Naslovnica / NOVICE / Stari rocker Janez, navihano melanholična »kadilka« Manca in druge festivalske zverine

Stari rocker Janez, navihano melanholična »kadilka« Manca in druge festivalske zverine

Na Kamfestu 2019 je včeraj zaživela večina izmed letošnjih festivalskih prizorišč. Stare mestne ulice Kamnika so bile do poznega večera prav lepo živahne, vseeno pa se poraja občutek, da je letošnji Kamfest, vsaj za enkrat, v Kamnik privabil precej manj obiskovalcev kot prejšnja leta.

Drugega festivalskega dne so se v soparni savni razbeljenih, občasno pa tudi prav burgerizirano-zadimljenih kamniških ulic najprej začeli kuhati sejmarji, ki bodo vse do konca festivala na svojih stojnicah ponujali raznovrstne izdelke, ki so jih povečini ustvarili sami.

Razkošje udobno prijetne sence in klime Kršmančevega parka, ki je Kamfest gostil v preteklih dveh letih, so precej pogrešali starši, ki so na Glavni trg, kjer letos domuje Otroški oder, na otroško predstavo pripeljali svoj naraščaj.

Mladeži vročina in sopara, ob ogledu vragolij repersko razpoloženega para ježev, nista pretirano motila, sta pa zato po predstavi še toliko bolj teknila sok in sladoled, ali kaka podobna osvežitev.

Nobenega mraza ni bilo niti na dodobra segretem podstrešju Maleševe galerije oz. v galeriji Pogled, do katere vodi kar nekaj strmih stopnic in v kateri je svoje, domala staromodne, četudi povsem nove linoreze in lesoreze na ogled postavil Miha Erič.

O zanimivi razstavi in tudi o okvirjih slik je Miha Erič pomodroval z Markom Kumrom, le nekaj kasneje pa se je Miha, skupaj s kitarskim duom Aritmija, na Glavnem trgu predstavil tudi kot glasbenik oz. orgličar.

Od poznega popoldneva so si poletno soparo v parku Evropa oz. Parku mladih, ob glasbi in napitkih lajšali kamniški (starejši) mladinci, hlajenje pa se je nadaljevalo pozno v noč.

Z uličnim nastopom so poznopoldansko dogajanje v starem mestnem jedru popestrili tudi plesalci in nogometaši, medtem ko je za zidovi mekinjskega samostana zadonel raskavi glas starega rockerja Janeza Bončine Benča, ki je preklemansko dober žur oz. koncert na Kamfestu pripravil že pred leti na Malem gradu.

Obiskovalci tokratnega (plačljivega) koncerta za samostanskimi zidovi, na katerem je Benč nastopil skupaj z glasbenimi prijatelji, so bili sicer redki kot lasje nastopajočega 71 letnega, vendar še vedno zelo energičnega Janeza Bončine Benča, vseeno pa je Janez, vsaj med nekoliko starejšo publiko, ki pozna njegove zimzelene komade na izust, pustil prav dober vtis. Nekoliko mlajši, ki jih, resnici na ljubo, ni bilo prav veliko, pa je pustil malce bolj ravnodušne. Morda tudi zaradi tega, ker se pravega rockerskega koncerta ne more spremljati sedeč na stolu.

So bili pa mlajši obiskovalci drugega festivalskega dne Kamfesta zato toliko bolj zadovoljni z nastopom domače Mance Berlec, ki je, ob kitarskem spremstvu Dejvida Kneževiča, domala sočasno brenkala in pela za kavarno pod malograjskim gričem.

 

Skratka, drugi festivalski dan je uspel oživiti kamniške ulice, najbrž pa ne bo prav nič drugače niti danes in nocoj, ko bodo na vrsti novi raznovrstni dogodki.

Fotoutrinki 2. dne festivala Kamfest 2019

 

Fotografije: Laura Hribar, Aleš Romaniuk, Iztok Čebašek