Naslovnica / NOVICE / Slovesnost ob dnevu suverenosti

Slovesnost ob dnevu suverenosti

Včeraj popoldne se je pri spominskem obeležju v parku pri Domu kulture Kamnik odvila slovesnost ob današnjem državnem prazniku, dnevu suverenosti, kjer se je zbranim pridružil tudi župan Matej Slapar skupaj z občinskimi svetnicami in svetniki, članom predsedstva Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Kamnik – Komenda Janezom Benkovičem, predsednikom Policijskega veteranskega društva Sever Kamnik Jankom Brinovcem in ostalimi predsedniki, predstavniki ter člani veteranskih in domoljubnih organizacij občine Kamnik.

V marcu 2015 je bila v Državnem zboru Republike Slovenije sprejeta novela zakona o praznikih, ki je kot državni praznik, dan suverenosti določila 25. oktober. Z dnevom suverenosti se spominjamo dogodkov izpred 26 let, ko je v noči na 26. oktober 1991 ozemlje Slovenije zapustil še zadnji vojak JLA, s čimer se je končal proces slovenskega osamosvajanja. Jugoslovanska vojska se je iz pristanišča v Kopru sicer začela umikati že 20. oktobra, 25. oktober pa je bil določen kot zadnji dan umika. Zadnji vojaki JLA so se vkrcali na ladji Venus in PO-9, ki sta pluli pod tujima zastavama, zato sta po mednarodnem pravu veljali za tuje ozemlje. Zadnji vojaki JLA so ozemlje Slovenije zapustili 25. oktobra 1991 ob 23.45.

Člani dveh veteranskih organizacij občine Kamnik, Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Kamnik – Komenda in Policijskega veteranskega društva Sever Kamnik, so leta 2015 v opomin in spomin na delovanje pripadnikov teritorialne obrambe in policije v času osamosvojitvene vojne za Slovenijo v parku pri Domu kulture Kamnik slovesno odkrili spominsko obeležje. In tudi letos so s slovesnostjo namenili posebno pozornost omenjenemu državnemu prazniku.

Zbrane je v imenu organizatorjev sprva nagovoril član predsedstva Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Kamnik-Komenda Janez Benkovič, ki je poudaril pomen državnega praznika in orisal dogodke na takratna dogajanja ter dejal: »Jutri praznujemo dan suverenosti v spomin na enega pomembnejših dogodkov v naši osamosvojitveni vojni. 25. oktobra 1991 so se v dobro zastraženem koprskem pristanišču na trajekte vkrcavale še zadnje enote jugoslovanske armade. Do polnoči so morale zapustiti ozemlje Slovenije, odslej neodvisne in suverene države. Ko so dvignili rampe in sidra, smo si globoko oddahnili. Zares globoko! Kljub temu, da zadnje tri mesece po spopadih ni bilo vojnih aktivnosti, je prisotnost tedaj že tuje vojske vnašala določeno napetost, saj se nikoli ne ve, ali bodo podpisniki brionskega sporazuma spoštovali dogovorjene sklepe. Vse skupaj se je srečno končalo. Lahko smo mirneje nadaljevali že pred vojno začeto organiziranje države in se pričeli ozirati navzven za mednarodno priznanje doseženega. Kako uspešni smo bili, ima danes vsak sam svoje mnenje. Nekatere zadeve so uspele, druge manj. Zelo malo nam manjka do strumnega koraka na bolje. Čemu pomaga razmišljanje o nepravilnostih in kritiziranje kar počez, samo slabo voljo povzroča, ta pa ni dobra za zdravje. Preveč nerganja nad vsem in vsakim je lahko odraz dejstva, da pri nas že dolgo ni bilo večje vojne in počasi ter vztrajno pozabljamo, kakšne grozote lahko prinese. Zato nikoli ni odveč, da velikim silam in politikom sporočamo: ne igrajte se z ognjem, še zlasti ne na sodu smodnika.

