Naslovnica / NOVICE / Veselo in poučno druženje na Gori pri sv. Miklavžu

Veselo in poučno druženje na Gori pri sv. Miklavžu

Marljivi člani in članice Turističnega društva Gora sv. Miklavž so minuli vikend znova pripravili zanimiv prikaz starih kmečkih opravil, ki ga je, poleg lepega vremena, zaznamovalo sproščeno in veselo druženje.

Gora sv. Miklavž, kjer imajo člani istoimenskega turističnega društva ob starodavni cerkvi in mežnariji postavljeno tudi brunarico, v kateri se je moč med vikendi tudi okrepčati, je nedvomno eden izmed lepših in zanimivejših skritih kotičkov naše občine.

Še posebej živahno pa je bilo pri cerkvici sv. Miklavža minuli vikend, ko je tamkaj potekal tradicionalni prikaz starih kmečkih opravil. Le-ta se sicer od novodobnih kmečkih opravil ne razlikujejo prav dosti, le da zahtevajo več ročnega dela in potrpljenja, kar pa je moč izkoristiti tudi za prijetno medsebojno druženje.

Za razliko od lani, so imeli organizatorji prireditve srečo tudi z vremenom, kajti sončna sobota in nedelja sta bili kot nalašč za družabno-poučni obisk Gore, ki se pne nad Šmartnim v Tuhinju.

V lepem razgledu in ogledu kmečkih opravil, pa niso uživale zgolj oči, ampak tudi druga čutila, saj se je cela Gora ponovno ovila v najrazličnejše sline cedeče se vonjave, najsi je šlo za vonj sveže pečenega kostanja in krompirja, ali pa za aromo palačink pečenih na priročnem majhnem štedilniku, ki je v svojih vročih nedrjih skrival tudi prve letošnje krvavice, da mimogrede nabranih jurčkih z jajci sploh ne omenjamo.

Še posebej lepo pa je zadišalo v mežnariji, ko je iz peči prišel sveže pečen domač kruh in veličasten in omamno dišeč praznični šarkelj z rozinami.

Dobrovoljni kmečki delavci so obiskovalcem rade volje odstopili tudi grižljaj svoje kmečke malice, na priložnostnih stojnicah je bilo moč kupiti kako domačo dobroto tudi za domov.

Da je bilo vse skupaj še bolj veselo in na poskok, pa so s svojimi vižami izpod zvonika v nedeljo popoldan poskrbeli člani ansambla Špica.

Skratka, pri svetem Miklavžu na Gori je bilo minuli vikend znova veselo, člani TD Gora sv. Miklavž pa si za izvedbo še ene luštne prireditve zaslužijo vse pohvale.