Naslovnica / LOKALNA POLITIKA / Lokalne volitve 2018 / Udeležba na volitvah v Kamniku utegne biti tudi rekordna

Udeležba na volitvah v Kamniku utegne biti tudi rekordna

Sodeč po podatku, da je svoj glas na predčasnem volišču oddalo kar okoli 900 kamniških volivk in volivcev, bi lahko sklepali, da se v občini  Kamnik na tokratnih volitvah obeta zelo dobra volilna udeležba.

Predčasno volišče v stavbi Občine Kamnik, ki je včeraj ob 19. uri zaprlo svoja vrata, je bilo v minulih treh dneh kar dobro obiskano, saj je možnost predčasnega glasovanja izkoristilo okoli 900 volilnih upravičencev v občini Kamnik.

To je kar precej več, kot na lokalnih volitvah leta 2014, ko je volilne listke predčasno izpolnilo nekaj več kot 770 volivk in volivcev, četudi se je na prejšnjih volitvah za glasove potegovalo kar 16 svetniških list in 8 županskih kandidatov, medtem ko je letos svetniških list 12, županskih kandidatov pa 7.

Lokalnih in županskih volitev leta 2014 se je na Kamniškem namreč udeležila le dobra polovica vseh volilnih upravičencev – udeležba je bila 50,26 % – glede na to, da letos med županskimi kandidati ni izrazitega favorita, kandidati pa so med seboj povečini zelo izenačeni, se poraja občutek, da je zanimanje za letošnje predvolilno dogajanje in same volitve med občani in občankami precej večje kot pred štirimi leti, zaradi precejšnje izenačenosti kandidatov, pa na tokratnih volitvah res utegne odločati domala vsak glas.

Največje spremembe gre zagotovo pričakovati v sestavi kamniškega občinskega sveta, kjer bo razmerje moči med posameznimi listami v prihodnje nedvomno precej bolj uravnoteženo kot v tem mandatu, medtem ko bomo novega kamniškega župana zagotovo dobili šele v drugem krogu.

Komu izmed sedmih kamniških kandidatov, ki se potegujejo za župansko leto, se bo uspelo uvrstiti v drugi krog županskih volitev, pa ostaja uganka, odgovor na katero bo podan šele v nedeljo zvečer, ko bodo znani rezultati in prešteti glasovi.

Zaenkrat je s precejšnjo gotovostjo moč napovedati zgolj to, da bo prišlo do precejšnje spremembe sestave v kamniškem občinskem svetu, v katerem bodo razmerja moči med posameznimi strankami in listami zagotovo mnogo bolj uravnotežena kot v preteklih štirih letih. To bo od novega župana, kdorkoli pač že bo, zahtevalo precej več truda pri iskanju konsenza in kompromisnih rešitev, nadejamo pa se tudi bolj dinamičnih in aktivnih sej, večje osebne angažiranosti vseh svetnic in svetnikov, večje transparentnosti pri sprejemanju odločitev, predvsem pa tudi pojav kritično konstruktivne opozicije, ki bo dovolj močna, da bo lahko pozorno in učinkovito bdela nad delom novih občinskih oblasti in občinske uprave.

Z današnjim dnem se končuje tudi uradna volilna kampanja, ki ga bodo stranke in liste zagotovo še dodobra izkoristile za zadnje agitiranje in nagovarjanje volivk in volivcev, saj ob polnoči nastopi volilni molk.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve