Naslovnica / NOVICE / Spominska slovesnost ob 80. obletnici ustrelitve talcev v dolini Črne

Spominska slovesnost ob 80. obletnici ustrelitve talcev v dolini Črne

Pred osemdesetimi leti, 9. julija 1942, se je v Potoku v Črni zgodil strašen zločin, saj je nemški nacistični okupator tega jutra umoril enainpetdeset ljudi, prebivalcev okoliških zaselkov v dolini Črne. Vsak prebivalec doline je nekoga izgubil, brata, prijatelja, soseda, očeta… medtem ko so bili družinski člani ubitih odpeljani v nemška taborišča.

Ob 80. obletnici smo se zbrali, člani ZB za vrednote NOB in svojci ustreljenih pri grobnici postavljeni leta 1949, po načrtih arhitekta Marka Zupančiča. Poleg ustreljenih talcev so v grobnici pokopani še partizani, štirinšestdeset borcev padlih v zadnji nemški ofenzivi 1944/45 na Črnivcu.

V imenu Zveze borcev za vrednote NOB Kamniška Bistrica nas je pozdravila in orisala dogodke Milena Brajer. Slavnostni govornik Darko Nikolovski nas je spomnil, da dogodki, ki se jih spominjamo ob takih obletnicah niso le daljni spomin preteklosti ampak opomin za prihodnost, da vsa ta izgubljena življenja dajejo življenjsko moč naši besedi, naši kulturi, naši pesmi, našim ljudem ki živijo v tej dolini. V spomin žrtvam je delegacija položila venec pri grobnici in na kraju ustrelitve.

Navzoče je pozdravil in se jim zahvalil, podpredsednik ZB za vrednote NOB Kamnik Dušan Božičnik. Zahvaljujemo se še vsem prisotnim praporščakom pod vodstvom Mira Potočnika.

 

Jernej Brajer,
predsednik KO ZB NOB Kamniška
Foto: Ladislav Zupančič