Naslovnica / NOVICE / Vzroki požara še niso znani, izreden inšpekcijski nadzor pa je pokazal, da Publicus v Suhadolah skladišči skoraj petkrat več odpadkov, kot bi jih lahko

Vzroki požara še niso znani, izreden inšpekcijski nadzor pa je pokazal, da Publicus v Suhadolah skladišči skoraj petkrat več odpadkov, kot bi jih lahko

Kriminalisti in strokovnjaki Nacionalnega forenzičnega laboratorija GPU zaenkrat še niso uspeli ugotoviti vzroka požara v Centru za ravnanje z odpadki v Suhadolah, inšpektorica Inšpektorata RS za okolje in prostor pa je v izrednem inšpekcijskem pregledu ugotovila, da Publicus v Suhadolah skladišči okoli 12.000 ton odpadkov, medtem ko bi jih lahko, skladno z dovoljenjem, skladiščil največ 2528 ton.

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana so včeraj na industrijskem objektu v Suhadolah v sodelovanju s strokovnjaki Nacionalnega forenzičnega laboratorija GPU nadaljevali z ogledom kraja in ugotovili, da je prišlo do požara na delno razsutem in delno v baliranem stanju odpadkov, s klasifikacijsko oznako 191212 – Evropskega seznama odpadkov (lahke frakcije odpadkov).

V zunanjosti se je požar delno razširil na večje število, približno 500 kg težkih bal, z lahkimi frakcijami odpadkov (ostanki po reciklaži odpadkov) in jih deloma termično poškodoval, požar pa je zajel tudi delovni stoj, ki je bil močno toplotno deformiran.

Po podatkih Policijske uprave Ljubljana je po do sedaj znanih podatkih je na objektu in delovnem stroju nastala premoženjska škoda za več sto tisoč evrov, vzrok nastanka požara pa zaenkrat še ni bil ugotovljen. Preiskava dogodka se še nadaljuje, zato policisti v zvezi s tem zaenkrat še ne morejo potrditi, ali bi bil požar lahko posledica kaznivega dejanja, ali ne.

Publicusov Center za ravnanje z odpadki v Suhadolah, kjer je gasilcem uspelo zadnja žarišča požara dokončno pogasiti šele včeraj v zgodnjih jutranjih urah, pa so včeraj obiskali tudi inšpektorji Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter inšpektorata za okolje in prostor, ki so izvajali aktivnosti iz svojih pristojnosti.

V sporočilu za javnost je navedeno, da je inšpektorica Inšpektorata RS za okolje in prostor  opravila izreden inšpekcijski pregled Centra za ravnanje z odpadki  v Suhadolah, kjer je v noči na 9. maj zagorelo okoli 2.000 ton delno razsutih in delno baliranih odpadkov, ki jih je podjetje Publikus začasno skladiščilo v armirano betonski hali. Delno so ožgane tudi bale odpadkov, ki so bile skladiščene pred to halo, pečateni odpadki, ki so namenjeni za odstranitev po interventnem zakonu niso bili prizadeti, saj so oddaljeni več kot 100 m od požara.

Inšpekcijski nadzor je pokazal, da je Publikus v svojem centru v Suhadolah skladiščil okoli 12.000 ton nenevarnih baliranih odpadkov, kar je skoraj petkrat več, kot bi jih, glede na okoljevarstveno dovoljenje in potrdilo o vpisu v evidenco odpadkov, sploh lahko, saj je na tem območju dovoljeno skladiščenje zgolj 2528 ton nenevarnih odpadkov.

Zato je inšpektorica z ustno odločbo podjetju odredila, da mora takoj izvesti vse ukrepe za preprečevanje onesnaženja okolja, o izvedenih ukrepih pa morajo inšpekcijo obvestiti do 20. 5. 2019.

Okoli 2000 ton odpadkov, ki so goreli morajo v Publicusu odstraniti in predati pooblaščenemu odstranjevalcu do 20. 6. 2019, podjetje pa mora odstraniti tudi okoli 7000 ton odpadkov, ki jih skladiščijo na območju CROS, in sicer tako, da jih predajo pooblaščenemu odstranjevalcu do 30. 9 2019.

Fotografije: PGD Moste pri Komendi