Naslovnica / ŠPORT / V ekipo Calcit Volley prihaja Martina Guiggi

V ekipo Calcit Volley prihaja Martina Guiggi

V Kamnik prihaja novo zveneče ime, legendarna italijanska odbojkarica Martina Guiggi. Trofejna srednja blokerka je svojo športno pot okitila z dvema nastopoma na olimpijskih igrah, na klubski ravni je v italijanski ligi osvojila vse, kar se je osvojiti dalo, ob tem pa še evropsko prvenstvo in svetovno ligo v dresu reprezentance, v kateri je nosila kapetanski trak.

36-letno odbojkarico je recesija, ki je pustošila po italijanski ligi, po dvanajstih letih igranja v Rimu, Novari, Pesaru, Villi Cortese in Torinu, povedla v kitajski Gaungdong Hengda, s katerim je v sezoni 2013/14 osvojila bron na svetovnem klubskem prvenstvu. Pred tem je v Italiji štirikrat osvojila italijansko prvenstvo, prav tako štirikrat italijanski pokal, še enkrat več pa italijanski super pokal. Med vsemi naslovi, med katerimi velja omeniti tudi osvojitev pokala CEV in dve lovoriki iz pokala Challenge, ji je najbolj pri srcu prav tisti prvi iz italijanskega scudetta. »Prav posebno mesto v mojem srcu pa imajo olimpijske igre. Čeprav tam z rezultatom nismo bile zadovoljne, je olimpijada uresničitev sanj vsakega športnika in biti del tega je resnično nekaj posebnega,« Guiggijeva je z Azzuri nastopila na igrah v Pekingu in Riu.

Po sezoni na daljnem vzhodu se je za dve sezoni vrnila v rodno Italijo, se nato kot korektorica selila v Grčijo, medtem ko je preteklo sezono izpustila, saj sta se z možem Mitarjem Đurićem razveselila hčerke Mie. »Odkar sem se poročila in dobila otroka, se je moje življenje povsem spremenilo. Pred porodom sem bila samo športnica, zdaj sem tudi mama in moja prioriteta je družina. Pa vendarle odbojka ostaja moja prva ljubezen in motivacija, da sem del športnega sveta. Po porodu sem se v trenažni proces vrnila januarja, a je epidemija hitro prekinila moje delo in bila sem prisiljena počakati. Zdaj prihajam v novo državo, med nove soigralke in to me zelo motivira.«

Zavidljivo športno kariero bo Martina Guiggi nadaljevala v kamniškem Calcit Volleyju. Guiggijeva se bo državnim prvakinjam, pri katerih tudi letos ostajata odlični Olivera Kostić Brulec in Lucille Charuk, na mestu sprejemalke pa se jim pridružuje še ena legionarka, Anđelka Radišković, priključila prihodnji teden. »Prihajam v ekipo, v kateri so že tri tujke. Z veseljem bom pomagala, če me bodo potrebovale. V zadnjih sezonah sem bila v ekipi najstarejša in najbolj izkušena igralka. Nisem igralka, ki rada pametuje in zavzema mesto trenerja, saj menim, da je potrebno spoštovati avtoriteto. Priznam pa, da sem v zadnjem obdobju uživala v dajanju nasvetov mlajšim igralkam, če so me zanje vprašale. Predvsem jim rada pomagam pri nadzorovanju čustev pred težkimi tekmami, s tem imam veliko izkušenj,« 187 cm visoka igralka v kamniško moštvo prinaša obilo izkušenj in znanja. »Odbojka je šport in ne moreš pomagati le z besedami, temveč tudi na igrišču. Seveda nameravam tudi tam pomagati dekletom po svojih močeh, skoraj na vsakem položaju. V zadnjih sezonah sem igrala in trenirala tudi kot korektorica.« Italijanka priznava, da slovenske lige ne pozna prav dobro, pozna pa slovenske odbojkarice na delu v Italiji in tudi svojega novega delodajalca, s katerim si je pred leti v dresu Novare stala na nasprotni strani mreže v ligi prvakinj. V Kamnik bo Martina Guiggi prišla prihodnji petek, na dan, ko bodo prvakinje iz Kamnika dobile svoje nasprotnice v kvalifikacijah za Ligo prvakinj.

Calcit Volley
Foto: CEV