Somatika

Vas pogosto boli hrbet, vas rado »uščipne« v križu ali »zagrabi« v vratu? Se vam kdaj zazdi, da ne morete povsem uživati v lepotah narave, ker dogodki kar zbežijo, še preden se nas dotaknejo z svojo doživetostjo? Morda je čas za SOMATIKO …

Somatika (v grščini soma pomeni telo) je izraz za različne metode in pristope, ki nas učijo zavestnega gibanja, dihanja, drže telesa in nasploh življenja, če želimo čim pogosteje izklopiti svojega avtomatskega pilota in živeti znotraj svojega telesa «tu in sedaj». Življenje postane tako bolj lahkotno, igrivo in zavestno.

Somatika je najbolj učinkovita pri dolgotrajno utrujenih in togih mišicah ter trdem in bolečem gibanju. Somatske vaje pripomorejo k lajšanju različnih kroničnih bolečin in napetosti. Blažijo ali odpravljajo bolečine v hrbtu, kolkih, kolenih in stopalih. Pomagajo pri slabi drži in odpravljajo bolečine, ki so posledica nesreč ali poškodb in ponavljajočih se gibov. Somatske vaje fizično niso naporne, zato so primerne za širok krog ljudi vseh starosti.

S somatskimi vajami se učimo novih gibalnih vzorcev, pomagajo nam sprostiti kronične mišične napetosti brez klasičnega raztezanja, ki je lahko včasih tudi neučinkovito ali celo škodljivo. Ob redni vadbi z zavestnim gibanjem in vajami opazimo, da so telesne in psihične napetosti med seboj povezane veliko bolj, kot si sprva predstavljamo.

Z enostavnimi in prijetnimi somatskimi gibi oz. vajami lahko sami izkustveno spoznamo, da se lahko ob povečanju telesnega zavedanja in zavestne uporabe gibanja razmeroma hitro telesno in duševno sprostimo.

Če somatskim vajam in somatskemu gibanju dodamo še elemente čuječnosti oz. zavedanja sedanjega trenutka brez presojanja, so spremembe, ki jih sčasoma zaznamo, še bolj navdušujoče.

Na Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra Kamnik smo s somatskimi vajami začeli že lansko leto, s 1. oktobrom 2018 pa znova začenjamo s somatskimi uricami. Potekale bodo ob ponedeljkih med 19.30 in 20.30 v mali telovadnici GSŠRM Kamnik. Vabljeni!

Na somatske urice se lahko prijavite preko e-maila: ziga.repa1@gmail.com ali pokličete pisarno IZOBRAŽEVANJA ODRASLIH na številko: 01-830-32-28.

GSŠRM