Naslovnica / NOVICE / “Slava jim!” – Komemorativna slovesnost na kamniških žalah

“Slava jim!” – Komemorativna slovesnost na kamniških žalah

Popoldan se je na kamniških Žalah odvijala osrednja komemorativna slovesnost, ki jo je pripravilo Združenje borcev za vrednote NOB Kamnik-Komenda skupaj z veteranskimi in domoljubnimi organizacijami Občine Kamnik.

Slovesnosti se je v imenu Občine Kamnik udeležil podžupan Aleksander Uršič skupaj s predsednikom Združenja borcev za vrednote NOB Kamnik Dušanom Božičnikom in predsednikom Krajevnega odbora Kamnik-center Združenja borcev za vrednote NOB Kamnik Emilom Grzinčičem, ob prisotnosti zastavnoš, pa so med drugim dogodku prisostvovali tudi predsedniki in predstavniki ostalih veteranskih in domoljubnih organizacij Občine Kamnik.

Ob dnevu spomina na mrtve tako vsako leto z osrednjo komemorativno slovesnostjo tudi v občini Kamnik obudimo in počastimo spomin na ljudi, padle v vojnah, in sicer sprva pri spomeniku padlim v NOB in nato še pri spomeniku padlim v 1. svetovni vojni. Pri obeh spomenikih je delegacija v spomin in opomin na padle žrtve s spoštovanjem položila tudi venec.

Predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Kamnik Dušan Božičnik je pri spomeniku padlim v NOB v uvodu dejal: »Pred nami je 1. november, dan spomina na umrle, to je tudi dan spomina na vse žrtve, ki so v vojni dali svoja življenja za to, da danes živimo v miru in svobodi. Zbrali smo se na kamniških Žalah ob osrednjem spomeniku prvih kamniških žrtev NOB, tu sta pokopani prvi žrtvi Dominik Mlakar in Anton Miklavčič, ki sta bila ubita iz zasede pri perovski brvi čez Kamniško Bistrico v noči od 27. na 28. julij 1941. Slava jim! Kamniško območje je bilo vsa leta 1941 do 1945 med najpomembnejšimi žarišči narodnoosvobodilnega boja na Slovenskem. S kamniškega območja je odšlo v partizane razmeroma veliko občanov. Občina je utrpela številne žrtve, padle borce in aktiviste, ustreljene in obešene talce, številne zapornike v domačih zaporih in v taboriščih smrti v Nemčiji. Na vse to nas spominjajo številna spominska obeležja NOB. V teh dneh smo skupaj z učenci osnovnih šol pripravili spominske slovesnosti. Nikoli ne smemo pozabiti na ljudi, ki so darovali življenja za našo svobodo. Truditi se moramo, da bodo tudi mladi večkrat slišali pravo resnico NOB in ne bodo poslušali potvarjanje zgodovine, kar se še vedno prevečkrat dogaja. V teh dneh se pri nas predvaja partizanski film PREBOJ. To je pomnik pogumnih borcev na Menini planini. Vabim vas na ogled filma v Dom kulture Kamnik, ki bo 7. novembra 2019 ob 18. uri.«

Slavnostni govornik, podžupan Aleksander Uršič pa je ob letošnji slovesnosti povedal: »Spoštovane, spoštovani, jesen nas z meglenimi in hladnimi jutri opominja na otožnejši čas, na čas, ko tudi obeležimo spomin na vse tiste, ki smo jih imeli radi, a jih ni več med nami. Dan spomina na mrtve je drugačen praznik. Drugačen zato, ker nas ne nagovarja k praznovanju, temveč k spominjanju. Spominjanju na naše prednike, naše najdražje, sorodnike in znance, kot tudi k spominjanju posameznikov, ki so se v prelomnih letih za našo svobodo borili in žrtvovali svoja življenja v različnih vojnah, od 1. svetovne vojne, Maistrovih borcev, padlih borcev narodnoosvobodilnega boja, žrtev fašističnega in nacističnega terorja do padlih v osamosvojitveni vojni. Slava jim! Pogosto slišimo, da se je treba spominjati, zato da se tragične napake in zmote preteklosti ne bi nikoli več ponovile. Pa vendar se, kljub bridkim izkušnjam človeštva in kljub zavezam politikov, strahote dogajajo še danes. Ta dejstva nas opominjajo, da ni dovolj le ohranjati spomin na preteklo trpljenje, ampak je naša dolžnost storiti vse, da se konča množično uničevanje človeških življenj v imenu ideologij, religij, etnično čistih dežel, imperialnih politik ali kapitala. Potrebno je okrepiti prizadevanja za mir in strpnost  ter za spoštovanje med narodi. Pomembno je negovati tisto dobro v ljudeh, ki presega vse ideologije in politike. Pomembno pa je tudi poznavanje, razumevanje in ohranjanje spomina na zgodovinske dogodke med mladimi. Generacije, ki niso občutile vojnih strahot, namreč mir in svobodo jemljejo kot nekaj samoumevnega.«

»Dan spomina je tako naša narodna in civilizacijska dolžnost kot tudi uresničitev vizije hrabrih ljudi, ki so v najtežjih časih naše zgodovine znali iti po pravi poti. Preteklosti ne smemo pozabiti, ne smemo pa na njej graditi sovraštva in nestrpnosti. Bolj kot kdaj prej potrebujemo medsebojno spoštovanje, da bomo zmogli delati dobro za skupno prihodnost, in popraviti tisto, pri čemer naši predhodniki niso bili tako uspešni. V naši zgodovini, vse od Trubarja naprej, nam ni bilo nič podarjeno in smo veličino dosegli takrat, ko smo enotni sledili svojim ciljem. Zato ne smemo pozabiti, kaj smo doživeli v preteklosti, a moramo, če želimo biti uspešni, zreti tudi v prihodnost. Brez drznosti ni rezultatov. To pa smo dolžni našim prednikom, ki so nas s svojo borbo zavezali k ohranitvi našega naroda in to smo dolžni našim zanamcem, ki jim moramo vrednote enotnosti in aktivnega državljanstva prenesti v zavest in miselnost.

Spoštovane gospe, spoštovani gospodje, želim vam mirne prihajajoče praznike v želji, da se grozovita zgodovina vojn ne bi nikoli in nikdar ponovila.«

Za kulturni program so poskrbele članice in člani Mestne godbe Kamnik s solistom Gašperjem Selkom ter pod taktirko Martina Dukariča, pevci Prvega slovenskega pevskega društva Lira Kamnik pod vodstvom prof. dr. Andreja Missona in Tone Ftičar, ki je poskrbel za preplet misli in recitacijo.

Ob prisotnosti zastavonoš ter ob zvokih Prvega slovenskega pevskega društva Lira Kamnik in Mestne godbe Kamnik so nato poklon in spoštovanje zbrani namenili še pri spomeniku padlim med 1. svetovno vojno.

Besedilo in fotografije: Občina Kamnik

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve