Naslovnica / Črna kronika / V trgovino z ljudmi in siljenju k prostituciji vpleten tudi 26-letnik iz okolice Kamnika

V trgovino z ljudmi in siljenju k prostituciji vpleten tudi 26-letnik iz okolice Kamnika

V kriminalni združbi osumljencev, ki jih policisti sumijo številnih kaznivih dejanj s področja trgovine z ljudmi, siljenja k prostituciji, posesti nedovoljenega orožja in drugih kaznivih dejanj, so policisti prijeli tudi 26-letnika iz okolice Kamnika.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana so v sodelovanju z Upravo kriminalistične policije, Generalne policijske uprave in z usmerjanjem državne tožilke iz Specializiranega državnega tožilstva uspešno zaključili preiskavo, ki so jo od konca leta 2014 vodili zoper organizirano kriminalno združbo, ki se je na območju Ljubljane in Kranja ukvarjala z izvrševanjem kaznivih dejanj trgovine z ljudmi.

Kriminalisti so na podlagi informacij in sumov, da se v dveh gostinskih lokalih na območju Dragočajne in Mlake pri Kranju, katerih lastnik oz. najemnik je bil 59-letni moški iz območja Kranja, izvršujejo kazniva dejanja trgovine z ljudmi. Kriminalisti so najprej intenzivno zbirali obvestila s klasičnimi preiskovalnimi metodami, v nadaljevanju pa tudi z uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov. Ugotovljeno je bilo, da je v lokalih pod vodstvom 59-letnega moškega zaposlenih več deklet iz tujine, ki tam delajo kot plesalke, poleg tega pa nudijo tudi spolne storitve za denar. Skupaj z glavnim osumljencem so v organizirani kriminalni združbi sodelovali 37-letna državljanka Ukrajine z območja Kranja, 40-letni moški z območja Ljubljane in 26-letni moški iz okolice Kamnika, pri izvrševanju kaznivih dejanj pa jim je pomagal še 54-letni moški iz okolice Kranja, vsi slovenski državljani.

Z zbranimi obvestili se je potrdilo, da so imeli zgoraj navedeni pod vodstvom glavnega osumljenca pri izvrševanju kaznivega dejanja trgovine z ljudmi v kriminalni združbi različne vloge. Glavni osumljenec je vodil dva nočna kluba, v katerih so imeli zaposlenih vsaj 13 deklet iz Ukrajine in Moldavije, občasno pa je bila zaposlena tudi državljanka Slovenije.

Dekleta so v Slovenijo privabili z objavljanjem oglasov za službo preko različnih spletnih medijev (Facebook, portal Slo-Escort), oglase so objavljali tudi na internetnih straneh v tujini. V oglasih so zainteresiranim dekletom ponujali dobro plačano službo barskih plesalk v Sloveniji, kjer naj bi zaslužile tudi do 6000 evrov, poleg tega pa še urejene delovne vize, zdravstveno zavarovanje, bivanje v opremljenih stanovanjih ter seveda pogodbo o zaposlitvi. Izkazalo se je, da so bili oglasi skrajno zavajajoči, kljub temu pa so na ta način v Slovenijo privabili več deklet, ki pa v nadaljevanju niso bile deležne takih pogojev dela in bivanja, kakršno jim je bilo obljubljeno. Glavna pri novačenju deklet sta bila 59-letni moški z območja Kranja in njegova žena, 37-letna državljanka Ukrajine.

Žrtve kaznivih dejanj trgovine z ljudmi, ki smo jih obravnavali, izhajajo iz socialno šibkih okolij, na oglase so se javljala večinoma dekleta, ki so imela zelo nizke ali nobenih dohodkov, živele so v neurejenih razmerah, nekatere od njih so bile prisiljene skrbeti tudi za starše oziroma otroke. Z zavajajočimi oglasi so osumljenci izkoristili veliko ranljivost žrtev, saj so bile potem, ko so se zaposlile v nočnih lokalih, kmalu seznanjene, da je potrebno nuditi tudi spolne usluge za denar. V nočnih lokalih naj bi jih zaposlili za 12 do 20 ur tedensko, morale pa so delati 6 dni na teden med 21. in 04. uro zjutraj, torej vsaj 42 ur tedensko.

