Naslovnica / KULTURA / Velik uspeh kamniške skladateljice Katarine Pustinek Rakar
Katarina Pustinek Rakar z družino po podelitvi priznanj.

Velik uspeh kamniške skladateljice Katarine Pustinek Rakar

Globalni koncert ŽENSKE V GLASBI za človekove pravice v čast Patricie Adkins Chiti

5. novembra 2018, je v rimskem Teatro Argentina, v okviru 70. obletnice Splošne deklaracije o človekovih pravicah, potekal gala koncert  Fundacije Adkins Chiti  “ŽENSKE V GLASBI”, ki je predstavil tudi 10 finalistk glasbenega natečaja, ki jih je žirija izbrala med 420 deli skladateljic iz 196 držav.

Dogodek je potekal ob navzočnosti veleposlanikov držav nagrajenih del, razen našega, ki se je dan pred prireditvijo opravičil in pa visoki predstavniki kot:  Antonio Tajani, predsednik Evropskega parlamenta, Kate Gilmore, namestnica visokega komisarja za človekove pravice Združenih narodov, Mary Honeyball, članica Evropskega parlamenta, Veronica Birga, visoki komisar načelnica človekovih pravic žensk in enakosti  Združenih narodov za človekove pravice (OHCHR), poslanka Evropskega parlamenta Silvia Costa.

Pomemben globalni dogodek, ki ga je Patricia Adkins CHITI, ustanoviteljica  in predsednica žensk v Music Foundation (FACDIM), ki je umrla junija letos, medtem ko je delala na tem projektu zasnovanem za pomoč in krepitev vloge žensk skladateljic z vsega sveta, da lahko svobodno ustvarjajo. FACDIM promovira in podpira skladatelje in ustvarjalce glasbe vseh narodnosti preko svoje mreže 27.000 avtorjev, izvajalcev, muzikologov in raziskovalcev v 113 državah preko koncertov in dogodkov. Spodbuja spoštovanje kulturne raznolikosti in ustvarjalnosti žensk v skladu s Konvencijo Unesca o kulturni raznolikosti iz leta 2005.

Fundacija ima mrežo v 111 državah, sestavljenih iz “Organizacije žensk v glasbi”, posameznih skladateljev, raziskovalcev, muzikologov, izvajalcev in učiteljev. Ta mreža vključuje tudi 77 povezanih organizacij v 44 državah (združenja, konservatoriji, akademije, univerze), ki delujejo v imenu žensk v glasbi.

Koliko ženskih skladateljev in ustvarjalcev glasbe je vključenih v učbenike in enciklopedije? Veliko jih je. Prisotne so tu, kot so druge ženske – glasbeniki, znanstveniki in zgodovinarji. Če glasba ni izvedena, se ne zaznava, ne obstaja; Ženska glasba je oprijemljiv in nematerialen del svetovne dediščine.

Nagrajenke:

  • Annie Fontana – Italija
  • Carmen Alfaro Mendez – Kostarika
  • Elisabeth Gonzales – Uruguaj
  • Isabel Guzman Payes – El Salvador
  • Jane Meryll – ZDA
  • Jeanne Zydell Rudolph – Južna Afrika
  • Katarina Pustinek Rakar – Slovenija
  • Linda Hijazi -Jordanija
  • Mathilde Grooss Viddal – Norveška
  • Shruthi Rajasekar – ZDA

 

Katarina Pustinek Rakar je na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani enega za drugim vpisala tri glavne predmete: teoretsko smer, oboo in solopetje.

Leta 2003 je Akademiji za glasbo diplomirala iz kompozicije in glasbene teorije ter v letu 2016 dokončala še znanstveni magisterij na temo Elementi Improvizacije pri pouku solfeggia na srednji stopnji glasbenega izobraževanja.

Aktivno je sodelovala z najboljšimi slovenskimi zbori, bila članica Slovenskega komornega zbora ter vrsto let vodila Mešani pevski zbor Andraž nad Polzelo. Izobraževala se je na seminarjih doma in v tujini iz solopetja, zborovskega petja, zborovodstva, solfeggia in kompozicije.

Njen skladateljski opus obsega predvsem vokalno glasbo (samospevi, otroške pesmi, mladinski, ženski, moški in mešani zbori), saj ima prav s slednjo največ izkušenj pa tudi naročil zanjo, piše pa tudi glasbo za solistične inštrumente, komorne skupine ter obsežnejša dela za pihalni in simfonični orkester.

V letu 2017 je ženski zbor Carmen manet z izvedbo njene skladbe Adrca prejel prvo nagrado na prvi zborovski evroviziji (Eurovision Choir of the Year) v Rigi, Latvija, decembra istega leta je izvedel njeno noviteto na besedilo Alme M. Karlin Das Rufen der Seelen Švedski radijski zbor v Stokholmu. Omenjena skladba je bila konec avgusta izbrana na natečaju British Academy of Songwriters Composers & Authors  in jo je 21. septembra letos izvedel BBC zbor v cerkvi St Paul’s Knightsbridge v Londonu. V letošnjem letu je skladateljica dobila naročilo za novo delo, ki bo izvedeno 23. septembra na spominski slovesnosti v nekdanjem ženskem koncentracijskem taborišču Ravensbrück v Nemčiji. V taborišču je deloval ženski pevski zbor “Ravensbriške srake“, zato je nastalo njim posvečeno delo: Meni se zdi, da prihaja pomlad za ženski kvartet, citre in harmoniko.

Večina njenih skladb je objavljenih v različnih publikacijah ali izdanih v Edicijah društva slovenskih skladateljev ter pri založbi Astrum iz Tržiča.

Poučevala je na Akademiji za glasbo kot asistentka za predmet Solfeggio, trenutno pa je zaposlena na Konservatoriju za glasbo v Ljubljani, kjer poučuje solfeggio in glasbeni stavek.

Katarina Pustinek Rakar z družino živi v Šmarci pri Kamniku.

Napisal: Alojz Hančič