska karta in kompas v stilu “karto čitaj, seljaka pitaj”. Kakovostne planinske karte, ki se redno posodabljajo so karte Planinske zveze Slovenije, saj za njimi stoji strokovna ekipa izkušenih poznavalcev mikro okolja, ki z nasveti in konkretnimi informacijami s terena poskrbe za ažurnost podatkov na njih.

20170127-grs_kamnik-tecaj_varnejse_hoje-serkezi_matjaz-015 20170127-grs_kamnik-tecaj_varnejse_hoje-serkezi_matjaz-016

 
Z vsemi temi informacijami smo seznanili dvaindvajset udeležencev tečaja varnejše hoje v gore, ki je potekal 27. in 28. januarja na Mali planini. Poleg predavanj so imeli možnost spoznati osnovno planinsko opremo in praktične veščine, kot so hoja in uporaba derez in cepina, prerez snežne odeje in CT metoda preizkusa stabilnosti le te, delovanje in iskanje z lavinskimi žolnami, zaustavljanje padca s pomočjo cepina … Vse z namenom, da preprečimo kakšno nepotrebno nesrečo.

Pridružite se nam lahko naslednje leto, saj veste, v Kamniku smo najboljši, ker učimo varnejšo hojo v gorah tam, kjer se dejansko dogaja. “Valanje” v listju sredi urbanega okolja je pa že druga zgodba.
obcina_kamnikgrs_kamnik_znak_barve

Projekt Tečaj varnejše hoje v gore je v celoti podprt preko Društva GRS Kamnik in v sodelovanju z Občino Kamnik, preko javnih razpisov Občine Kamnik. V projektu sodelujejo strokovnjaki z različnih področij planinske stroke, člani in inštruktorji GRS Kamnik: Janez Ažman, Franci Brcar, Bojan Pollak, Cene Griljc, Damjan Kočar, Franc Miš, Aleš Koželj, zdravnik Urban Iglič in Matjaž Šerkezi. Zahvala Mihi Pavšku za predavanje o snegu in snežnih plazovih in osebju Domžalskega doma na Mali planini za vzorno oskrbo tekom tečaja.

Besedilo: Matjaž Šerkezi
Fotografije: Bojan Pollak in Matjaž Šerkezi 

Preberite:
Kako varneje v gore pozimi?
Varneje v gore – dereze vs. derezice 
– Zgibanka Pozor, snežni plaz!

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Shrani nastavitve