Naslovnica / ZANIMIVOSTI / Upokojenci s starimi mopedi so uspešno in srečno objeli Slovenijo

Upokojenci s starimi mopedi so uspešno in srečno objeli Slovenijo

Franc Šuštar iz Potoka, Janez Ahčin iz Lok, Nejc Štrajhar iz Markovega, trojica kamniških oz. tuhinjskih upokojenih prijateljev, ki so se s svojimi starimi Tomosovimi mopedi podali na pot po mejah Slovenije so, po vrsti dogodivščin in lepih vtisov, srečno in po načrtih v celoti zaključili svoje avanturistično popotovanje.

Kot smo omenili že v prvem prispevku, v katerem smo na kratko popisali prvi del njihove poti, so se fantje na pot podali 5. avgusta podali iz Podčetrtka, kamor so se, po štiridnevnem mopedističnem objemanju naše državice, vrnili v sredo, 8. avgusta, okrog pol četrte popoldne.

Če izvzamemo nekaj malega težav z defektom zračnice drugega dne in nagajivo navigacijo, ki jim je tretji dan za kaki dve uri in pol podaljšala pot in njihovi poti nenačrtovano dodala še dodatnih 80 kilometrov, je njihova 1176 kilometrov dolga, na kateri je vsak izmed njih porabil slabih trideset litrov bencina, potekala po načrtih in brez večjih zapletov.

No, Janeza so sicer na zadnjem zasilnem prenočevanju v bližini Kočevja, ponoči menda oblegale mačke, ki se jih je, kot star maček znal, ker je šlo za čisto prave in prijazne domače mucice, izkušeno ubraniti.

 

Na svoji poti so se mimogrede ustavili na pogorišču nekdanje »porodnišnice« njihovih zvestih jeklenih konjičkov, ki pa zdaj kaže kaj klavrno podobo, na katerem pa ni več moč najti niti slavnega napisa TOMOS, ki se ga, kot pravijo mladostni upokojenski fantje iz Tuhinjske doline, kdo bi si vedel kdo sramuje.

Ampak njihovi mopedi so jim na poti kljub temu zelo dobro služili in jih, zgolj z nekoliko ožuljenimi zadnjicami, srečno pripeljali nazaj do izhodiščne točke v Podčetrtku, kjer jih je pričakala pisana druščina prijateljev in sorodnikov, vključno s tamkajšnjim županom, ki jih je par dni pred tem tudi pospremil na pot.

Svoje uspešno popotovanje okrog Slovenije so fantje seveda ustrezno proslavili, kajti ponovno pa se je aktiviral tudi veseli ansambel Pivnik.

Po zanimivi dogodivščini bo veseljaškim tuhinjskim upokojencem in njihovim mopedom zagotovo koristilo nekaj počitka, zagotovo še posebej Frenkiju, ki jo je iz Podčetrtka nazaj proti Kamniku mahnil, kako pa drugače, kar z mopedom.

Fantje, dobrodošli doma!