 

Kmalu bo trideset let od osamosvojitve in življenje teče dalje, tudi nam veteranom. Nekateri so nas zapustili, zlasti starejši, od njih se poslovimo ob odprtem grobu. Vedno se jih spominjamo in jih zelo pogrešamo. V okviru svojih organizacij se ne samo družimo in obujamo spominov, ampak z jasno izraženimi cilji delujemo na naslednjih področjih: utrjevanje domoljubja, postavljanje obeležij in spominskih plošč, organiziranje svečanosti ob obletnicah dogodkov pred vojno in med njo, objavljanje zapisov iz let 1990/1991, povezovanje z drugimi sorodnimi društvi, ekskurzije in skrb za socialno stanje svojih članov. Dragi veterani, ki ste med vojno delovali v policijskih enotah in v TO! Stojimo ob spominskem obeležju pred nekdanjo »smodnišnico«. Zaradi strateškega pomena dela proizvodnje v njej je bilo pred vojno in med njo kar nekaj »prerivanja« med zaščitno enoto tovarne in kontra-obveščevalno službo JA (KOS). Zanjo so bili zanimivi nekateri polizdelki in končni proizvodi.

Nazadnje je bil rezultat brez posledic uspešen za naše. Na območju naše občine res ni bilo veliko odmevnih akcij. Po omenjeni smodnišnici je tu še uničenje tanka v Mostah in povezovanje centra zvez z Ljubljano ter vdiranje v »jugozveze«, pa smo skoraj pri kraju. Zato pa je veliko naših enot in posameznikov bilo vpoklicanih izven območja občine. Na primer blokiranje ljubljanskih vojašnic, protiletalska obramba z artilerijo in raketami pri učnem centru Ig in na Ljubljanskem gradu, posamezni strokovnjaki za šifriranje v ljubljanskem centru itd. Za vse napore gre naše iskreno priznanje.«

Slavnostni govornik, župan Matej Slapar, ki je občankam in občanom iskreno čestital ob jutrišnjem državnem prazniku ter med drugim dejal: »Spoštovane Kamničanke, spoštovani Kamničani, spoštovani predsedniki in predstavniki veteranskih in domoljubnih organizacij Občine Kamnik, spoštovani zastavonoše in vsi, ki ste v ključnih trenutkih stopili skupaj ter obranili meje, teritorialno celovitost domovine in pripomogli k suverenosti naše republike, lepo pozdravljeni s strani Občine Kamnik. Dan suverenosti je praznik v Republiki Sloveniji, s katerim obeležujemo enega ključnih in tudi zaključnih dogodkov v procesu osamosvojitve Slovenije in je dan, ko se spominjamo odhoda zadnjega vojaka tedanje Jugoslovanske ljudske armade iz slovenskega ozemlja. Mnogokrat se premalo zavedamo pomembnih dejstev, ki so naš narod ohranili in jih tudi ob tej priložnosti ne smemo prezreti. Mineva torej že 28 let, ko je Slovenijo zapustil zadnji vojak Jugoslovanske ljudske armade. Seveda je botrovalo temu že nekaj pomembnih dejstev, ki so v Evropi in pri nas prinesla družbene spremembe, tem se je priključila tudi Slovenija. Začutili smo svojo enkratno in neponovljivo priložnost, da gremo po svoji poti. Na jugu, nekoč skupne države, je vrelo kot v kotlu in pozivi politikov k nasilju z orožjem je nakazovalo, v katero smer bodo potekale družbene spremembe in, da te ne bodo v skladu s civilizacijskimi pridobitvami. Slovenija je želela po svoji poti, a jo je, v nasprotju z nekaterimi drugimi, pričela in zaključila z legalnimi ter legitimnimi sredstvi ob izjemni podpori velike večine prebivalcev Slovenije na čelu z odločevalci, ki so bili izvoljeni na svobodnih volitvah. Iskrena hvala vsem, ki ste v tistih prelomnih trenutkih oddelali pomembno in ključno vlogo ter naredili tisto, kar je bilo prav za našo skupno domovino Slovenijo. Po sprejetju Temeljne ustavne listine 25. junija 1991 smo tudi formalno postali samostojna država, ki je s svojimi obrambnimi in varnostnimi silami začela uveljavljati bistvene prvine države in kot taka iz 10-dnevne vojne izšla kot velika zmagovalka, ki je, do tedaj, eno najmočnejših armad na Balkanu s svojimi obrambnimi in policijskimi silami tudi premagala.«

 

V kulturnem programu so ob prisotnosti zastavonoš sodelovale članice in člani Mestne godbe Kamnik, Goran Završnik in Tone Ftičar. 

Besedilo in fotografije: Občina Kamnik

X