Naslovnica / NOVICE / Začela so se dela za postavitev razgledne ploščadi na Starem gradu

Začela so se dela za postavitev razgledne ploščadi na Starem gradu

Danes zjutraj so se na Starem gradu začela pripravljalna dela za izgradnjo atraktivne razgledne ploščadi s katere se bo, razen na širšo okolico, odprl tudi pogled na staro mestno jedro Kamnika, kot ga zaenkrat lahko občudujejo zgolj ptice.

Prva zemeljska dela, ki potekajo pod budnim nadzorom pooblaščenega arheologa Zavoda za varstvo kulturne dediščine Kranj, so se že začela, glede na to, da bo razgledna ploščad postavljena z domala minimalnimi posegi v prostor oz. na točkovnih temeljih nekoliko nad samim terenom, pa glede na prve ugotovitve, ne gre pričakovati, da bi se dela zavlekla zaradi morebitnih arheoloških najdb.

 

Še največji oz. najzahtevnejši poseg bo začasno nasutje nekakšnega delovnega platoja, za katerega bo potrebnih kakih 150 kubičnih metrov materiala, ki bo omogočil, da bo lesena konstrukcija razgledne ploščadi na temelje postavljena s pomočjo avto dvigala.

Ploščad, za katero so bila že pred časom pridobljena vsa potrebna dovoljenja, bo v skupni dolžini merila cca 50 metrov, bo izdelana iz hrastovega lesa, sama konstrukcija pa bo vpeta s kovinskimi stebrički vpeta na točkovne temelje, s katerimi bodo izenačene neravnine, pri čemer bo najvišja višina razgledne ploščadi, merjeno od temeljev do vrha ograje, znašala vsega 3,45 m.

 

Najbrž je povsem razumljivo, da je zaradi del je dostop do Male Špice začasno onemogočen, vseeno pa investitor in izvajalci del vse obiskovalce Starega gradu lepo naprošajo, naj, predvsem zaradi njihove lastne varnosti, ne hodijo na orgajeno gradbišče, ampak naj nekoliko potrpijo, saj bo razgledna ploščad že kaj kmalu omogočala povsem varen dostop in še boljši razgled.