Naslovnica / NOVICE / Vroča kri zaradi spletnega fotografskega natečaja Poletje v Kamniku
Fotografija Malega gradu, ki je prejela drugo največje število glasov. Foto: Sandi Belina

Vroča kri zaradi spletnega fotografskega natečaja Poletje v Kamniku

Spletni fotografski natečaj Poletje v Kamniku, ki ga je priredil Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik, je med sodelujočimi avtorji ter tudi glasovalci, ki so oddali svoje glasove za fotografije, ki so jim bile najbolj všeč, ob razglasitvi rezultatov povzročil kar nekaj razbujenja. Fotografiji, ki sta prejeli največ glasov sta bili namreč “diskvalificirani”, odločitev pa v ZTŠK Kamnik pojasnjujejo s tem, da avtorja “zmagovalnih” fotografij nista upoštevala vseh zahtevanih pogojev razpisa.

Na e-mail našega uredništva smo prejeli kar precej jezno pismo Roberta Gartnerja, ki je sodeloval v spletnem fotografskem natečaju Poletje v Kamniku, ki ga je, v sodelovanju z agencijo, priredil Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik, v katerem je Robert, katerega “diskvalificirana” fotografija je prejela največ glasov, zapisal:

“Naj vas seznanim z velikim zavajanjem in ignoranco https://www.facebook.com/visit.kamnik/.

Navedena organizacija je organizirala fotografski natečaj Poletje v Kamniku. Organizacija je bila dobro zamišljena poteza reklame in fb glasovanja. Vse lepo in prav. Prijavil sem se na natečaj, fotografija je bila uvrščena v tekmovalni del. Ta je potekal tako, da si po fb prijateljem posredoval povezavo, kjer je lahko glasoval, s prošnjo na delijo in glasujejo.

Ljudje se odzivajo kot pač se in dejstvo je da je zmagala moja fotografija s 1280 glasovi, druga je bila kolegova s 1170 glasovi (par glasov gor ali dol, ni pomembno) in tretja z okoli 100 glasovi. Torej niti 10% zmagovite ni dosegla. Vse je teklo kot namazano deset dni, do 22.8.19, ko je bilo glasovanje končano in sem že vedel za zmago. 23.8.19 okoli 13:00 se Visit Kamnik oglasi z objavo nagrajencev in šok.

Prvih dveh fotografij s skupaj 2500 glasovi je prehitela in zmagala fotografija s 100 glasovi. Po velikem ogorčenju glasovalcev teh dveh fotografij, so se odgovorni pri Visit Kamnik odzvali s predstavitvijo pravil tekmovanja. Zakaj so naju pustili sodelovati, če sva domnevno kršila pravila in če sva jih že, zakaj so uvrstili fotografiji v tekmovanje? Moje mnenje je, da bi morali na nepravilnosti opozoriti in fotografije ne objaviti, dokler domnevne nepravilnosti niso odpravljene. Ne, Visit Kamnik se je naslajal na številom glasov ki so videli njihovo reklamo, ko pa je bilo vsega konec, so nama potegnili zavoro zaradi domnevnega kršenja pravil.”

Fotografija Roberta Gartnerja, ki je tekom spletnega glasovanja prejela največ glasov. Foto: Robert Gartner

Spričo navedenega smo Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik zaprosili za pojasnilo. V obširnem odgovoru, ki nam ga je poslal Samo Trtnik, tiskovni predstavnik ZTŠK, pa je zapisano:

“Z mnenjem zapisanim v pismu smo seznanjeni, saj so ga takoj po razglasitvi rezultatov foto natečaja »Poletje v Kamniku« nekateri sodelujoči javno izrazili. Okoliščine smo jim pojasnili in sedaj obširno pojasnjujemo tudi širši javnosti.

