Naslovnica / NOVICE / Sistem prvih posredovalcev je na območje občine Kamnik zakorakal v Motniku

Sistem prvih posredovalcev je na območje občine Kamnik zakorakal v Motniku

Z uspešno opravljenim usposabljanjem v Motniku, oddaljeni vasici na koncu Tuhinjske doline, je končno tudi na Kamniškem zaživel sistem prvih posredovalcev (PPO). Prostovoljci iz vrst PGD Motnik, ki so kot prvi pristopili k sistemu, bodo odslej lahko svojim sokrajanom v stiski priskočili na pomoč že pred prihodom reševalnega vozila.  

Konec novembra je nekatere morda presenetil, številne pa predvsem razveselil podpis Dogovora o usposabljanju, aktiviranju in financiranju prvih posredovalcev na območju občine Kamnik. Ker v kritičnih situacijah o življenju in smrti odloča vsaka minuta, smo zlasti v krajih, ki so bolj oddaljeni od postaje Nujne medicinske pomoči Kamnik (NMP), z veseljem spoznali, da nismo povsem pozabljeni, saj smo na težave z dolgim čakanjem na prihod urgentne pomoči opozarjali že dalj časa. Jasno je, da reševalno vozilo do 25 in več kilometrov oddaljenih pacientov, ki so se znašli v življenjsko ogrožajoči situaciji, ne more priti v zgolj nekaj minutah, hkrati pa je žalostno, če ne že kar nedopustno, da so v bližini pacienta v kritičnem trenutku pogosto ljudje, ki bi s svojo voljo in znanjem lahko nudili prvo pomoč, če bi le vedeli, da jo nekdo nujno potrebuje. Z uvedbo sistema PPO bo odpravljena ravno ta anomalija in prvi posredovalci bomo, ko bo tako odločil dežurni urgentni zdravnik, sokrajanom v najtežjih stanjih priskočili na pomoč še pred prihodom reševalcev. Gasilci smo bili logična izbira za vključitev v sistem, saj imamo dodelan sistem proženja, v naših vozilih je že dobršen del opreme za nudenje prve pomoči, imamo določeno predznanje, želja po pomoči bližnjemu se nam tako rekoč pretaka po žilah.

Prostovoljci iz Motnika in ekipa NMP Kamnik zato nismo izgubljali dodatnega časa in kmalu po podpisu omenjenega dogovora so stekli pogovori ter zadnja usklajevanja glede izvedbe tečaja za prve posredovalce, prvega tovrstnega usposabljanja na območju občine Kamnik. Za kako zelo dobrodošlo spremembo gre, priča tudi dejstvo, da je v že tako majhnem kraju zgolj iz operativnih vrst prostovoljnega gasilskega društva k sistemu prvih posredovalcev pristopilo kar 26 kandidatov. Tako smo v sredo in četrtek, 9. in 10. januarja 2019, v motniški dvorani izvedli 10-urno usposabljanje za PPO po programu Slovenskega reanimacijskega sveta.

Izobraževanje je pod vodstvom dr. med. spec. druž. med. Judite Trunk izvedla skupina izkušenih inštruktorjev iz ekipe NMP Kamnik. Dodobra smo se podučili o ustreznem pristopu do obolele oziroma poškodovane osebe, o ukrepih ob zastoju srca, nezavesti, zapori dihalne poti s tujki ali ob hudi krvavitvi. Pozornost smo namenili prepoznavanju nujnih stanj, rdeča nit celotnega usposabljanja je bila uporaba AED (avtomatski eksterni defibrilator). Preprosta naprava z zgolj dvema gumboma ob pravilni uporabi rešuje življenja, zato je pomembno, da znamo z njo rokovati, predvsem pa, da izgubimo morebiten strah pred njeno uporabo. Defibrilator  nas namreč sam vodi in usmerja, hkrati nam onemogoča, da bi nehote z električno energijo dodatno škodili osebi v težavah. Zgolj s teoretičnimi osnovami si v stresnih in napetih situacijah ne bi mogli prav dosti pomagati, zato je bil glavni del izobraževanja namenjen praktičnemu usposabljanju. Svoje znanje smo preizkusili na več deloviščih, kjer smo se tudi v praksi dodatno poučili o ustreznem postopanju ob najrazličnejših možnih situacijah. Naučili smo se pravilno izvajati temeljne postopke oživljanja (TPO) pri odraslih, otrocih in dojenčkih, odstraniti tujek iz dihalnih poti, zaustaviti različne krvavitve ter veliko drugih koristnih postopkov pri nudenju prve pomoči.

Za uspešno dokončanje tečaja smo morali kandidati opraviti tako teoretični kot tudi praktični preizkus znanja. Na veliko zadovoljstvo vseh vpletenih smo prav vsi kandidati izkazali zadostno mero znanja in usposobljenosti ter uspešno prestali izobraževanje. Tako je ob koncu srečanja vseh 26 prostovoljcev iz rok direktorja ZD Kamnik, dr. med. spec. druž. med. Saša Rebolja prejelo potrdilo o uspešno opravljenem usposabljanju, s čimer smo postali prva skupina prvih posredovalcev na območju občine Kamnik. Poleg uspešne izvedbe tečaja nas nadvse veseli, da bomo odslej ob življenjsko ogrožajočih situacijah lahko v sodelovanju z NMP Kamnik svojim sokrajanom pomagali že pred prihodom reševalnega vozila. Seveda si želimo, da bi bilo čim manj tovrstnih intervencij, vendar če skupaj rešimo eno samo življenje, če zgolj eni osebi omilimo stisko med čakanjem na prihod ekipe NMP, bodo naša prizadevanja in trud poplačani.

 

Na koncu se v imenu vseh novoizobraženih prvih posredovalcev najlepše zahvaljujem vodji izobraževanja, dr. Juditi Trunk, direktorju ZD Kamnik, dr. Sašu Rebolju, ter inštruktorjem, Nini Matovina, Gašperju Simeunoviču, Maticu Levingerju in Klemnu Jeranu, za ves trud pri izvedbi tečaja, za vse preneseno znanje in podeljene nasvete. Verjamem, da bomo tudi v prihodnje dobro sodelovali, saj stremimo k istemu cilju – hitro in učinkovito pomagati ljudem, ki potrebujejo našo pomoč.

Monika Pestotnik,
Skupina prvih posredovalcev Motnik   

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve