Naslovnica / NOVICE / Spominska slovesnost ter krajevni praznik KS Motnik in KS Špitalič

Spominska slovesnost ter krajevni praznik KS Motnik in KS Špitalič

V soboto, 14. avgusta 2021, se je na Slopeh odvijala vsakoletna prireditev, ki jo je pripravil Krajevni odbor Združenja zveze borcev za vrednote NOB Motnik-Špitalič, in sicer v počastitev krajevnega praznika Krajevne skupnosti Motnik in Krajevne skupnosi Špitalič.

Dogodku so ob prisotnosti zastavonoš prisostvovali tudi podžupan Aleksander Uršič, predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Kamnik Dušan Božičnik, predsednik krajevne organizacije Združenja borcev za vrednote NOB Motnik-Špitalič Marjan Semprimožnik in ostali predstavniki veteranskih organizacij Občine Kamnik ter predsednik krajevne skupnosti Špitalič Marko Drolc. Tokratni slavnostni govornik je bil predsednik Združenja zveze borcev za vrednote NOB Ravne na Koroškem Maksimiljan Večko.

Ob tej priložnosti smo se spominjali in častili ljudi, ki so v vojni sodelovali. Avgusta 1943 so namreč iz območja Motnika in Špitaliča v koncentracijsko taborišče Dachau izgnali približno 30 ljudi in večina od njih se ni vrnila. Obe krajevni skupnosti v avgustu, tudi v spomin tem dogodkom, obeležujeta krajevni praznik.

Ob prazniku sta zbrane nagovorila Marjan Semprimožnik in Marko Drolc, ki sta krajankam in krajanom čestitala za njihov praznik ter izrazila spoštovanje ob vsakoletni slovesnosti, s katero obujajo spomine na polpreteklo zgodovino v teh krajih.

 

V imenu Občine Kamnik je spregovoril podžupan Aleksander Uršič, ki je dejal: »Spoštovane tovarišice, spoštovani tovariši, spoštovane gospe in gospodje, spoštovani praporščaki, v imenu Občine Kamnik lepo pozdravljeni. Spoštovane krajanke in krajani, krajevnih skupnosti Motnik in Špitalič, dovolite, da Vam ob vašem krajevnem prazniku iskreno čestitam. Želim vam, da ste še naprej uspešni na skupnih področjih. Danes smo se zbrali na tej spominski slovesnosti in praznovanju krajevnega praznika, zato da se tako kot vsako leto spomnimo, da je bilo to območje okupirano, da so tukaj potekali narodnoosvobodilni boji. Da je na slovensko zemljo stopil nemški vojak, ker si je nekaj posameznikov želelo svojo svetovno ureditev. Nekaj posameznikov je dovolj, da se svet obrne na glavo. Zato je še kako pomembno, da razmišljamo s svojo glavo, da skrbimo za svoje zdravje. Vesel sem da sem danes med vami, da se lahko družimo. Želim si, da drugo leto tukaj ob tem času, ne bomo razmišljali, kaj nas čaka jeseni, da bo epidemija stvar preteklosti. Spoštovane, spoštovani, želim vam lep prazničen dan. Hvala.«

Slavnostni govornik, predsednik Združenja zveze borcev za vrednote NOB Ravne na Koroškem Maksimiljan Večko pa je v nagovoru poudaril pomen narodnoosvobodilnega boja in zaključka bojev na Slovenskem, pomena borcev in bojev na Menini planini ter se dotaknil v nagovoru tudi pomena in pomembnih imen tistih, ki so se borili na Ravnah na Koroškem.

 

Za kulturni program, ki ga je povezovala Majda Zupančič, so z recitacijo dogodek obogatili člani Društva upokojencev Motnik-Špitalič, s pesmijo pa programu posebno noto dodali pevci omenjenega društva. Zbrani so prisluhnili tudi Tamburaški skupini Bisernica iz Reteč pri Škofji Loki in Ljudskim pevkam Lipa. Posebno noto so dogodku dodale zastavonoše.

 

Besedilo in fotografije: Občina Kamnik

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve