Naslovnica / NOVICE / Slovesno odkritje Janševega spomenika v Kamniški Bistici

Slovesno odkritje Janševega spomenika v Kamniški Bistici

Na slovesnoti v počastitev visoke obletnice delovanja svojega društva so kamniški čebelarji, s pomočjo kamniškega župana Mateja Slaparja, odkrili tudi kip velikana slovenskega in svetovnega čebelastva Antona Janše.

V soboto 28 6. so člani čebelarskega društva Kamnik na Kopiščih v Kamniški Bistrici organizirali dogodek ob 115 letnici delovanja, na katerem so tudi slovesno otvorili kip velikanu slovenskega in svetovnega čebelarstva, Antonu Janši.

V prekrasnem ambientu doline Kamniške Bistrice so se zbrali člani in članice čebelarskega društva Kamnik, predstavniki in praporščaki sosednjih čebelarskih društev, ter drugi gostje.  Zbrane je nagovoril predsednik čebelarskega društva Kamnik, Štefan Virjent, ki je navedel tudi nekaj zanimivosti iz zgodovine društva ter zgodovine čebelarstva na Kamniškem.

Župan občine Kamnik g Matej Slapar je prisotne čebelarje pozdravil in se zahvalil čebelam za poslanstvo ki ga opravljajo- za opraševanje,  ter čebelarjem za skrb, ki jo čebelam namenjajo. Predsednik čebelarskega društva Kamnik pa se je nato županu in pa občini Kamnik zahvalil za vso podporo, katero s strani občine prejmejo.

Na koncu je prisotne pozdravil tudi predsednik Čebelarske zveze Slovenije, g. Boštjan Noč, ki je izpostavil pomen čebel ter pomen povezovanja čebelarjev v čebelarska društva, saj lahko le povezani pišemo uspešno čebelarsko zgodbo, katera je lahko vzor celotnemu svetu.

Da pa se v  prekrasnem okolju, niso slišali le govori in pozdravi, pa so za glasbeno popestritev dogajanja ves čas skrbeli člani Mestne godbe Kamnik, člani kvarteta Grm  ter Joži Kališnik, ki je zapela ob spremljavi citer Tomaža Plahutnika. Po dolini so tako odmevale čebelarsko in domovinsko obarvane pesmi katerim spremljavo so s svojim brenčanjem delale tudi čebele, ki so vztrajno letele iz bližnjih panjev.

Kot sklepni dogodek dneva, pa so ob zaključku uradnega dela dogodka, župan občine Kamnik, predsednik ČD Kamnik in predsednik ČZS skupaj otvorili tudi kip enemu izmed največjih čebelarjev, prvemu čebelarskemu učitelju na svetu in našemu rojaku, Antonu Janši.

O čebelarskem društvu  Kamnik:

Prvi zapisi o čebelarstvu na območju Kamnika segajo tja v leto 1585, ko je lastnik sedanjega Starega gradu nad Kamnikom plačal za 17 panjev 3goldinarje in 7 krajcarjev. Kasneje  se je čebelarstvo na Kamniškem razvijalo podobno kot v drugih predelih tedanje dežele Kranjske.

Zgodovina čebelarskega društva Kamnik pa sega tja v leto 1905, ko se je društvo ustanovilo. V nadaljnjih letih se je večkrat reorganiziralo in sedaj zajema področje občine Kamnik, kjer v približno 130 čebelnjakih čebelari preko 100 članov čebelarskega društva. Osrčje delovanja ČD Kamnik pa predstavlja plemenilna postaja na Kopiščih v zgornjem delu doline Kamniške Bistrice. Le to je leta 1932 ustanovil prof. Josip Verbič, zato postaja katero člani društva redno urejajo z delovnimi akcijami, nosi tudi njegovo ime.

Simon Golob

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve