Naslovnica / NOVICE / Spoznajte pridne ročice ustvarjalcev snežnih velikanov na Veliki planini

Spoznajte pridne ročice ustvarjalcev snežnih velikanov na Veliki planini

Včeraj smo na naših straneh objavili fotografije snežnih skulptur na Veliki planini, zdaj pa so se javili tudi njihovi ustvarjalci. Javili so se namreč ustvarjalci snežnih velikanov, kot jim sami pravijo, katere lahko še nekaj dni občudujete v turističnem naselju na Veliki, predno sneg skopni… Hvala za to čudovito zgodbo, ki ste jo delili z nami!

Razveselili smo se slik naših snežakov v članku. Snežne velikane delamo že več let, izdelali smo že muco, psa, medveda, zajca, sovo, miniona Kevina. Letos mački z miško. Pošiljam vam letošnje slike in nekaj slik iz preteklih let.

Lep pozdrav, Tina Tonin

Snežni velikani

Vsako leto se veselimo snega na Veliki planini, ki s svojo belo pravljično podobo očara vsakogar, ki jo obišče. Pobeljena planota med planinskimi kočami postane ogromno igrišče za celo družino. Poseben občutek otroške razigranosti preplavi tudi nas, starše, ki se po poznem zajtrku odpravimo na delo z velikimi lopatami za kidanje snega. Kup, ki se lahko meri že v kubičnih metrih, običajno naredijo fantje in možje, ženski del pa pride na vrsto na koncu, pri oblikovanju figure. Ideje so različne, po posvetu izberemo najboljšo in jo kot miniaturno skico narišemo na košček papirja, ki je slučajno na mizi. K sreči imamo v koči različne večnamenske pripomočke, kot je lopatica za obračanje palačink – ta je pri delanju snežaka nadvse uporabna. Tako kot za velik kup snega je tudi za oblikovanje figure potrebnih nekaj ur dela. Plezanja po lestvi gor in dol. Zagon nam dajejo tudi mimoidoči sprehajalci, ki nas pohvalijo in se hkrati čudijo velikanski gmoti, ki je tudi po nekaj urah še neprepoznavna. Piko na i dajo detajli. Oči in nos. Usta. Čisto na koncu brki. Bunda in hlače so na koncu popolnoma premočene, rokavice pa so tako trde, da stojijo pokonci. Kljub mrzlim prstom so vroča naša srca, vroče je v koči ob plapolajočem ognju, vroč je čaj na mizi. Česa bi si človek lahko še želel?

Tina Tonin z ustvarjalci snežnih kipov, družino Tonin in Černelič