Naslovnica / NOVICE / Študentski klub Kamnik se tudi letos pridružuje projektu Virus

Študentski klub Kamnik se tudi letos pridružuje projektu Virus

1. december je dan, ko zavladajo rdeče pentlje, ki nas opominjajo na svetovni dan boja proti aidsu. V sodelovanju z Zvezo študentskih klubov Slovenije, se je projektu letos pridružilo rekordno število klubov (37), med njimi je že tradicionalno tudi Študentski klub Kamnik. Danes smo delil brošure, pentlje in kondome na Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra in se na ta način pridružili ozaveščanju o bolezni, ki je prisotna v naši družbi in o kateri je potrebno govorit na glas.

V obdobju 2010 -2015 poteka globalna kampanja »Proti ničli – nič novih okužb, nič diskriminacije, nič umrlih zaradi aidsa«. Za preprečevanje širjenja virusa je pomembno že samo zavedanje o možnostih okužbe, odgovornost pri spolnih odnosih, premišljena izbira partnerja in druga preventivna ravnanja. Velik poudarek je tudi na izražanju solidarnosti do obolelih in nestigmatiziranju obolelih posameznikov. Ključnega pomena za uspešno zdravljenje bolezni je zgodnje odkritje le te, zato danes po Sloveniji potekajo tudi brezplačna testiranja.

Omenimo le nekaj statističnih podatkov za predstavo o razširjenosti bolezni. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje, število okuženih s HIV v Sloveniji narašča, čeprav govorimo o okuženosti manj kot ene osebe na 1000 prebivalcev. V letu 2014 so na inštitutu, do 18. novembra, zabeležili 43 primerov novih diagnoz okužbe s HIV.

Tudi mladi se zavedamo problematike te bolezni, zato jo izpostavljamo, se o njej pogovarjamo in širimo zavest, kako pomembna je zdrava spolnost.

Dijaki so našo akcijo kljub začetni sramežljivosti lepo sprejeli in obljubljamo, da bomo z ozaveščanjem nadaljevali tudi v prihodnjih letih.

Več informacij o statistiki obolelih in še marsičem lahko najdete na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Besedilo: Špela Novak, Študentski klub Kamnik
Fotografije: Lucija Berlec, Študentski klub Kamnik

 

Več podatkov o spolnem zdravju na Kamniškem si lahko preberete tudi v članku: Spolno zdravje Kamničanov in Komendčanov