Plačilo za opravljeno delo je bilo daleč od obljubljenega, saj so dekleta dobivala med 350 do 500 evrov mesečno, omenjeni zaslužek pa so morala “odslužiti” s konzumacijami pijač, v nasprotnem primeru so jim to šteli kot dolg. Plačevati so morale tudi lastne stroške kot so: uporabnina za sobe, kjer so nudile spolne usluge, uporaba interneta, najemnino in prevoze z lokacije, poleg tega pa tudi obrabnino za inventar v lokalih. Za urejanje raznih upravnih zadev in obrazcev so jim vodja in člani kriminalne združbe zaračunavali 300 evrov, čeprav npr. taksa za enotno dovoljenje za prebivanje znaša le 54,54 evrov. Če so želele koristiti letni dopust, so morale lastniku lokala vrniti izgubljeni zaslužek.

V primeru bolezni ali zdravstvenih težav žrtve niso upale koristiti bolniškega staleža, saj so jim grozili, da v tem primeru ne bodo dobile plačila. Na ta način so žrtve stalno spravljali v dolgove in si jih tako podredili, zaradi česar so bile pod velikim psihičnim pritiskom. Ena izmed deklet je bila odpeljana na zdravljenje v bolnišnico za psihične bolezni. Žrtve so bile deležne tudi groženj z izgubo službe, hkrati pa so se zavedale, da so osumljenci kaznivih dejanj oboroženi in nevarni.

Tuš v lokalu. Foto: Policija

Tuš v lokalu. Foto: Policija

Lokal v Mlaki pri Kranju je vodil vodja organizirane kriminalne združbe, 59-letni moški z območja Kranja, pri nadzoru deklet in delu s strankami mu je največkrat pomagal 40-letni moški iz območja Ljubljane. Lokal v Dragočajni je pod nadzorom glavnega osumljenca vodila njegova žena, 37-letna državljanka Ukrajine , pri tem pa je redno sodeloval in pomagal tudi 26-letni moški iz okolice Kamnika. Nudenje spolnih uslug je potekalo na način, da so bila dekleta vsako noč razporejena v oba nočna lokala, kjer so čakale na stranke. Pri tem so kot “običajne” storitve ponujali tako imenovani “table dance”, ples ob drogu, klasični streaptease, kot posebno ponudbo pa so imeli v lokalu v Mlaki pri Kranju tudi “shower dance” saj so imeli tuš kabino nameščeno kar sredi lokala. Cene za to so bile različne, “table dance” je npr. stal 25 evrov, nekatere usluge 50 evrov, zelo pomembno pa je bilo tudi konzumiranje pijač. Cena za t.i. “Lady drink” (neke vrste lažji koktajl) je bila 25 evrov, šampanci pa so stali, različno od vrste, od 50 evrov naprej. Če si je stranka zaželela nudenje spolnih storitev, je bila obveznost, da pred tem plača ali najmanj en Lady-drink, ali en šampanjec ali pa plača “table dance”.

Spolne storitve v sobah so zaračunavali po 100 evrov za pol ure in 150 evrov za eno uro. Od tega je dekletom ostalo le 40% tega denarja, ostalih 60% pa so pobrali člani kriminalne združbe. Vodja je oglaševal tudi t.i. “spremstvo”, kar je stalo 300 evrov, poleg tega pa je glavni osumljenec dekleta ponujal in vozil tudi na razne dogodke (fantovščine,motoristične shode ipd…). Tudi v tem primeru je dekletom ostal le manjši delež zaslužka. Dekleta v lokalih so bila stalno pod nadzorom in pritiskom vodje in njegovih sodelavcev, poleg tega pa so o njihovih aktivnostih vodili tudi evidence, na podlagi katerih so na njih dodatno pritiskali, da premalo delajo in da ne zaslužijo dovolj. Še posebej je pri tem izstopal vodja kriminalne združbe, ki je zelo dominantna oseba in so se ga dekleta tudi zelo bala.

