Naslovnica / NOVICE / Vzgoja jagodičevja z Darinko Koron

Vzgoja jagodičevja z Darinko Koron

Na petkov večer, 28. 2. 2019, so se posamezniki, ki jih zanima vzgoja raznovrstnih rastlin, zbrali v Domu krajanov Antona Breznika na predavanju Darinke Koron: Znanje za zdravje, ki ga je otvoril Anton Jagodic.

Ustanova Petra Pavla Glavarja organizira predavanja na najrazličnejše teme, v ciklu Znanje za zdravje pa so organizirali sklop treh predavanj vsebinsko usmerjenih na pridelovanje hrane na domačih vrtovih. Prvo predavanje je bilo na temo kompostiranja, drugo na vzgojo in oskrbo okenskih in balkonskih rastlin, ta teden pa je bilo predavanje na temo vzgoje jagodičevja in izboljšanja rodovitnosti teh rastlin.

Gospa Darinka Koron se ukvarja strokovno z jagodičevjem že 35 let in izvaja tudi poizkuse na nasadih borovnic, jagodičevja in jablan, raziskovanje na temo jagodičevja pa se je začelo ravno v naših krajih, prvi preizkusi na malinah v Sloveniji so bili v okolici Radomelj.

 

Cilj teh predavanj je predati znanje, ki se je včasih podajalo z generacije v generacijo. Ker tega danes več ni, so se odločili to znanje deliti in doseči, da bi ljudje vsaj nekaj hrane pridelali na domačem vrtu.

Predavanja na temo domače vzgoje rastlin so sicer zaključena, vendar Ustanova Petra Pavla Glavarja gosti raznolike goste skozi celo leto in vas vljudno vabi, da jih kdaj obiščete.

Laura Hribar