Naslovnica / NOVICE / Urgence ne damo: Skok v leto 2023
Direktor ZD Kamnik ob predaji dela dnevnih ekip NMP Kamnik nočni izmeni na zadnji dan leta 2022.

Urgence ne damo: Skok v leto 2023

V začetku decembra smo na našem portalu poročali o ponovni grožnji o ukinitvi kamniške urgence, čeprav smo si nadejali, da smo to bitko dobili že leta 2015. Očitno smo bili sedem let v globoki zmoti. Novica, ki je udarila med nas kot strela iz jasnega, je v predprazničnem času močno razburila občanke in občane občin Kamnik in Komenda. Sočasno se je novica razširila tudi po ostalih krajih po Sloveniji, ki so se v »Projektu celostne prenove sistema nujne medicinske pomoči v Sloveniji – jesen 2022« znašli na »listi za odstrel dosedanje ureditve Nujne medicinske pomoči«. Velika večina prebivalcev je javno kritizirala predlog ter hipoma pozvala k odločnim protestom proti uveljavitvi namere, k temu protestu pa sta se v našem primeru javno pridružila tudi Občina Kamnik in Zdravstveni dom dr. Julija Polca.

V naslednjih dneh in tednih smo zaman čakali jasne odgovore Ministrstva za zdravje. Ministrstvo je medlo odgovarjalo, da gre zgolj za »delovno verzijo«, o kateri se stroka še pogovarja, čeprav so bili operativni datumi sprememb v tem gradivu jasno postavljeni in zelo blizu realizacije. Minister je na eni izmed novinarskih konferenc povedal, da bodo s stroko, in sicer družinskimi in urgentnimi zdravniki ter primarno in sekundarno ravnjo, uskladili predlog reorganizacije mreže ter ga predstavili najkasneje do konca meseca januarja.

Ker v javnosti še vedno nismo zasledili nobenih novih podrobnosti, zakorakali pa smo že v novo leto in mesec januar, smo vprašanje naslovili na direktorja Zdravstvenega doma dr. Julija Polca, Saša Rebolja, dr. med., spec. druž. med.

V svojem odgovoru je navedel, da kakšnih konkretnih pogovorov z Ministrstvom za zdravje v zadnjem mesecu na temo reorganizacije NMP ni bilo, si pa nadeja, da se bo to zgodilo kaj kmalu. Minister je namreč javno obljubil, da bo obiskal vse kritične kraje, med njimi upravičeno pričakujemo tudi Kamnik. Direktor vidi v tem priložnost, da odločevalce konkretno seznani z organiziranostjo in delom NMP v občinah Kamnik in Komenda ter postreže s številkami, ki nikakor ne izkazujejo potrebe po krčenju trenutne sestave NMP v Kamniku. Kvečjemu se lahko pogovarjamo o idejah po razširitvi, dodaja.

Ob tej priložnosti pa se direktor zdravstvenega doma zahvaljuje tudi vsem za številčno izkazano podporo, ki so jo namenili po objavi novice o možnem krčenju obsega kamniške enote NMP. Veliko ljudi se je javno izpostavilo predvsem preko družbenih medijev, veliko je prejel tudi klicev in osebnih sporočil, kar mu jasno nakazuje, kaj želijo oziroma zahtevajo občanke in občani. Zato obljublja, da se bo skupaj z ostalimi deležniki v občini Kamnik z vsemi razpoložljivimi sredstvi zavzel za ohranitev vsaj obstoječega stanja. Kot poudarja, je interes javnosti, podobno kot tudi interes lokalne stroke, več kot jasno izražen in temu bodo sledili pri nadaljnjih pogovorih z odločevalci na višjih ravneh.

Skok v leto 2023 na kamniški urgenci

Glede na to, da so bili božični prazniki na kamniški urgenci zelo delovni, smo ob tej priložnosti zaprosili še za podatke o obravnavah na dan 31. 12. ter v noči na 1. 1. 2023.

Zadnji dan v letu je dnevna ekipa NMP Kamnik oskrbela 59, nočna pa 13 obolelih in poškodovanih oseb. Nočna izmena je med drugim oskrbela dve osebi z akutno alkoholno zastrupitvijo, ena oseba se je poškodovala pri uporabi pirotehnike, ostali primeri pa so se povečini nanašali na infekcijska in internistična stanja. Tekom noči je dodatna reševalna ekipa opravila tudi varovanje silvestrovanja na Glavnem trgu v Kamniku.

Direktor ZD Kamnik ob predaji dela dnevnih ekip NMP Kamnik nočni izmeni na zadnji dan leta 2022.

Opomba: Nadejamo si, da zgornja fotografija ne bo postala zgodovinska, kot zadnja predaja dela na silvestrovo in bo kamniška urgenca še naprej delovala vsaj v zdajšnjem obsegu.

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve