Naslovnica / NOVICE / Tekmovanje v tehničnem reševanju za gasilske enote

Tekmovanje v tehničnem reševanju za gasilske enote

Preteklo soboto je v Gornji Radgoni v okviru 8. Mednarodnega sejma obrambe, varnosti, zaščite in reševanja, potekalo že 11. tekmovanje Gasilskih enot širšega pomena v tehničnem reševanju v primeru prometne nesreče dveh osebnih vozil. Tekmovanje organizira Uprava RS za zaščito in reševanje, Gasilska zveza Slovenije, združenje slovenskih poklicnih gasilcev ter PGD Postojna, tudi letos pa je na njem nastopila enota iz PGD Kamnik.

8. Mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja je obiskovalcem v treh dneh predstavil mednarodno sodelovanje na tem področju, opremo, znanje in najpomembnejše nacionalne institucije, ki zagotavljajo obrambno pripravljenost, varnost državljanov ter zaščito in reševanje pri naravnih in drugih nesrečah. Tradicionalna izvedba sejma je namenjena vsem tistim, ki so poklicno ali prostovoljno že vključeni v sistem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja, se s temi področji povezujejo poslovno in strokovno ali pa želijo poskrbeti za varnost in zaščito svojih družin in premoženja. Na sejmu je bila predstavljena najnovejša oprema, najsodobnejša oborožitev, transportna sredstva, elektronska in optična oprema, informacijska, komunikacijska in laboratorijska tehnika ter izdelki za preskrbo. Na ogled je bila postavljena tudi oprema za osebno zaščito, oblačila, obutev, medicinski in sanitetni material, pripomočki za reševanje ob poplavi, požaru in potresu, protivlomna zaščita in alarmni sistemi, mobilna oprema za zaščito objektov in območij pred poplavami, pripomočki za orientacijo pa tudi oprema za prvo pomoč in varstvo pri delu.

Kot že omenjeno je v okviru sejma potekalo atraktivno tekmovanje Gasilskih enot širšega pomena. V Republiki Sloveniji imamo 56 enot, ki opravljajo naloge zaščite in reševanja ob prometnih, industrijskih in drugih nesrečah, pri katerih so prisotne nevarne snovi, nesrečah v daljših avtocestnih in drugih cestnih in železniških predorih, naloge tehničnega reševanja ob nesrečah v prometu ter ob nesrečah na tekočih in stoječih vodah, pa tudi druge naloge zaščite in reševanja širšega pomena. V občinah Kamnik, Komenda in Mengeš te naloge opravlja PGD Kamnik.

Ekipa je bila sestavljena iz 6 članov in rezervnega člana; tokrat so za kamniško društvo nastopili Rok Dobovšek, Matic Maček, Nejc Janša, David Zorko, Tine Štrajhar, Žiga Kotnik in Gaj Prah.

Posebnost tekmovanja je tudi predhodni žreb enega izmed treh možnih scenarijev nesreče, kateri je za ekipe neznanka vse do nastopa. Med reševanjem scenarija, ki je časovno omejen na 20 minut, so morale ekipe opraviti standardne operativne postopke, kot so hitri ogled lokacije nesreče in stik s ponesrečencem, osnovna stabilizacija vozila za dostop do ponesrečenca in oskrba, požarno varovanje, osnovna oskrba in zaščita ponesrečenca, zaščita zračne vreče na volanskem obroču, stabilizacija vozila za potrebe tehničnega posega v vozilo, odklop električnih virov napajanja, izdelava odprtin in prostora za iznos ponesrečenca itd.

V konkurenci poklicnih in prostovoljnih gasilskih enot širšega pomena, je kamniška enota zasedla 7. mesto, kar je pa še pomembnejše – ne gre samo za tekmovanje, ampak tudi za pridobitev novega znanja in izmenjavo izkušenj s kolegi iz drugih enot ter različnimi strokovnjaki. Pri tem iskreno upamo, da ga bo treba čim manjkrat uporabiti v realnih situacijah.

Besedilo in fotografije: PGD Kamnik

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Shrani nastavitve