orozje

Del zaseženega orožja. Foto: Policija

 

Ob zaključku policijske preiskave so kriminalisti pridobili odredbe za izvedbo hišnih preiskav v obeh lokalih in na naslovih, kjer so pričakovali, da bodo lahko zbrali dodatne dokaze. Pri tem so v lokalih našli 11 deklet, žrtev kaznivih dejanj trgovine z ljudmi, eno dekle pa je bilo zaradi bolezni najdeno v hiši, kjer so vse začasno bivale. V lokalih so prijeli tudi vse štiri osumljence, njihovega pomagača, ki je dekleta razvažal, pa so dobili doma. Na hišnih preiskavah so poleg predmetov, ki potrjujejo, da so bila dekleta nadzirana in raznih seznamov, našli tudi več kosov prepovedanega orožja, nekaj denarja, pri glavnem osumljencu na domu pa še večjo vsoto denarja, tako da je skupaj zaseženih okoli 30.000 evrov.

denar

Zasežen denar. Foto: Policija

V lokalu v Mlaki pri Kranju je bilo najdeno prepovedano orožje, in sicer avtomatska vojaška puška Zastava M-70 (kalašnikov) in 60 kosov nabojev zanjo, poleg tega pa še prirejena šibrovka z odrezano cevjo in kopitom ter večje število nabojev zanjo. V lokalu v Dragočajni sta bili pri 26-letnem osumljencu odkriti dve pištoli napolnjeni z naboji, in sicer revolver cal. 357 magnum ter samokres (polavtomatska pištola) znamke Glock cal 9mm. Isti osumljenec je imel pri sebi tudi prepovedano orožje “teleskopsko palico” ter nož, pri njem pa smo zasegli tudi zavitek kokaina. Osumljenec za to orožje sicer ima dovoljenje za posest, ne pa tudi za nošenje, zato je bilo orožje zaseženo in bo sprožen prekrškovni postopek s predlogom za odvzem orožja.

Svinčnik pištola. Foto: Policija

Svinčnik pištola. Foto: Policija

Pri prevozniku deklet so kriminalisti odkrili orožje, in sicer t.i. “svinčnik-pištolo”, ki prav tako spada med prepovedano orožje, za kar bo podana kazenska ovadba.

Kriminalisti so zoper vodjo organizirane hudodelske kriminalne združbe in tri glavne soosumljence podali kazensko ovadbo za 13 kaznivih dejanj trgovine z ljudmi po členu 113 KZ-1, poleg tega pa še kazensko ovadbo zaradi hrambe prepovedanega orožja (avtomatska puška, odrezana šibrovka). Prevoznika deklet so v skladu s 38. členom KZ-1 ovadili za pomoč pri izvrševanju kaznivega dejanja trgovine z ljudmi, postopek zoper njega pa bo tekel po redni poti. Vsi štirje so bili s kazensko ovadbo privedeni na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je zoper vse zaenkrat odredil sodno pridržanje. Nihče od ovadenih do sedaj še ni bil obsojen za kaznivo dejanje.

Za kazniva dejanja trgovine z ljudmi po členu 113 KZ-1 je zagrožena kazen med 3 do 15 let zapora. Kriminalisti bodo nadaljevali tudi s finančno preiskavo, saj obstajajo utemeljeni razlogi za sum, da so si osumljenci z izvrševanjem kaznivih dejanj pridobili veliko premožensjko korist.

Nevladni organizaciji Slovenska Karitas in Društvo Ključ-center za boj proti trgovini z ljudmi sta žrtvam trgovine z ljudmi takoj nudili vso potrebno pomoč.
Pri zaključni akciji je sodelovalo 70 kriminalistov in policistov, ki jih je usmerjala višja državna tožilka iz Specializiranega državnega tožilstva Republike Slovenije.

Besedilo in fotografije: Policijska uprava Ljubljana

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve