Naslovnica / Trači in tračnice / Veseli kralji in roža za carico Nado iz Fičo bara v Stranjah

Veseli kralji in roža za carico Nado iz Fičo bara v Stranjah

Sinoči je bilo v Stranjah še kako veselo, saj je pred priljubljenim Fičo barom, v čast edine stranjske gostilničarke Nade, zacvetela visoka roža, ki so jo, v počastitev njenega današnjega srečanja z Abrahamom, tamkaj postavili Nadini hvaležni gostje.

Fičo bar ob trgovini v Stranjah resda ni največji gostinski lokal v kamniški občini, je pa zagotovo med najbolj veselimi in prijaznimi. Kako bi tudi ne bil, ko pa je v vasi, kjer je bog nekdaj roko ven molil na domala vsakih nekaj deset metrov, Fičo bar ostal edino zatočišče pred žejo in vsakodnevnimi skrbmi.

Zasluge za prijetno vzdušje v Fičo baru, nekakšni stranjski »varni hiši« in lokalnemu obveščevalnemu centru, ki je domala obvezna mimobežna vsakodnevna družabna postojanka okoliških prebivalcev, gre pripisati predvsem dolgoletni birtinji Nadi Pavlin ter seveda tudi njeni zgovorni desni roki Tatjani, ki znata, s svojo veselo prijaznostjo (in občasno tudi nujno potrebnimi jeklenimi živci),  pregnati tako žejo, kot tudi slabo voljo.

Tatjana in slavljenka Nada, srce in duša stranjskega družabnega življenja.

Prispevek za vsakodnevni prijazni trud pri ohranjanju družabnega in duhovnega življenja kraja, pa med hvaležnimi gosti ni ostal neopažen. Zato so se najbolj veseli in junaški med njimi odločili, da Nadi sinoči, na predvečer svetih treh kraljev oz. njenega srečanja z Abrahamom, pred njihovim priljubljenim pribežališčem postavijo visoko abrahamovsko rožo.

Zaradi vseh obljubljenih in napovedanih ceremonij je bila Nada že nekaj dni prej kar nekoliko na trnih in v skrbeh, ampak treba je reči, da so se fantje in možje prav imenitno odrezali, saj je pred Fičo barom vzcvetela prav lepa in visoka roža.

Najbrž je povsem odveč omeniti, da je bilo nadvse imenitno tudi vzdušje, saj se je pilo, jedlo in plesalo, da je bilo veselje. Ampak ne predolgo v noč, kajti, četudi od plesa in veselja bržkone kar nekoliko utrujena Nada je Fičo bar, ki ga od sinoči krasi abrahamovska roža, tako kot že vsa ta leta doslej, v zadovoljstvo svojih najzgodnejših gostov, odprla že navsezgodaj zjutraj, v Fičo baru pa se bržkone obeta tudi veselo sobotno dopoldne.

Skupaj z njenimi gostje pa Nadi ob njenem življenskem jubileju tudi mi želimo vse najboljše, predvsem pa še na mnoga vesela, zabavna in zdrava leta!

Nada, vse najboljše za rojstni dan!