Naslovnica / NOVICE / Velika planina ponovno beleži rekordno število obiskovalcev

Velika planina ponovno beleži rekordno število obiskovalcev

Nedaleč od Ljubljane se skriva čudovita dolina Kamniške Bistrice, nad katero se ponosno dviga alpski biser – Velika planina. Ena izmed bolj obiskanih turističnih destinacij v Sloveniji vsako leto privablja številne domače in tuje goste, ki pa jih vsako leto beležimo več. Pastirsko naselje, idilična vasica v osrčju velikoplaninske planote, ponuja doživetje pastirske tradicije, domačo kulinariko, kot so sir, skuta, kislo mleko in drugi izdelki, ki jih pastirji med junijem in septembrom pridelujejo tako na Veliki, Mali ter Gojški planini.

Nihalka, ki že od leta 1964 potnike dnevno pripelje na planino, ponuja čudovit razgled in nepozabno doživetje, saj potnike iz doline na Veliko planino pripelje v pičlih petih minutah in je prav posebno doživetje. Največ tujih obiskovalcev tudi letos prihaja iz Francije, Nemčije, Italije, Izraela in Češke, letos pa je velik porast obiska španskih gostov.

Letos je Veliko planino z nihalko obiskalo že 50.000 potnikov, medtem ko smo lani, v enakem obdobju, beležili 44.000 potnikov.

Rekorden obisk beleži tudi Kamp Alpe pod Veliko planino

Kamp Alpe, majhen kamp ob vznožju Velike planine, že vrsto let ponuja prostor za šotore kot tudi avtodome. Na voljo je tudi 5 lesenih alpskih hišic. Že preteklo sezono smo beležili porast obiska v kampu, saj smo v nekaj poletnih mesecih zabeležili 1.600 prenočitev. Do sredine avgusta letošnjega leta smo zabeležili že 2.200 prenočitev. Večina gostov prihaja iz Nemčije, Francije, Nizozemske in Češke, prav tako pa letos beležimo velik obisk španskih gostov tudi v kampu. Kamp Alpe, ki je odlična izhodiščna točka za obisk Velike planine, doline Kamniške Bistrice in vršacev Kamniško Savinjskih Alp, je priljubljen med pohodniki, ljubitelji neokrnjene narave ter popotniki, ki povprečno na lokaciji ostanejo dve nočitvi.

Veselim doživetjem naproti

Da je Velika planina prijazna družinam, dokazuje tudi to, da je dnevno več kot polovica obiskovalcev družin. Na voljo so jim ugodne družinske vozovnice za nihalko, saj se dva odrasla ter do štirje otroci na planino in nazaj pripeljejo le za 40 evrov. Novost v letošnji sezoni je tudi maskota, kravica Vel’ka, ki najmlajše razveseljuje vsak dan na planini.

V poletni sezoni se na planini odvijajo številne delavnice, tako za otroke kot odrasle, letos pa nadaljujemo s sobotnimi poletnimi vodenimi ogledi, ki so predvsem priljubljeni med družinami in tujimi obiskovalci. Da pa bi bolje spoznali pastirsko tradicijo oz. življenje pastirja nekoč in danes, predlagamo obisk Preskarjevega muzeja, ki je v poletni sezoni odprt vsak dan. Stara pastirska koča, ki je bila tako kot preostale požgana med 2. svetovno vojno, je še edina koča, postavljena na prvotni način, brez oken in dimnika ter s kamnito ograjo.

Aktivni na planini

Poleg pohodništva je vse bolj priljubljena oblika rekreacije tudi gorsko kolesarjenje. Velika planina ponuja številne možnosti za kolesarjenje. Z nihalko se na Veliki lahko podate s kolesom, nato pa kolesarsko avanturo nadaljujete po različno dolgih in zahtevnih progah, ki se počasi spuščajo ter po večini vodijo nazaj v dolino Kamniške Bistrice. Zemljevid kolesarskih poti vam je na voljo na spletni strani www.velikaplanina.si, zanj pa lahko zaprosite tudi na blagajni nihalke.

KOLEDAR PRIHAJAJOČIH DOGODKOV

25. 8. 2018 – Sobotno vodenje* (10:30–13:00: Velika planina) – www.velikaplanina.si
26. 8. 2018 – Otroška delavnica Pastirčkov dan* (10:30–12:30: Preskarjev muzej)
7.–9. 9. 2018 – Vikend odprtih vrat na Veliki planini

V primeru slabega vremena se lahko zgodi, da bo dogodek odpovedan. Spremljajte našo spletno stran  www.velikaplanina.si

Med vikendom odprtih vrat, lahko koristite naslednje ugodnosti:

– S kuponom 10 % popust na povratno vozovnico
– S kuponom 10 % popust na bivanje v kampu Alpe
– Brezplačno vodenje po Veliki planini (nedelja, 9. 9. 2018)

Vabljeni na Veliko planino!

Velika planina d.o.o.