Naslovnica / NOVICE / V katero slovensko občino bo migriral Kip svobode s Sel pri Kamniku

V katero slovensko občino bo migriral Kip svobode s Sel pri Kamniku

Člani ŠKD Sela, ki so se nedavno tega svetovno proslavili s postavitvijo Kipa svobode, le-temu pa žal grozi uničenje, saj mora biti do 30. oktobra 2019 odstranjen z zasebnega zemljišča, ki ga imajo trenutno v najemu, so na naslove 210 slovenskih občin poslali dopis, da bi Kipu svobode našli nov, kipa vreden dom.

V dopisu so člani ŠKD Sela zapisali:

Spoštovani,

po vsej verjetnosti ste že slišali za razvpiti slovenski Kip svobode, ki je septembra letos vzniknil na Selih pri Kamniku po zamisli arhitekta in konceptualnega umetnika Tomaža Schlegla. O njem so poročali skorajda vsi svetovni mediji (Washington Post, Observer, BBC, CNN, New York Times, Time, France24, Paris Match, The Guardian, Bloomberg, FOX …) in večina slovenskih medijskih hiš (RTV, POP tv, Kanal A, 24ur, Delo, Dnevnik, Nedeljski dnevnik, Zarja/Jana, Večer, Mladina, Reporter, Kamnik info …).

V Evropi je kar nekaj držav, ki se ponaša s Kipom svobode: Francija, Avstrija, Danska, Nemčija, Kosovo, Nizozemska, Irska, Norveška, Španija, Ukrajina in Združeno kraljestvo. Slovenski Kip svobode, ki je visok 8 metrov, spada med največje v Evropi. Slovenija je tako 12. evropska država, ki je dobila Kip svobode. 

Žal pa slovenskemu Kipu svobode grozi uničenje. Stoji namreč na privatnem zemljišču s katerega mora biti odstranjen 30. oktobra. Njegova edina rešitev je emigracija (preselitev), zato ŠKD Sela zavzeto išče novo lokacijo zanj.

Želimo, da bi slovenski Kip svobode ostal v domovini, koder je bil rojen in kjer bi ga lahko tudi dokončali. Kip ima zaenkrat izdelan le integumentni sistem, manjka pa mu še notranji organski sistem (“veliki” možgan z defektno hipofizo, kamnito srce, nenasiten želodec, sečni mehur poln strupa, sečnica, močno in debelo črevo …).

Ko bo dovršen, bo lahko za vse tiste zemljane, ki se zavedajo nevarnosti populizma, proizvajal Pivo svobode in Klobase miru, kar bo vsekakor vplivalo na naš boljši jutri.

 Prosimo, da nam do 18. oktobra sporočite, če je vaša občina pripravljena sprejeti slovenski Kip svobode in mu nameniti primerno lokacijo, kjer bo kip stal v ponos vaši občini in celotni Sloveniji.

V pričakovanju Vašega odgovora, Vas lepo pozdravljamo, 

ŠKD Sela