Naslovnica / NOVICE / YPAC 2019: “Klima ne štima”

YPAC 2019: “Klima ne štima”

Skupina dijakov z Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik je tudi letos del ze 14. zasedanja Mladinskega parlamenta Alpske konvencije. Vsako leto se mladi iz srednjih šol alpske regije, ki zajema 7 držav (Slovenijo, Avstrijo, Nemčijo, Italijo, Švico, Lihtenštajn in Francijo), zberejo pri drugem gostitelju.

Letos se Ypac (Youth Parliament of Alpine Convention) odvija v južnotirolskem Meranu. Tja smo Kamnicani Dora Belavič, Maja Toni, Taja Majdič, Antonija Kompan,  Manca Turšič, Andraž Šumah in Marko Kotnik z mentoricama prof. Renato Capuder Mermal in prof. Rafaelo Kožlakar v družbi štajerskih kolegov z Mariborske II. gimnazije po dobrih 6 urah vožnje prispeli v popoldanskih urah 25. 03. 2019.

Krovna tema  parlamenta 2018/2019, Kako se spoprijeti s podnebnimi spremembami (How to cope with climate change) ne bi mogla biti bolj aktualna, sploh zaradi gibanja Petki za Prihodnost, katerega smo z mirovnim shodom simbolično podprli tudi na naši šoli.

Delegacije dijakov so razdeljene v 4 komiteje, v vsakem je z vsake partnerske šole udeležen vsaj en dijak. Vsak komite v svojih zasedanjih, ki  čez teden našega bivanja tukaj potekajo na Srednji šoli za turizem in biotehnologijo Marie Curie, razglablja in išče rešitve aktualnih problemov svoje podteme v povezavi s podnebnimi spremembami. Letos so teme komitejev: Ekologija, Zdravje, Človekove pravice in Politična participacija mladih. Vsak komite bo pripravil štiri postulate, ki bodo predstavljeni v četrtek na zasedanju Generalne skupščine v Mestni hiši Merano. Z debato bomo udeleženci parlamenta izglasovali 10 najboljših predlogov, s katerimi se vsaka šola potem lahko obrne na pristojne lokalne in  državne organe. Več o njihovih vsebinah si boste lahko prebrali v prihodnjih dneh.

Z zasedanji komitejev smo začeli v torek, 26.03. Pred generalno skupščino se bo zvrstilo pet takšnih zasedanj. Uradni del smo v torek popestrili z ogledom mesta, sredino popoldne pa smo izkoristili za pogovor in izmenjavo mnenj s politiki v sklopu World Cafe-ja. Naše druženje se bo končalo ta petek, povratek domov pa bo sledil v večernih urah.

 

Maja Toni