Naslovnica / NOVICE / Uspešno izvedena medobčinska gasilska vaja na Menini planini – Veliki vrh 2019

Uspešno izvedena medobčinska gasilska vaja na Menini planini – Veliki vrh 2019

V soboto, 28.09.2019 je Gasilska zveza Kamnik, v sodelovanju z Gasilsko zvezo Zgornjesavinjske doline izvedla vajo požara gozdnih in travnatih površin na območju Velikega vrha – Menina Planina.

Na vaji je sodelovalo 13 gasilskih društev GZ Kamnik in 7 gasilskih društev GZ Zgornjesavinjske Doline, skupaj 214 gasilk in gasilcev z 32 vozili ter člani ERPS KD Duplica s 6 psi.

Izhodišče vaje je bil požar, ki je na gozdnih površinah izbruhnil zaradi malomarnega ravnanja občana. Po prihodu prvih intervencijskih enot na območje požara je bilo ugotovljeno, da se je le-ta razširil na površino 4,4 ha, zaradi česar so bile aktivirane in na pomoč poklicane še ostale gasilske enote.

Zaradi obsega intervencije se o bili, za lažjo organizacijo, formirani intervencijski štab ter sprejemna mesta. Transport vode je potekal s pomočjo verige motornih brizgaln, vodo pa se je črpalo iz urejenega vodohrama.

Na vaji je bila ena poškodovana, dve pogrešani osebi pa sta bili najdeni s pomočjo Ekipe reševalnih psov KD Duplica. Enota za prvo pomoč je nudila ustrezno oskrbo poškodovanim osebam.

Na podlagi izvedene analize je bila vaja uspešno izvedena, analiza pa je pokazala strokovno in enotno delovanje vseh sodelujočih enot ter vodstva obeh gasilskih zvez. Enote so pripravljene in usposobljene za tovrstna posredovanja.

Vajo smo zaključili z zaključnim postrojem in manjšim okrepčilom v Domu na Menini Planini.

Na vaji so nas obiskali poveljnik CZ Kamnik, namestnica poveljnika CZ Kamnik, poveljnik Regije Ljubljana III in predsedujoči Regiji Ljubljana III.

Gašper Baloh, poveljnik GZ Kamnik
Foto: GZ Kamnik