Naslovnica / NOVICE / Veselica ob ponovnem odprtju Okrepčevalnice Uršič v Stranjah

Veselica ob ponovnem odprtju Okrepčevalnice Uršič v Stranjah

Včeraj je bila v Stranjah, oz. »pri farovškem mostu«, kot radi rečejo domačini, prava veselica, saj so se, z veliko zabavno prireditvijo, na kateri je nastopila vrsta domačih ansamblov, ponovno odprla vrata Okrepčevalnice Uršič.

Če smo povsem natančni, je bila veselica pravzaprav v Zagorici, ampak to ne spremeni radostne novice, da je (skoraj)  v Stranjah, odkar so zaprli in podrli gostilno Tinač, bog znova »roko ven pomolil«.

ursic odprtje54

Potem, ko je bilo nekdanje gostišče Uršič precej let zaprto, je pred časom zamenjalo lastnika, saj je gostišče kupil priljubljeni trgovec in gostinec Janez Teran, ki se je v krajih pod Kamniškim vrhom že dodobra uveljavil kot najemnik trgovine in bifeja Pri Petru v Stahovici, tako da smo ga tamkaj živeči obiskovalci hramov veselja že zdavnaj vzeli za svojega.

ursic odprtje43

Kako bi ga tudi ne, njegova žena Marija, je namreč iz naših koncev, Janez pa je, navkljub temu, da je »polan’c«, preklemansko »fest dec«. To je ob vsaki priložnosti pripravljena potrditi tudi njegova 92-letna tašča, zgovorna in prijazna Janeščeva Angelca, ki se je, letom navkljub,  skupaj z možem Janeščevim atom, prav tako udeležila sinočnjega veselega odprtja Okrepčevalnice Uršič. Sicer utegne biti Janez, skromen kot je in ker ne mara, da se ga kaj dosti omenja, sploh pa ne hvali, nekoliko hud na kamnik.info, ker ga omenjamo, ampak, kar je res, je pač res.

Odprtje Okrepčevalnice Uršič, ki se je v popoldanskih urah začelo z blagoslovom objekta, za kar je, na sinočnje Telovo, z ministrantsko pomočjo Podokničarja, poskrbel bližnji sosed, priljuden in priročen stranjski župnik Anton Prijatelj, se je udeležila množica ljudi, ki so prihajali na veselico ob odprtju od blizu in daleč.  Nič nenavadnega, saj se je Janez, kot dober gostitelj, kot že vedno doslej ob tovrstnih priložnostih, znova močno izkazal, zato so prijatelji in znanci najbrž že v naprej vedeli kaj jih čaka.

Sinoči se je namreč na rovaš novega krčmarja pri Uršiču dobro in obilno jedlo, pilo in tudi plesalo, za kar so, z veselimi vižami, poskrbeli ansambli Domačini, Galop, Viharniki in Gamsi, katerih člani so povečini tudi Janezovi dobri prijatelji. Tako kot tudi Franc Pestotnik – Podokničar, ki je veselo prireditev, na predvečer svojega rojstnega dne, povezoval, hkrati pa ob tem nahecal celo podžupana Komende, poznanega in priznanega tesarja in pevca Igorja Štebeta iz Žej, da je tudi on stopil na oder in, na željo Janeza, zapel par pesmi, oglasili pa so se tudi člani Folklorne skupine Kamnik, ki so zaplesali par plesov. Kdor pozna Janeza ve, da je velik ljubitelj slovenske narodno-zabavne glasbe, zato se lahko v prihodnosti zagotovo nadejamo, da bo pri Uršiču še velikokrat veselo, saj je bilo tako, v preteklih letih, nemalokrat že Pri Petru.

Kot smo že omenili, je bila pogostitev res več kot odlična. Temu v prid govori tudi dejstvo, da se v bogato založenem samopostrežnem bifeju ni trlo zgolj raznih okusnih dobrot z žara, ki sta jih, spričo številnih obiskovalcev, komaj sproti pekla dva žar mojstra, ampak so se, po lepi in stari praznični navadi, na kraju samem cvrli tudi izvrstni domači flancati, da raznih drugih slaščic sploh ne omenjamo.

Skratka, vzdušje ob odprtju Okrepčevalnice Uršič je bilo več kot veselo, gostje zadovoljni, glasba, ki se je od Uršiča širila naokrog ter naznanjala, da je gostinski lokal ob mostu v Stranjah znova živ, pa je prijetno popestrila topel poletni večer in ni najbrž nikogar preveč motila. Upamo le, da se bo v prihodnje razlegala še večkrat.

Nemoteno delo in poslovanje Okrepčevalnice Uršič, ki bo odprta vsak dan, je zaupano sinu Ivanu Teranu, ki se je že včeraj, tako kot vsi domači, ki so pomagali pri strežbi številnih gostov, skupaj s svojimi natakaricami pošteno naletal, kljub sinočnjemu napornemu večeru, pa danes Okrepčevalnica Uršič že obratuje po svojem običajnem voznem redu. Še več, že v zgodnje popoldanskih urah je bilo tudi že danes pri Uršiču  prav veselo.

ursic odprtje58

Okrepčevalnica Uršič je odprta vsak dan od 6:30 do polnoči, ob nedeljah in praznikih, pa od 7. do 22. ure, zato se, če vas pot slučajno prinese mimo, le ustavite na kaki kavi, še posebej pozorni pa bodite na dogajanje ob vikendih, ko bo zagotovo pogosto slišati tudi glas harmonike in še kakega inštrumenta.