Naslovnica / NOVICE / Slovesen spomin na začetke osamosvojitve

Slovesen spomin na začetke osamosvojitve

Ustanovitev Manevrske strukture narodne zaščite, v kateri so aktivno in v največji tajnosti, predvsem s skrivanjem orožja Teritorialne obrambe, sodelovali tudi pogumni in narodnozavedni posamezniki s Kamniškega, je bila eden izmed ključnih osamosvojitvenih procesov naše države.

Pri spominskem obeležju v Golicah je v soboto, 3. 9. 2020, odvila slovesnost v počastitev 30 letnice ustanovitve Manevrske strukture narodne zaščite, ki je, ob pomoči številnih pogumnih posameznikov in družin, delovala tudi na območju zdajšnjih občin Kamnik in Komenda.

 

Na slovesnosti, ki jo je pripravilo Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Kamnik – Komenda, so o dogodkih izpred tridesetih let spregovorili mag. Zvonko Cvek in Matej Slapar, ki sta v imenu organizatorjev prireditve pozdravila vse navzoče, Boris Zakrajšek, ki mu je bila pred tridesetimi leti zaupana naloga organizacije Manevrske strukture narodne zaščite v občini Kamnik in slavnostni govornik Marjan Šarec, poslanec Državnega zbora Republike Slovenije, ki je v svojem nagovru opomnil na pomen dogodkov in dejan, ki so se začeli že pred samo osamosvojitvijo.

Prireditev, ki jo je, ob prisotnosti praporščakov, povezovala Ivica Bajde, so s kulturnim programom popestrili mladi recitatorji iz Podružnične šole Zgornji Tuhinj, Ljudski pevci Tuhinjske doline ter Trobilni kvintet Schaka.

Celotno prireditev z nagovori in kulturnim programom si lahko ogledate tudi sami, in sicer s klikom na zgornji videoposnetek.