Na začetku izvedbe foto natečaja »Poletje v Kamniku«, ki smo ga izvedli v sodelovanju z agencijo Adstar, smo postavili jasna pravila sodelovanja. V pravilih je zapisano: »Za sodelovanje v foto natečaju mora sodelujoči v času trajanja foto natečaja v aplikacijo na uradni Facebook strani – Visit Kamnik, naložiti fotografijo iz katere je jasno razviden Kamnik oz. okoliš Kamnika (stavbe, narava, ljudje, kulinarika, šport,…), jo opisati in ji dodeliti heštega #welovekamnik in #visitkamnik, ter slediti (follow) Instagram profilu @visitkamnik.«  

Pravila so bila v celoti objavljena na Facebook strani, omenjeni izsek pa tudi na naši spletni strani www.visitkamnik.com, na spletni strani www.kamnik.si ter v različnih medijih, med drugim tudi na spletni strani www.kamnik.info. Na jasne pogoje sodelovanja smo večkrat opozorili tudi tekom same izvedbe natečaja, tudi pod objavo na Facebooku, kjer smo pozivali k sodelovanju. Vsi tekmovalci so se ob prijavi na natečaj in pred nalaganjem svoje fotografije s pravili strinjali in tudi potrdili, da so z njimi seznanjeni.

Ko je bilo tekmovanje zaključeno, smo opazili, da nekateri tekmovalci teh pravil niso upoštevali, kljub opozorilom tekom natečaja. Avtorja fotografij, ki sta prejeli največ glasov nista dodala nobenega od predpisanih heštegov in s tem nista izpolnila enega od glavnih ciljev kampanje. Ob tem naj pojasnimo, da je šlo za uporabo tipa kampanje, katere namen je bil med drugim tudi promocija heštega #welovekamnik in uradnega heštega #visitkamnik. Brez dodeljene te oznake kampanja ne bi dosegla željenega učinka, zato je bilo izpolnjevanje tega pogoja iz našega vidika zelo pomembno.

Tako smo se ob razglasitvi rezultatov znašli pred dilemo, ali se držati vnaprej določenih pravil in ciljev kampanje ter s tem razočarati sodelujoče z največ glasovi ali pa kršiti lastna pravila in oškodovati tiste, ki so se potrudili, navodila prebrali in jih tudi spoštovali. Odločili smo se, da bomo sledili pravilom kampanje, ker verjamemo, da jih je potrebno spoštovati. Žal nam je, da smo s tem razočarali sodelujoča z največ glasovi in njune glasovalce, ki sedaj izvajajo negativno kampanjo. Kljub temu, da so se vsi sodelujoči ob nalaganju fotografij v aplikacijo eksplicitno strinjali s tem, da fotografije lahko uporabljamo tudi v promocijske namene, bomo spoštovali željo Roberta Garntnerja in Sandija Beline ter njune fotografije izbrisali. Za sodelovanje se jima vseeno zahvaljujemo.

Preverjanje izpolnjenih pogojev vedno poteka na koncu tovrstne kampanje in ne vmes. Aplikacija, na kateri je tekmovanje potekalo, po naložitvi fotografije to avtomatsko uvrsti v galerijo in omogoči glasovanje. Predhodna izločitev, ki je v omenjena v pismu, ni predvidena. Z namenom, da ostanemo nevtralni in se nam ne očita pristranskosti, smo se z agencijo Adstar dogovorili, da ne bomo vplivali na potek foto natečaja. Zato na Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik nismo imeli dostopa do tako imenovanega backenda aplikacije in nismo mogli brisati fotografij ali stopiti v kontakt s sodelujočimi.

Tovrstne kampanje so praksa v Sloveniji in v tujini, saj pomagajo pri promociji destinacije. Dobili smo tudi že vprašanja ponudnikov, kako lahko tovrstno kampanjo izvedejo tudi sami. Ker menimo, da je ena ključnih nalog Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik ravno promocija destinacije, bomo s tovrstnimi kampanjami nadaljevali tudi v bodoče. Verjamemo, da bodo takrat potekale bolj tekoče.”

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve