Naslovnica / NOVICE / Srečanje rezbarjev na Šutni

Srečanje rezbarjev na Šutni

Rezbarji iz celotne Slovenije so tudi letos za svoje tradicionalno srečanje izbrali mesto Kamnik. Šestega srečanja zapored se je v soboto, 10. junija 2017, udeležilo 28 rezbrajev, ki so vsi dobili tudi posebne zahvale za sodelovanje.

Rezbarsko dogajanje se je tokrat iz Glavnega trga preselilo na Šutno, kjer je bil tudi zaključek pohoda med Domžalami in Kamnikom z naslovom »Pohod ob reki, ki povezuje«.

»Pozdravila nas je polna in živa Šutna,« je v opoldanskem nagovoru dejal podžupan Občine Kamnik Igor Žavbi, ki je prehodil celotno pot iz Domžal do Kamnika, in nadaljeval: »Pravijo, da je Šutna mrtva, a smo danes dokazali, da lahko tudi živi. K temu ste veliko pripomogli rezbarji, ki s tem srečanjem ne samo ohranjate tradicijo in kulturno dediščino, ampak se izpolnjujete tudi sami.« Za sodelovanje se jim je zahvalila tudi direktorica Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik Božena Peterlin, ki je opozorila še na druge številne dogodke, ki so se čez vikend odvijali v Kamniku: »S tem pestrim vikendom vstopamo v poletje in jaz se že veselim poletja, ki je pred nami.«

 

Zbrane rezbarje je pozdravila tudi Karla Urh, ki je skupaj z Romanom Kokolejem in Nives Matjan glavna pobudnica in vodja prireditve že vsa leta: »S tem srečanjem bomo delno počastili tudi spomin na Maksa Berganta, hišnega mojstra priznanega arhitekta Jožeta Plečnika,« je dejala in opozorila, da ima tudi Kamnik z okolico bogato dediščino tega mojstra arhitekture.

 

Rezbraji so na ulicah Šutne ustvarjali od zgodnjih jutranjih ur do 16. ure popoldan, ko so se prijateljsko razšli do prihodnjega leta. Za njihovo pogositev sta poskrbela gostišče Mili vrh in Mala terasa.

»S takšno prireditvijo lahko odpremo polejte in pri tem upamo, da bo poletje takšno kot je današnji dan: poln pozitivne energije in s soncem obsijan,« je svoj nagovor zaključil Igor Žavbi.

Samo Trtnik, ZTŠK Kamnik