Naslovnica / NOVICE / Tam stoji pa hlevček….

Tam stoji pa hlevček….

Prizadevni člani TD Tuhinjska dolina so tudi letos, v Bizjakovih dolinah pri Termah Snovik, pripravili žive jaslice oz. živopisno in nadvse privlačno uprizoritev božične zgodbe, ki je kljub mrazu v snoviško dolino znova privabila množico obiskovalcev.

Up vzbujajoča božična zgodba, ki ima svoje korenine daleč v predkrščanskih časih, ko so ljudje v času najdaljših noči, ki so jih poimenovali tudi volčje, vsakič znova trepetali, da bo tema zmagala nad lučjo, v pomoč pojemajočemu soncu pa izvajali najrazličnejše rituale, ki jih, na takšen ali drugačen način, obeležujemo in poznamo še danes.

V času božiča, v času počitka, ko so so dnevi najkrajši, pa se se z malim bogom oz. Božičem znova porodi upanje in obet po skorajšnjem obujenju narave. Tako kot razkadi hlad zgodnje noči čaj, ki ga obiskovalcem snoviških živih jaslic, že na vhodu na prizorišče gostoljubno postrežejo člani Turističnega društva Tuhinjska dolina, medtem ko njihovi prijatelji, odeti v stara pastirska oblačila z drugega konca sveta, obudijo spomin na premalokrat razumljeno božično zgodbo, ki je pravzaprav zgodba vztrajnosti in upanja.

Kot je že v navadi, je tudi tokrat obiskovalce na začetku pozdravil predsednik TD Tuhinjska dolina Ivan Hribar, ki je prisotnim zaželel lep večer in seveda tudi lepe božične praznike ter zdravo in veselo novo leto, mesto pred mikrofonom pa so nato najprej zavzele angelsko zveneče pevke zasedbe Auroras, nato pa še pevke in pevci MPZ Mavrica, ki so s pesmimi pospremili odvijajočo se božično zgodbo.

 

Vsakoletne jaslice so že iz organizacijskega vidika precejšen zalogaj, saj je organizacija tovrstne prireditve v predprazničnem času precejšen podvig že samo zaradi številčne igralske zasedbe, da vsega ostalega, kar je povezano s prireditvijo, sploh ne omenjamo.

Zato si prizadevni člani TD Tuhinjska dolina, kakor tudi vsi, ki jim pri tem pomagajo, za še eno lepo uprizoritev živih jaslic, ki so včeraj našle svoj prostor tudi na nacionalni televiziji, zaslužijo vse priznanje, pohvale in čestitke.

Fotogalerija