Naslovnica / NOVICE / Slavnostno odprtje »umetniško nadgrajenega« Trumpovega kipa v »Mjavjorku«

Slavnostno odprtje »umetniško nadgrajenega« Trumpovega kipa v »Mjavjorku«

V Moravčah je danes dopoldne potekalo slovesno odprtje »Kipa svobode« oz. skulpture ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je v Moravče privabila veliko število novinarjev iz najrazličnejših medijskih hiš.

Postavitev »Kipa svobode« oz. Trumpove skulpture, ki jo je, s slovesnim nagovorom in simboličnim prerezom traku, kot vabo za turiste, namenu predal moravški župan, je moravško dolino, podobno kot pred meseci kamniški konec, temeljito pretresla, med tamkajšnjimi domačini pa, podobno kot v svojem rojstnem kraju, sprožila burne odzive.

Znamenita skulptura pa je zbudila je tudi spečega moravškega ustvarjalnega duha, saj so se kipa, v noči pred odprtjem, z ustvarjalnim popravljanjem, ki je bilo danes sicer označeno za mazaštvo, lotili tudi lokalni umetniki, ki so »Kip svobode« nekoliko ozaljšali oz. mu z nočno »lepotno operacijo« nadeli nekoliko drugačno, še bolj neposredno pomenljivo podobo nekega drugega »osvoboditelja«, ki je znal s svojimi populističnimi nagovori v trans spravljati množice, žal pa je, spričo namernega pozabljanja, spreobračanja in zatajevanja zgodovinskih lekcij, njegov lik že nekoliko zastarel.

Predrugačena podoba “Kipa svobode”

Vseeno pa je lokalna ustvarjalnost organizatorjem današnje prireditve je naložila nemalo dela in čiščenja, s katerim so »Kip svobode« do odprtja uspeli spraviti vsaj približno v prvotno podobo.

Prevoz in postavitev skulpture Občino Moravče stala 1.500 €, sodeč po številu novinarskih ekip in novinarjev, ki so se udeležili odprtja, pa gre bržkone za dobro marketinško potezo moravškega župana, ki je s postavitvijo in odprtjem kipa sebe in Moravče vsaj za kak dan ali dva postavil na slovenski, morda pa celo svetovni medijski zemljevid.

Kako je vse skupaj izgledalo, si lahko ogledate v spontanem videoposnetku celotne prireditve, če bi si kip v prazničnih dneh želeli ogledali tudi sami, pa se zapeljite na avtobusno postajo v Moravče, kjer si najbrž v prihodnjem letu obetajo rekordno turistično sezono, ali pa mogoče vsaj izredne volitve.