Naslovnica / NOVICE / Srečanje veteranov Gorske reševalne zveze Slovenije

Srečanje veteranov Gorske reševalne zveze Slovenije

Kamniški gorski reševalci nocoj v v gostilni Repnik gostijo svoje starejše gorsko reševalne kolege, gorske reševalce veterane iz cele Slovenije, ki so se, kot vsako leto, srečali na svojem rednem letnem srečanju.

Letos je čast organizacije srečanja gorskih reševalcev veteranov Slovenije pripadla Društvu GRS Kamnik, ki imajo tudi v svojih vrstah slabo desetino veteranov – najstarejši med njimi je Cene Grilc – število vseh slovenskih gorskih reševalcev veteranov, pa se giblje okrog števila 130. Najstarejši slovenski gorski reševalec je legendarni, 93-letni Pavle Šegula iz Škofje Loke.

 

Okrog sto gorskih reševalcev veteranov, ki je dobršen del svojega življenja posvetila reševanju v gorah, se je uspelo udeležiti tudi današnjega veteranskega srečanja v Kamniku, množica vseh tistih, ki so jih omenjeni veterani tekom svojega aktivnega gorsko-reševalnega udejstvovanja uspeli rešiti z gora, pa bi bila najbrž nekajkrat večja.

grs-veterani-4

Franc Miš, predsednik društva GRS Kamnik

Zbrane je v imenu gostiteljev, Društva GRS Kamnik, pozdravil predsednik društva Franc Miš, ki je zbranim starejšim kolegom izrazil spoštovanje in zahvalo oz. dejal:

»Vesel sem, da ste se odzvali vabilu in ponosen, da ste se zbrali v Kamniku, kajti zbrali ste se sami plemeniti možje. Možje, ki ste dobršen del svojega življenja posvetili reševanju človeških življenj in bili vedno pripravljeni priskočiti na pomoč, ko je bil kdo v stiski. Poleg tega ste vi zaslužni, da je Gorska reševalna služba Slovenije danes moderno in vrhunsko usposobljena služba, ki še vedno temelji na prostovoljstvu in prav to ji zagotavlja to vrhunskost.

V kamniških Alpah imamo pet dedcev imenovanih po krajih in pokrajinah. Danes pa ste v Kamniku možje – dedci kot pravimo, iz vse Slovenije. Pravi dedci – gorski reševalci. Vesel sem, da ste tu, hvaležen za vse kar ste storili, in da ste to, kar ste.

Želim vam prijeten večer, jubilantom iskreno čestitam, predvsem pa vsem želim trdnega zdravja.«

Zbrane veterane sta nagovorila in pozdravila tudi župan Občine Kamnik Marjan Šarec ter predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije Igor Potočnik, ki sta se v svojih nagovorih pridružila besedam Franca Miša ter se veteranom zahvalila za ves njihov  prostovoljni trud pri reševanju v gorah in razvoju GRZS.

Pozdravnim nagovorom je sledil ogled kratkega alpinističnega filma Janeza Kosca in Bojana Pollaka, ki je nastal leta 1971, ko sta Janez Kosec in Bojan Pollak juniju tega leta preplezala v Vežici Hynikino smer, čez kak mesec pa še spominsko Lahovo smer (V!), ki je tiste čase veljala za najtežjo smer tem ostenju. Vse skupaj sta uspela posneti tudi na 8mm film, iz česar je nastal prvi kamniški alpinistični film kamniški alpinisticni film Tri spominske smeri v Vežici, ki so si ga nocoj lahko ogledali tudi njuni kolegi, gorski reševalci veterani.

Janez Kosec

Janez Kosec

Večer ob druženju v gostilni Repnik so gorski reševalci veterani – ta status gorski reševalec dobi z napolnjenim 70-im letom – nadaljevali s podelitvijo priznanj ob okroglih jubilejih veteranov ter s sproščenim druženjem ob obujanju anekdot in dogodivščin, ki so jih doživeli v naših gorah, v katerih so rešili mnogo življenj, za kar si nedvomno zaslužijo vso zahvalo in spoštovanje.

20161111-grs_kamnik-srecanje_veteranov_grzs-serkezi_matjaz-050

Skupinska slika jubilantov. Foto: Matjaž Šerkezi