Naslovnica / KULTURA / Začel se je 6. Križnikov pravljični festival

Začel se je 6. Križnikov pravljični festival

S tradicionalnim pravljičnim večerom za odrasle se je včeraj v Motniku začel letošnji, že 6. Križnikov pravljični festival Jenkret je biv…

Pravljični festivalski utrip se je, za nekaj manj kot devetimi gorami in devetimi vodami, pravzaprav začel že dopoldne v bližnjem Kulturnem domu Vransko, kjer sta s pripovedovalsko-glasbenem dopoldnevu Križ kraž Križnik, s Križnikovimi pravljicami otroke iz Vranskega in okolice razveselila pripovedovalka Irena Cerar in Matic Smolnikar.

Uradno odprtje s starimi zgodbami in pripovedkami zabeljenega festivala, se je odvilo zvečer v polni dvorani Doma družbenih organizacij Motnik, ko so festival odprli, če se nekoliko pošalimo, prva »pravljičarja« občin Kamnik in Vransko, župana Marjan Šarec in Franc Sušnik ter častna pokroviteljica 6. Križnikovega festivala, dr. Marjanca Klobčar, ki je ob tem povedala : »Pravljice se v Motniku niso naselile po naključju: ko je skozi ta trg tekla pomembna prometna pot med Primorjem in Podonavjem in so v motniških gostilnah prenočevali popotniki in prevozniki, so predstavni svet domačinov bogatile številne zgodbe iz daljnega sveta in iz bližnje okolice. Nekatere so se pomudile v Motniku le kratek čas, druge so se udomačile. V njih so se pripovedi iz resničnega življenja prepletale z zgodbami, ki so presegale svet izkustvene resničnosti in so odpirale vrata pravljičnim junakom.«

 

Na pripovedovalskem odru festivala, ki v Motnik vsako leto privabi vse več obiskovalcev, so se v nadaljevanju pravljičnega večera za odrasle, ki ga je povezovala Breda Podbrežnik Vukmir, s pripovedkami zapisanih s peresom kronistično radoznalega Križnika, razlegle zgodbe in pravljice, ki so jih vsak na svoj način podali dr. Marjanca Klobčar, Agica Kovše, Ivanka Učakar, Špela Frlic, Boštjan Napotnik – Napo ter Jerca Cvetko In Jure Engelsberger, ki sta Križnikovo pripovedko o žnidarju in šuštarju predstavila v maniri japonskega kamišibaj gledališča.

 

Da obiskovalci prvega večera letošnjega Križnikovega festivala slučajno ne bi trpeli lakote, kot so jo nekdaj nemalokrat skusili tudi junaki, nenazadnje pa tudi vsaj nekateri Križnikovi pripovedovalci zgodb, so v parku Pod lipami poskrbeli člani Turističnega društva Motnik, kjer so postregli z  gostoljubnim obiljem domačih dobrot, ki so jo pravljični prihajači iz vseh mogočih koncev, z veseljem použili kot krava »lajbč« ter si mimogrede v parku ogledali še »Svet žuželk«, razstavo fotografij Janeza Glavača .

 

Prijeten pravljično-družaben večer se je nadaljeval »še bolj ž’vo in še bolj na poskok«, in sicer z nastopom skupine Terra Folk, ki je za dobro reklamo že pred tem zagodla že kar na motniškem trgu.

 

Raznoliko pester utrip 6. Križnikovega pravljičnega festivala se bo nadaljeval tudi danes, ko bodo na svoj račun prišli predvsem otroci, ki jih kljub današnjemu preobilju najrazličnejših prireditev na Kamniškem, ne prikrajšajte za domišljijski potop v pravljični svet Križnikovega festivala.

Program drugega dne 6. Križnikovega pravljičnega festivala:

Sobota, 10. junij 2017

Od 14.00 do 17.00 bo potekalo Pravljično popoldne:

  •  14.00, park Pod lipami, odprtje Pravljičnega popoldneva s kamišibaj gledališčem, Jerca Cvetko in Jure Englesberger,
  • 14.00-17.00, park Pod lipami, predstavitev motniških društev,
  • 14.30-17.00, park Pod lipami: Igre v parku z Me4: Nina Semprimožnik, Špela Regulj, Verica Piskar, Petra Zupančič,
  • 14.30-16.30, razvaline motniškega gradu, Zgodbe z grajskega griča s Špelo Regulj, Katarino Nahtigal, Katjo Puntar, Tadejo Pungerčar,
  • 15.30, pod Vrbanovčevim kozolcem, Delavnica kamišibaj gledališča z Jerco Cvetko in Juretom Engelsbergerjem,  za družine in otroke,
  • 16.00, POŠ Motnik, zaključna produkcija seminaristov delavnice kamišibaj gledališča z Igorjem Cvetkom in Jerco Cvetko,
  • 16.00-17.00, na Vrbanovčevem kozolcu, ogled razstave Od žita do kruha: za skupine do 10 ljudi, vodi lastnik Andrej Kološa.

17.00, Kulturni dom Motnik: Podobe Križnikovih pravljic pripovedovalsko popoldne za otroke, podelitev nagrad likovnih del natečaja Podobe Križnikovih pravljic. Pravljice pripovedujejo duo Vroča župa in Jože Keršič.

19.00, Kulturni dom Motnik: Sobotni nabriti trio: Ana Duša, Katja Preša in Rok Kušlan bodo pripovedovali srhljive, lirične, živalske, erotične, romantične, šaljive … in še in še zgodbe.