Naslovnica / KULTURA / Trije mladci in Troglav

Trije mladci in Troglav

Sonce, sence, tema.

V razprodanem in nabito polnem je v Mladinskem centru Kotlovnica je sinoči, v petek, 15. 2. 2019, nastopila kamniška skupina Matter z novim, trojnim EP-om, ki se ponaša z imenom Troglav.

Zakaj Matter?

Imena Matter se sploh nismo mi spomnili, ampak en naš kolega. Sam Matter je združil, kar smo hoteli dat’ v eno besedo, da ne izključuje, da je široka beseda, da jo lahko ob enem lahko povežeš z balkanskim jezikom, kot »mater«, mati, zemlja, mama, manifestacija. Mi smo na začetku hoteli bit All Out, boyband. (smeh)

Zakaj Troglav?

Vsako leto smo izdali po en album, zato smo prišli na idejo troglav, ker vse deliš na tri dele. Je pa to tudi naš nacionalni simbol, in potem smo prišli na to, da se lahko igramo z nacionalno identiteto in poskušamo na novo izumiti slovenske simbole in zastavo.

Danes je čas, ko vsi bežijo od državne simbolike, jo zavračajo ali pa gledajo nanjo cinično. Mi smo želeli to predstavit’ na tak način, da bi jo poslušalci sprejeli. S tem, z bežanjem, smo se potem tudi igrali, pa smo vzeli potem za simbol vas v Sloveniji, da sprejmeš to svojo vas, lokalno skupnost, da ne povzemaš le tuje kulture. Tako z alternativno glasbo povzemamo tudi domače, to nam je bil glaven moto. Nočemo zavračat okolja, kjer smo »gor zrasli«,  pa se ga izogibat. Daleč od tega, mi skoraj v vsakem komadu rečemo »Kamn’k«, prav tako, po domače, »Kamn’k« in to nam je bilo ključno za našo zgodbo.

Kako ste začeli?

Ja, mi smo v bistvu si začel kot »mulci« zmišljevat’, da bi mel’ studio, pa imel smo knjižico, pa smo not pisali pa risali si namišljene kolege, in smo mi iz tega potem to prelevili v tekste.

Ključno je bilo, da se nismo preveč resno jemal’, Matter je bila, ali pa je, čista otroška igra. Ustvarjalec se za*ebe, ko se ujame v lastno past, v svojo identiteto, ki si jo zgradil, pol’ postaneš karikatura sam sebe in greš lahko domov.

Matter v nekaj besedah?

Sonce, Sence, Tema, to je skoraj v vsakem komadu, ker to so najbolj močne besede po našem mnenju. Kamnik recimo ima to svojo dvojnost, pozimi je sama tema in sence, ko pa pride pomlad, je pa Kamnik, tak, kot da si Kekec! (smeh) Kamnik je pol tema pol sonce.

 

Pa tudi, Kamnik je nekakšen ‘blend’ balkanskega sveta, pa ruralnega, Tuhinj in to, in to ko daš skupaj, to je nekaj čarobnega. Imaš spet ta, pol-pol.

Komadi so izmišljeni?

Ne pri tekstih smo šli tako daleč, da rečemo »pil sem pr’ Pišk«, in ta lokal res obstaja. In ko rečemo da je bil nekdo tam, je on res bil tam. Fikcija je samo ta fonetični del. Totalen’ hiper-realizem. Potem pa dodamo te metafore. Če bi ‘mel ljudje reference, bi takoj videli, koliko je dejansko res.

 

Besedilo in fotografije: Laura Hribar