Naslovnica / NOVICE / Štacjonci na izletu v Laškem in na Čarobni simfoniji Arboretumu

Štacjonci na izletu v Laškem in na Čarobni simfoniji Arboretumu

V torek, 5. 6. 2018, smo se uporabniki in zaposleni v Dnevnem centru Štacjon odpravili na tradicionalni pomladanski izlet. Pot nas je, tako kot lani, spet popeljala na Štajersko, tokrat v Laško.

Potovanje smo začeli na Avtobusni postaji Kamnik, kjer nas je v minibusu pričakala voznica Marjeta. Prešteli smo se, se vkrcali in krenili na pot. Naša prva točka je bila Zgornja Rečica, vasica v bližini Laškega. Za Zgornjo Rečico se nismo odločili po naključju. V vasici živi gospa Travica Maleš Grešak, hči znamenitega Kamničana, slikarja Miha Maleša, čigar galerijo v Kamniku smo Štacjonci že obiskali.

Miha Maleš, ki se ga je v umetnostni zgodovini oprijel vzdevek »slikajoči pesnik«, sodi med tiste slovenske umetnike, ki so zapustili največje ustvarjalne opuse 20. stoletja. Večino svojih del je zapustil Občini Kamnik, del zapuščine pa je v lasti gospe Travice Maleš Geršak in je na ogled v galeriji v Zgornji Rečici na njeni domačiji. Gospa Travica nas je prijazno sprejela in nas popeljala po razstavi, po ogledu razstave pa nas je razveselila z ogromno stekleno posodo svežih češenj, pravkar obranih z enega češnjevih dreves, ki jih je na domačiji obilo in so letos bogato obrodila.

Po slovesu nas je pot popeljala v Laško, kjer smo obiskali Muzej Laško. Muzej se nahaja v središču starega mestnega jedra, v neposredni bližini cerkve sv. Martina. Pričakal nas je muzejski vodnik, gospod Aljaž Majcen. Popeljal nas je po muzeju in nam v doživetem opisovanju zgodovine Laškega, ki ga je zaznamovalo premogovništvo in pivovarstvo, pričaral duh začetka preteklega stoletja in utrip mesta v minulih časih. Med drugim smo si lahko ogledali glasbeno skrinjo, prednico nekoč popularnega in v vsakem lokalu prisotnega džuboksa.

Po tem zelo zanimivem in poučnem ogledu, ki ga priporočamo vsakomur, ki ga pot zanese v Laško, smo se odpravili na zasluženo kosilo v pizzerijo na desnem bregu Savinje. Odlično kosilo ob prijazni postrežbi je bilo pika na i zanimivega in poučnega izleta. Zadovoljni smo se odpravili proti domu in med potjo spoznali, da pike na i v Laškem še ni bilo. Ustavili smo se namreč na Trojanah, kjer smo se posladkali … saj veste, s čim.

Izleta v Laško se bomo z veseljem spominjali, ob tem pa ne bomo pozabili, da so delček veselja ob izvedbi izleta prispevali tudi KAM BUS, ki nam je avtobusni prevoz omogočil po prijazni ceni, gospa Travica Maleš Grešak, ki o plačilu ogleda Galerije Maleš ni hotela niti slišati, Muzej Laško, ki nam je zanimivo, poučno in zabavno izkušnjo omogočil brezplačno in pa Pizzeria Špica, ki nas je pocrkljala z brezplačno pijačo. Vsem naštetim se iz srca zahvaljujemo.

Čarobna simfonija v Arboretumu Volčji Potok  v mesecu maju 2018

Štacjonci, kot se imenujemo uporabniki dnevnega centra Štacjon in zaposleni, smo se z udeležbo na Čarobni Simfoniji ponovno odzvali povabilu Zavoda Zaupanje.  Zelo smo veseli, če se lahko predstavimo tudi izven naših prostorov, zato smo pripravili obširno  razstavo naših izdelkov in predstavili raznovrstne delavnice,  ki so navdušile mnoge obiskovalce.

Štacjonci imamo namreč poleg ustvarjalnih delavnic kot so šivanje, pletenje, vžiganje v les, izdelovanje lovilcev sanj in drugih raznovrstnih izdelkov tudi računalniške, glasbene, foto in pogovorne delavnice ter delavnice angleščine.  Zelo radi pojemo in ob posebnih priložnostih z veseljem pripravimo tudi proslavo (npr. ob občinskem prazniku ob dnevu rojstva Rudolfa Maistra,…). V našo sredino radi povabimo tudi strokovnjake z različnih področij (zdravnike, psihiatre, psihologe, terapevte,…), priredimo potopisna predavanja in še bi lahko naštevali.

Tako smo tudi tokrat z veseljem  predstavili naše delovanje  in obiskovalce  povabili v naš dnevni center na kavico ter na sodelovanje na delavnicah.

Ta dan je bil za nas nekaj posebnega, imeli smo se zelo lepo in smo Zavodu Zaupanje ter Arboretumu Volčji Potok od srca hvaležni.  Tudi v bodoče se bomo z veseljem udeležili aktivnosti izven delovnega centra Štacjon.

Zapisala: Luka Vasle in Lidija Fischer
Foto: Lidija Fischer