Naslovnica / NOVICE / Vožnja s Kamkolesom je dražja od vožnje s taksijem

Vožnja s Kamkolesom je dražja od vožnje s taksijem

Iz podatkov o stroških in številu opravljenih voženj ter uporabnikov sistema Kamkolo je moč razbrati, da je vožnja s Kamkolesom (vsaj zaenkrat) dražja od vožnje s taksijem, velik problem pa še vedno predstavlja tudi vandalizem.

Kamniški sistem za izposojo električnih koles Kamkolo je zagotovo ena izmed zanimivejših in uporabnejših novosti minulih let, iz podatkov druge sezone obratovanja pa kažejo, da sistem zaenkrat še ni prav dobro zaživel, kajti mestna kolesa si izposoja in uporablja precej manj Kamničank in Kamničanov, kot bi si marsikdo želel.

V letošnjem letu je sistem Kamkolo, po podatkih Občine Kamnik, uporabljalo 130 uporabnic in uporabnikov oz. zgolj kakih 0,43% vseh občank in občanov naše občine, ki so skupaj opravili 3.524 voženj.

Pri tem upravljalci sistema „z veseljem“ ugotavljajo, da so si uporabniki kolesa v letošnji sezoni večinoma izposodili za posamezne vožnjo in ne za daljše časovno obdobje. Največ v poletnih mesecih od junija do avgusta, ko je bilo Kamkolo v povprečju izposojeno 45 krat na dan, uporabniki pa so si kolesa največkrat izposodili pri železniški postaji na Kranjski cesti, pri Domu kulture in na osrednji kamniški avtobusni postaji.

V sistemu Kamkolo je sicer zaenkrat na voljo 40 električnih koles, ki si jih je, v zameno za domala simbolično letno članarino v višini desetih evrov, mogoče izposoditi na sedmih postajah v mestu, in sicer pri Supernovi Kamnik, pri pošti na Duplici, na železniški postaji Kamnik, pri Glasbeni šoli Kamnik, na osrednji avtobusni postaji v Kamniku, pri Domu kulture in pri Zdravstvenem domu Kamnik, prebivalci mestu bližnjih krajev, pa so že večkrat izrazili željo, da bi se tovrstne izposojevalne točke uredile tudi v okolici mesta (Mekinje, Nevlje, Stranje…).

Stroški delovanja sistema Kamkolo

Ker je delovanje sistema Kamkolo povezano tudi s stroški, smo Občino Kamnik ob koncu letošnje sezone zaprosili za pregled stroškov ter nekoliko presenečeno ugotovili, da je cena posamezne vožnje s Kamkolesom v letošnji sezoni bržkone dražja od primerljive vožnje s taksijem.

Ob odprtju sistema Kamkolo junija 2019

Po podatkih Občine Kamnik so namreč stroški delovanja sistema Kamkolo v letu 2021 znašali 23.491 evrov, kar pomeni, da je vsaka letošnja vožnja s Kamkolesom stala okoli 6,66 evra, kar je dražje od taksija za primerljivo vožnjo po Kamniku. Ker je uporabnikov sistema za izposojo koles zaenkrat še bolj malo, pa je vsak izmed uporabnikov pa je Občino Kamnik „stal“ približno 180 evrov.

Pojasnila Občine Kamnik

„V letu 2021 so stroški delovanja sistema znašali 23.491 evrov in zajemajo stroške upravljanja, vzdrževanja in servisiranja sistema KAMKOLO ter vseh ostalih storitev za nemoteno delovanje sistema:

  • vzdrževanje na terenu (pregledovanje koles in postaj vsak dan dvakrat dnevno, prerazporejanje koles, redna vzdrževanja koles, servisi, čiščenje in manjša popravila koles, storitev klicnega centra za sprejemanje klicev oz. podajanja informacij uporabnikom, izvedbo dveh rednih letnih servisov vseh kolesarskih postaj, vzdrževanje baterij med zimovanjem in ostale storitve za delovanje sistema;
  • vzdrževanje in nadgradnje informacijskega sistema (posodobitve, nadgradnje, licenčnine, izvajanje analitike in statistike ter zagotavljanje tehnične podpore za uporabnike in nosilca ter upravljavca sistema;
  • ostali obratovalni stroški: internetna povezava, delovanje spletne strani (vzdrževanje, plačilo domene, gostovanja), delovanje kamer, elektrika, zavarovanje.
  • škoda zaradi vandalizma.

Stroški zaradi vandalizma so bili letos na začetku sezone. Občina Kamnik je od znanega storilca prejela celotno poplačilo škode v višini 1.864 evrov, v postopku preiskave kaznivega dejanja pa so še tri prijave poškodovanja koles in postaj. Kolesa še niso popravljena, saj čakamo na dobavo okvirjev, ocena škode znaša 2.700 evrov. Čakamo še na povračilo stroškov za povzročeno škodo znanih storilcev iz sezone 2020. V skladu z odločitvijo državnega tožilstva bo Občina Kamnik prejela povračilo škode v višini 4.368 evrov.

Razen plačanih letnih članarin (10 EVROV za tekoče koledarsko leto) sistem Kamkolo ne beleži prihodkov. Ker gre za projekt, ki je sofinanciran s strani Republike Slovenije in Evropskega Kohezijskega sklada, prihodki tudi niso predvideni. Gre za eno izmed t. i. javnih storitev, katerih stroške delovanja krijejo javna sredstva. K temu načinu delovanja je Občina Kamnik zavezana 5 let po pridobitvi sredstev, po preteku tega obdobja pa so možne spremembe.”

Kljub temu, da je Kamkolo nedvomno dobra ideja in da sistem deluje, pričujoče številke zagotovo niso takšne, da bi se upravljalci sistema in Občina Kamnik z njimi lahko pohvalili oz. morda celo trdili, da gre za uspešen projekt. Morda čez kako leto ali dve, ko (in če) bo sistem Kamkolo uporabljalo občutno višje število uporabnikov ter bo sistem omogočal uporabo tudi turistom, ki obiščejo Kamnik, vsaj zaenkrat pa zagotovo še ne.

Vandalizem

Svojevrsten problem, ki je neposredno povezan z višjimi stroški delovanja sistema za izposojo mestnih koles, predstavlja tudi vandalizem, ki se je v precejšnji meri pojavljal tudi v letošnji kolesarski sezoni, predvsem na začetku sezone.

Mestni nepridipravi so namreč v letošnjem letu povzročili za okoli 2.700 evrov škode, z uničevanjem koles pa so povzročili tudi motnje v delovanju samega sistema. Je pa razveseljivo, da je bilo nekaj storilcev  že izsledenih, tako da se Občina Kamnik lahko obeta 4.368 evrov povračil za povzročeno škodo iz prejšnje sezone.

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Shrani nastavitve