Naslovnica / ZANIMIVOSTI / Vrtoglavica je bolezenski znak, ki se lahko odpravi tudi s pomočjo fizioterapije

Vrtoglavica je bolezenski znak, ki se lahko odpravi tudi s pomočjo fizioterapije

Bolezenski znak, pri katerem ima oseba občutek, da se okolica in predmeti v njej gibajo ali pa se ona sama giba okrog predmetov v okolici, se imenuje vrtoglavica. Gre torej za bolezenski znak oziroma stanje in ne bolezen, prizadene pa ljudi vseh starosti in obeh spolov. Z vrtoglavico se najpogosteje soočajo starejši ljudje, trajanje vrtoglavice pa je različno, saj lahko znaša nekaj sekund, minut, ur, dni ali celo več let. Vzrokov za pojav vrtoglavice je več, najpogosteje pa so za nastanek stanja krive prehodne motnje v centru za ravnotežje.

Pojavne oblike vrtoglavice

Vrtoglavica je bolezenski znak, ki se pojavlja na nekoliko različne načine in ima različno mesto nastanka. Glede na te dejavnike vrtoglavico ločimo v štiri skupine; difuzna, sistemska, vestibularna in nevestibularna. Glede na način pojavnosti, vrtoglavico delimo v dve skupini, difuzno in sistemsko vrtoglavico, kjer je za difuzno značilno, da se osebi nenadoma zmrači pred očmi ter se onesvesti. Pri vrtoglavici, ki je sistemska, pa ima človek občutek, da se njegova okolica giblje v navpični ali vodoravni smeri.

Glede na mesto nastanka in vzrok za nastanek vrtoglavico delimo a vestibularno in nevestibularno. Vzrok za nastanek vestibularne vrtoglavice se skriva v ravnotežnem sistemu, kaže pa se na dva načina. Prva, torej periferna vestibularna vrtoglavica, osebi daje občutek gibanja, vrtenja, padanja ali lebdenja, medtem ko se pri centralni vestibularni vrtoglavici pojavi občutek nihanja, pijanosti in splošne nestabilnosti. Nevestibularna vrtoglavica pa se kaže kot omotica, šibkost v nogah, temnitev pred očmi ali iskrenje, občutek panike in občutek, da se bo oseba onesvestila.

Postavitev diagnoze vrtoglavice

Diagnozo vrtoglavice vedno postavlja zdravnik, ki pacienta natančno pregleda. Neredko zdravnik že ob prihodu osebe oceni njeno hojo, ki se časih nagiba v eno smer, preveri pojavnost morebitnih motenj koordinacije, prav tako pa osebi pregleda ušesa, nos in grlo. Zdravnik opravi tudi natančen test za sluh in ravnotežje, saj na ta način najlažje najde vzrok za pojav vrtoglavice. Vrtoglavica se pojavi v obliki simptoma, nakazuje pa lahko na mnoge bolezni. Tako se lahko v ozadju skrivajo različna bolezenska stanja, kot so migrena, okvara malih možganov in možganskega debla, multipla skleroza, epilepsija, sladkorna bolezen, odpoved ledvic, motnja strjevanja krvi ali zgolj jemanje določenih zdravil. Po postavitvi diagnoze sledita lajšanje simptomov in zdravljenje z zdravili.

Kako se vrtoglavica zdravi?

V procesu postavljanja diagnoze se navadno ugotovi tudi vzrok nastanka vrtoglavice. Ta je pomemben, saj vpliva na kasnejši proces zdravljenja. Vzrok se lahko skriva v ravnotežnem sistemu, če gre za vestibularno vrtoglavico ali v drugih organih, ki sodelujejo pri vzdrževan ravnotežja, če gre za nevestibularno vrtoglavico. Zdravljenje vrtoglavice se navadno začne s tem, da zdravnik svojemu pacientu objasni, kakšno je stanje. Nato sledi nagovarjanje vzroka, ki je odgovoren za nastanek vrtoglavice in poskus odpravljanja le-tega. V proces zdravljenja je včasih vključeno še predpisovanje zdravil proti slabosti in bruhanju, saj tovrstna zdravila vplivajo na prekrvavitev v notranjem ušesu in posledično zmanjšujejo pogostost napadov vrtoglavice. V večini primerov zdravnik pacientu priporoči tudi obisk fizioterapije. V redkih primerih, kadar zdravila in vaje ne delujejo, pa zdravljenje vključuje uničenje periferne funkcije z zdravilom ali z operacijo, pri kateri prerežejo živec.

Vrtoglavica in fizioterapija

Za človeško telo je izjemno pomembno ravnotežje in vzdrževanje le-tega, to pa je pri vrtoglavici oteženo. Za osebe, ki jih je prizadela vrtoglavica, za starejše osebe in osebe z določenimi boleznimi, je pogosto značilno, da njihovo telo težje, zelo slabo ali sploh ne zmore dešifrirati informacij o ravnotežju. V teh primerih je priporočljivo izvajanje fizioterapije, ki na dolgi rok znatno izboljša stanje. V okviru fizioterapije se namreč izvajajo različne vaje za ravnotežje, ki so prilagojene posameznikovem stanju. Fizioterapija se tako lahko začne izvajati že takoj, ko se pojavi vrtoglavica, pomembno pa je, da se izvajanje vzdržuje in se vaje izvaja redno ter pravilno.

Fizioterapija lahko omili ali odpravi vrtoglavico

Vrtoglavica se torej pojavlja zaradi različnih vzrokov, večina teh pa ni organskega izvora, kar pomeni, da zanjo na pregledih ne najdejo vzroka. V teh primerih gre za psihološki izvor in težave z ravnotežjem, kar se najlažje nagovori preko izvajanja fizioterapije, natančneje preko fizioterapije na domu. Tovrstno fizioterapijo na domu izvaja podjetje Therapia, ki je znano po kvalitetnem delu in pozitivnih rezultatih. Fizioterapija na domu, ki jo izvaja omenjeno podjetje, namreč poteka po dobri metodi, s pomočjo katere je rehabilitacija hitrejša in učinkovitejša. Metoda je zasnovana na način, kjer so upoštevani vrtoglavica, določene pridružene bolezni in življenjski slog osebe, kar pomeni maksimalno prilagojenost fizioterapije posamezniku.

Vrtoglavica in izvajanje fizioterapije na domu

Fizioterapija na domu je za mnoge odlična izbira, saj pomeni, da fizioterapevt pride na dom pacienta in izvaja vaje z njim v znanem okolju. Podjetje Therapia, fizioterapija na domu, v svoje fizioterapije vključuje mnoge elemente, ki pospešujejo rehabilitacijo. Povsem konkretno fizioterapevti podjetja pomagajo pri izvajanju vaj za izboljšanje moči in vzdržljivosti mišic telesa, na varen način predstavijo načine ohranjanja ravnotežja po izgubi in svetujejo pri izbiri pripomočkov za hojo. Prav tako izboljšajo statičen (v mirovanju) in dinamičen (v gibanju) položaj telesa ter naučijo paciente pravilno pasti in se pobrati s tal. Z naštetimi in mnogimi drugimi elementi se tako doseže, da se vrtoglavca omili ali v celoti odpravi.

Therapia, fizioterapija na domu, d. o. o.

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve