Naslovnica / NOVICE / Uporabniki so ponesli KAMKOLO preko občinskih meja

Uporabniki so ponesli KAMKOLO preko občinskih meja

Osmega junija je v Kamniku zaživel kamniški sistem za izposojo električnih koles KAMKOLO, ki občanom prav gotovo olajša marsikatero pot po opravkih, prihrani pa jim tudi ogromno časa pri iskanju primernega parkirnega prostora v pločevine prepolnem mestu.

KAMKOLO je poželo izredno pozitiven odziv občanov, saj je dnevno na poteh moč videti veliko število uporabnikov modro-belih električnih koles. Registriranih uporabnikov koles je do danes že več kot 397. Izposoj je bilo v prvem mesecu delovanja skoraj 2400, prav zagotovo pa se bo številka iz tedna v teden še zviševala.

Z električnim kolesom se lahko zapeljete tudi sami, vendar je pred udobno in lahkotno vožnjo treba postoriti tudi nekaj uradnih opravkov. Za uporabo sistema KAMKOLO je potrebna registracija uporabnika na terminalu, preko aplikacije ali osebno na izdajnem mestu, kjer prevzamete kartico in PIN številko ter podpišete pogodbo, vse skupaj pa vas bo stalo deset evrov. Za ta znesek vam pripada štirinajst ur izposoje kolesa tedensko, vendar pazite na čas, saj se po 24 urah izposoje kolo smatra kot odtujeno. Kolo si lahko izposodite na eni od šestih postaj, ki so posejane po Kamniku.

Kakšne pa so izkušnje uporabnikov novih koles?

Glede na to, da sistem KAMKOLO deluje šele dober mesec, je povsem realno pričakovati poleg marsikatere pohvale tudi kakšno konstruktivno kritiko. Tako so nam nekateri uporabniki zaupali, da se nekatera kolesa, najbolj to velja za postajo pri Domu Kulture Kamnik, izpraznijo prehitro oziroma se sploh ne polnijo. Ob tem opažajo tudi oslabljeno delovanje ekrana na dotik na isti postaji. Vodilni so nam zagotovili, da se problema zavedajo in ga aktivno rešujejo, razlaga praznih baterij pa je ta, da KAMKOLO deluje na isti princip kakor telefoni. Postaja pri Domu Kulture je namreč izredno izpostavljena močni sončni svetlobi, ko pa temperatura preseže 60°C postaja koles ne polni več zaradi možnosti poškodb tako uporabnikov, kakor koles.

Poblematična postaja pri Domu kulture Kamnik

Tudi problem ekrana na dotik ima isto razlago, saj zaradi neposrečene lokacije, kjer sonce ves dan upira žarke na postajo, ekran žal ne more delovati optimalno. Problem z malce preveč sončno lokacijo že rešujejo, so nam pa na sestanku zaupali še eno izredno pohvalno vest.

Od kar sistem deluje, še ni bilo niti enega primera vandalizma nad kolesi oziroma postajami, uporabniki pa se, ob morebitnih težavah ali vprašanjih ustavijo v poslovalnici Špica Šport, kjer jim strokovnjaki svetujejo in pomagajo. Med uporabniki je bilo opaženo tudi odlično sodelovanje in solidarnost, saj bolj vešči pomagajo manj izkušenim kolesarjem z izposojo koles, obrazložitvijo ekrana in z vsem, kar pritiče k uporabniški izkušnji KAMKOLESA.

KAMKOLO je prav zagotovo odlična iznajdba in pridobitev kamniške občine, sistem pa je svoja kolesa iztegnil tudi preko občinskih meja, saj je belo-modre dirkače moč zapaziti tudi v Komendi, Mengšu, Domžalah in ostalih okoliških krajih.

Laura Hribar