Naslovnica / ŠPORT / Z zmago v Zagrebu so kamniški odbojkarji znova prvi v srednjeevropski ligi

Z zmago v Zagrebu so kamniški odbojkarji znova prvi v srednjeevropski ligi

Odbojkarji Calcit Volleyja so po drugi zaporedni zmagi spet na prvem mestu srednjeevropske lige. Minulo soboto so doma premagali SK Zadrugo Aich/Dob, v osmem krogu pa so v Zagrebu na kolena spravili domačo Mladost s 3:1 (19, 19, -17, 21). V prihodnjem krogu, v soboto, 30. novembra, bodo doma, ob 20.30, gostili ACH Volley, v sredo, 27. novembra, pa jih čaka še povratna tekma četrtfinala pokala Slovenije s Šoštanjem Topolšico, ki se bo začela ob 20. uri.

Mladost Zagreb – Calcit Volley  (-19, -19, 17, -21)

Zagreb – Športna dvorana Bojan Stranić, gledalcev 150, sodnika: Mezöfy, Ujhazi (oba Madžarska).

Mladost Zagreb: Višić, Raić 21, Cvancinger, Nikačević 8, Mitrašinović 2, Bakonji 5, Kovačević 3, Šarčević (L), Oršolić, Vlasić (L), Đirlić, Marelić 9, Polujan 13, Đukić. Trener: Rade Malević.

Calcit Volley: Pereira 14, Hribar (L), Bregar 12, Koncilja 7, Hebda 14, Jordanov (L), Planinc, Brulec 3, Kvas, Laner, Kotnik, Štembergar Zupan 12, Lazar, Rotar 1. Trener: Marko Brumen.

Zagrebčani in Kamničani so se tudi v letošnjem pripravljalnem obdobju dvakrat pomerili med sabo, odbojkarji pa se med sabo dobro poznajo že iz prejšnjih sezon. V srednjeevropski ligi sta v letošnji sezoni obe ekipi po dvakrat izgubili, s tekmo več pa so bili pred zagrebškim obračunom v prednosti varovanci Marka Brumna, ki so med tednom prišli do zanesljive zmage v prvi tekmi četrtfinala pokala Slovenije, medtem ko so hrvaški državni prvaki v gosteh izgubili v tretjem krogu kvalifikacij lige prvakov v Lizboni proti domači Benfici z 0:3.

Domači odbojkarji so v dvoboj s kamniško ekipo vstopili zelo nervozno, saj so naredili kar šest lastnih napak, kar je gostom prineslo vodstvo z 8:3. Visoke prednosti Kamničani niso zapravili, še več, z blokom Andreja Štembergar Zupana so domačinom pobegnili za sedem točk (16:9, prednost sedmih točk pa so imeli tudi po asu Mihe Bregarja. Niz se je končal s še eno lastno napako Zagrebčanov, ko je njihov servis končal v mreži.

Tudi v drugi niz so bolj zbrano vstopili slovenski podprvaki, ki so z blokom Milosza Hebde povedli s 5:2, po novi napaki domačinov je bilo že plus štiri za kamniško ekipo (6:2). Tudi v nadaljevanju niza so bili gostje ves čas v vodstvu, Zagrebčani pa se na manj kot tri točke zaostanke niso približali. Zadnjič pri izidu 22:19, ko je bil v napadu uspešen Sandro Đukić, toda v sami končnici niza pa Maxon Pereira, Mario Koncilja in Miha Bregar, ki je dosegel zadnjo točko v drugem nizu, niso dovolili preobrata.

Toda v tretjem nizu so zagrebški odbojkarji zmanjšali število lastnih napak, gostje so popustili na sprejemu in po napaki bloku Stefana Kovačevića so Kamničanom pobegnili za šest točk (8:2). Nekaj upanja po preobratu se je za Brumnove varovance pokazalo po asu Bregarja, ko so se domačinom približali na tri točke zaostanke (14:17), po polminutnem odmoru, ki ga je zahteval Rade Malević, so Zagrebčani dosegli štiri zaporedne točke, s tem pa je bil tretji niz odločen.

Po izgubljenem nizu so Kamničani v četrtem spet strnili svoje vrste, bili bolj potrpežljivi, plod takšne igre pa je bilo tudi vodstvo z 8:5 po uspešnem napadu Pereire. Najboljši domači igralec Ivan Raić je gostom sicer hitro zapretil in znižal zaostanek svoje ekipe le na točko (11:12), vendar je Calcit Volley hitro prišel do plus tri (16:13), po točki Koncilje pa je bilo že 22:17, kar je kamniški ekipi zagotavljalo mirnejšo končnico. V njej so se Zagrebčani z blokom Bernarda Bakonja še enkrat približali na dve točki zaostanka (20:22), toda Andrej Štembergar Zupan in Miha Bregar nista več dovolila presenečenja.

Izjava po tekmi

Marko Brumen, trener Calcit Volleyja: »V tretjem nizu smo resda padli v kar veliko krizo, vendar smo se na srečo pobrali in pošteno rečeno, je bila v četrtem nizu tudi najboljša odbojka. V prvih dveh nizih so se Zagrebčani sami premagali, delali so neskončno število lastnih napak, v tretjem nizu smo bili mi slabi, imeli pa smo tudi nekaj športne smole. Ampak kot rečeno, v četrtem nizu je bila z obeh strani dobra odbojka, veseli pa me, da je zmagala ekipa, kajti še zlasti v končnici so vsi igrali zelo zbrano in prav vsakdo od igralcev je prinesel svoj delež k zmagi. Veseli me, da je bil pristop res vrhunski in mislim, da je to tisto, na čemer moramo graditi.«

Miha Štamcar