Naslovnica / Črna kronika / Strela na Veliki planini je bila za enega izmed štirih ponesrečencev skoraj usodna

Strela na Veliki planini je bila za enega izmed štirih ponesrečencev skoraj usodna

Udar strele, ki je pastirskem naselju nekaj pred 14. uro treščila v skale za pastirskim stanom Pr’ Škof ter ob tem razmetala skupino štirih pohodnikov, bi se kaj lahko končal tudi nadvse tragično, saj je enega izmed poškodovanih rešila zgolj takojšnja pomoč z oživljanjem, ki jo je najhuje poškodovanemu nudil švedski zdravnik oz. turist, ki se je v tistem trenutku nahajal v neposredni bližini.

Kot so nam povedali še veno pretreseni očividci dogodka, je strela v Velikem stanu na Veliki planini udarila v skale za pastirskim stanom Pr’ Škof, kjer od začetka letošnje sezone z odlično pastirsko ponudbo razveseljujejo številne obiskovalce Velike planine iz celega sveta.

Strela je udarila tik za pastirskim stanom Pr’ Škof na Veliki planini.

Strela je ob močnem udaru, ki je pretresel celo planino, četverico nesrečnih pohodnikov razmetala po tleh, pri čemer jo je eden odnesel brez večjih oz. vidnih poškodb, dva s poškodbami ter tudi ožganimi oblačili, za četrtega pa bi bil udar strele skorajda usoden, saj ga je bilo potrebno oživljati.

Udar strele je odkrušil tudi skalo.

Ponesrečenim pohodnikom so pastirji in turisti iz bližnjih stanov nemudoma priskočili na pomoč in jih prenesli v pastirski stan Pr’ Škof, k sreči pa se je v pastirskem naselju v tistem trenutku po naključju nahajal tudi zdravnik iz Švedske, ki je najhuje ponesrečenemu nemudoma začel nuditi pomoč oziroma ga začel oživljati, s čemer ga je, kot pravijo očividci dogodka, ne le povrnil, ampak tudi obdržal pri življenju.

Očividci dogodka so prepričani, da je poškodovani zagotovo preživel zgolj po zaslugi omenjenega švedskega zdravnika, za kar so mu, skupaj s svojci oživljenega ponesrečenca, neizmerno hvaležni, kakor seveda tudi vsem reševalcem, gorskim reševalcem in gasilcem, ki so v nadaljevanju ponesrečenim pohodnikom zelo hitro prihiteli na pomoč.

Kamniški reševalci, gorski reševalci in gasilci so bili na Veliki planini zelo hitro.

Kot že omenjeno, so ponesrečenim pohodnikom v katere je treščila strela, iz doline na pomoč prihiteli tudi kamniški gorski reševalci, reševalci Nujne medicinske pomoči ter gasilci, ki so prevzeli nadaljnjo oskrbo ponesrečencev ter jih, s pomočjo helikopterja, prepeljali na nadaljnjo diagnostiko in zdravljenje v bolnišnico.

Ponesrečence so na nadaljnje zdravljenje odpeljali s helikopterjem Slovenske vojske.

K sreči se je vse skupaj končalo razmeroma srečno, iskreno pa se nadejamo, da si bodo vsi ponesrečenci čim prej opomogli in povsem okrevali ter se znova vrnili na ljubo jim Veliko planino.

Upamo, da lahko že ta vikend, ko bodo na pastirji na Veliki planini praznovali praznik Marije Snežne in 30. obletnico ponovne postavitve njej posvečene kapelice.