Naslovnica / NOVICE / ZA zeleni turizem na tržnici Okusi Kamnika – Podeželje in Eko

ZA zeleni turizem na tržnici Okusi Kamnika – Podeželje in Eko

Kot vse zadnje sobote doslej, se je tudi na današnji od 8. ure naprej na ploščadi Glavnega trga pričelo trgovanje in prodaja različnih domačih izdelkov ponudnikov iz Kamnika in okoliških krajev.

Tržnica je obiskovalcem ponudila pestro izbiro domačih, naravi prijazno pridelanih in izdelanih dobrot – od sezonske zelenjave in sadja, čebelarskih izdelkov, mesnin, mlečnih izdelkov, zelišč, pekovskih izdelkov ter slaščic in še kaj. Predstavili so se: Bio Iris – biološko dinamična kmetija pri Vodiškarju, Kmetija Pr’ Prajz, Kmetija Pr Kajet, Kmetija Pr’ Anžič, Domače mesnine Soud,  Ivankini krofi, Zlata ptička, naravna kozmetika Moja narava, Ribogojnica Mihovc, Kmetija Pibernik, Kmetija Trebušak, Kmetija Pelicon iz Goriških Brd, Zelenjavni vrt Tina, Rokodelstvo Damjana Spruk, Meso Kamnik z mesarjem Antonom, Hiša slaščic Tarangela, lončarka Mojca Žalik, Hiška pisanih daril, rokodelka Marija Šmidovnik, Osnovna šola 27. Julij, rokodelka Doroteja Narat z adventnimi venčki, Reciklarnica, Zavod Grunt in Terme Snovik.

Slovenija se je v zadnjih petih letih jasno zavezala k trajnostnemu razvoju turizma, prepoznala model za razvojno usmeritev celotnega slovenskega turizma in vzpostavila institucionalni okvir, ki podpira prizadevanja pristojnih organov za sprejemanje razvojnih ukrepov v to smer. Ta koncept razvoja smo kot pravega prepoznali tudi v občini Kamnik, zato je bila tržnica Okusi Kamnika – Podeželje in Eko tokrat namenjena tudi podpisu dokumenta Zelena politika slovenskega turizma, ki ga je skupaj z v.d. direktorja Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Francijem Kramarjem podpisal župan Marjan Šarec, ki je poudaril, da ta listina predstavlja veliko obvezo in spodbudo, da ne bomo zaspali, s tem pa se delo za Kamnik kot zeleno destinacijo šele zares začenja: »Turizem je tek na dolge proge in verjamem, da bomo čez nekaj let želi sadove današnjega dela.«

trznica nov 2015 37

V imenu Slovenske turistične organizacije se je podpisa udeležila gospa Livija Kovač Kostantinovič, vodja tržnega komuniciranja in odnosov z javnostmi v Sloveniji, kot predstavnik Term Snovik, ene prvih nastanitev v Sloveniji z znakom Slovenia Green Accommodation, pa je podpisu prisostvoval tudi gospod Ivan Hribar.

trznica nov 2015 42

Hkrati s tržnico je potekal tudi spremljevalni program z učenci Glasbene šole Kamnik in mlade glasbene skupine »The Eccentrics«. Za osveščanje o pomenu varovanja okolja so otroci lahko iz odpadne embalaže izdelovali ptičje hišice pod mentorstvom deklet iz Reciklarnice. Čudovito je bilo opazovati nastajanje adventnih venčkov, ki so jih izdelovali obiskovalci brezplačne delavnice, za katero so poskrbeli na Zavodu za turizem in šport in tako smo tudi v Kamniku simbolično vstopili v adventni čas – čas pričakovanja in priprave na božične praznike, s tem pa tudi pestro praznično dogajanje v decembru.

Besedilo: Sabina Romšak, Zavod za turizem in šport v občini Kamnik