Naslovnica / NOVICE / Začeli so se 50. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine v Kamniku

Začeli so se 50. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine v Kamniku

Na predvečer velikega praznovanja v Kamniku so na razstavi prepleta Maleševih živopisnih upodobitev narodnih noš in bogatih vzorcev na kamniških majolikah v Maleševi galeriji, tudi uradno začeli 50. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine v Kamniku.

Ob tem izbranem trenutku so govorniki, župan Občine Kamnik Matej Slapar, direktorica Medobčinskega Muzeja Kamnik Zora Torkar ter soavtorja razstave Saša Bučan in Marko Kumer na uradnem odprtju razstave s pomenljivim naslovom Preplet: barvitost in vzorci, ki simbolično odraža celotno dogajanje tradicionalnega kamniškega festivala, povabili obiskovalce, da s svojo prisotnostjo počastijo pomen ohranjanja slovenske kulturne in oblačilne dediščine.

»Današnja razstava je prav namensko narejena za 50. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine kot nekakšna kombinacija prepleta zelo živahnih vzorcev in barv izpod čopiča Mihe Maleša in pa značilne kamniške majolike,« je uvodoma povedala direktorica Medobčinskega Muzeja Kamnik Zora Torkar.

Župan Matej Slapar pa je dodal: » Kamnik se z narodnimi nošami identificira že zelo dolgo, saj tradicija kamniških narodnih noš sega že v začetek 20. stoletja. Narodna noša je bila vedno simbol slovenstva in v času ponemčevanja so zavedni Slovenci svojo narodno identiteto izkazovali tudi z narodnimi nošami. Najbrž ni naključje, da je ta festival dobil svoje pomembno mesto ravno v Kamniku, kjer se je ohranil do danes, ko praznujemo 50. ponovitev prireditve nacionalnega pomena. Tekom treh dni trajanja festivala vas od današnjega odprtja te razstave do nedelje vabimo, da si ogledate raznovrsten program in dogajanje v našem mestu. Celotno dogajanje pa ima skupni imenovalec – ponosni prikaz slovenske identitete. Vrhunec dogajanja seveda predstavlja nedeljska povorka narodnih noš, ki je zasnovana strokovno in je sestavljena iz različnih slovenskih formacij ter skupin. Dr. Bojan Knific je letos povorko zasnoval tako, da je v prvem delu prikazanih petdeset različnih tipov oblačenja petdesetih različnih skupin, ki bodo predstavljale različne načine oblačenja iz različnih obdobij v različnih krajih Slovenije. To bo dejansko prezentacija slovenske oblačilne dediščine. V drugem delu povorke pa se bodo ljubitelji v nošah sprehodili preko mesta in skupaj bomo lahko opazovali okoli dva tisoč kostumiranih udeležencev povorke.« Župan se je ob tej priliki zahvalil vsem sodelujočim za ves trud in energijo pri organizaciji in izvedbi jubilejnega festivala.

 

Kot je povedala soavtorica razstave Saša Bučan ob uradnem odprtju razstave: »Miha Maleš je bil vsestranski umetnik, ki ga je zanimala umetnost v mnogoterih pogledih. V svojem liričnem likovnem jeziku in živopisnem koloritu v svoji zreli dobi obdeloval tudi motiv narodnih noš. V upodobitvah predvsem makedonskih, bosanskih in tudi slovenskih narodnih noš se je izkazal kot izjemno dognan kolorist. Na monotipijah kolorit celo prevlada nad njegovo značilno črto. Maleševe živopisne upodobitve narodnih noš so dopolnjene z izbranimi kamniškimi majolikami, ki se ponašajo z več kot stoletno tradicijo.«

 

Več o delu razstave kamniških majolik je povedal soavtor razstave Marko Kumer: »Še danes so najbolj prepoznavne tiste majolike, ki jih je izdelovala keramična tovarna Svit od začetka petdesetih let 20. stoletja do konca svojega obstoja leta 2008. Majolika je z leti postala tako rekoč mitološki predmet, tesno povezan s samobitnostjo slovenskega naroda. Tudi ljudske pesmi jo opevajo kot simbol dobre in vesele družbe.« Prav tako je spomnil, da je bila kamniška majolika od nekdaj simbolni ponos in razpoznavni znak Kamnika ter tako pomemben element vseh protokolarnih daril in si zažel, da bi bilo tako tudi v prihodnje.

Nina Irt, Zavod za turizem in šport Kamnik
Foto: Blaž Muc

Nina Irt, Zavod za turizem in šport Kamnik
Fotografije: Zavod za turizem in šport Kamnik

PROGRAM 50. DNEVOV NARODNIH NOŠ
FESTIVALA OBLAČILNE DEDIŠČINE V KAMNIKU

ČETRTEK, 8. september 2022, Galerija Miha Maleš

18.00 Preplet: barvitost in vzorci. Razstava del s folklornimi motivi Mihe Maleša in tradicionalnih kamniških majolik.  Vabi Medobčinski muzej Kamnik.

PETEK, 9. september 2022, Glavni trg

17.00 50. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine: slovesno odprtje jubilejnega festivala z nagovorom župana Mateja Slaparja in nastopom Mestne godbe Kamnik ter Društvom kamniških mažoretk Veronika.

18.00 Glasbeno in plesno izročilo s Kamniškega. Folklorna skupina Kamnik, Ljudske pevke Predice, Ljudski pevci Tuhinjske Doline in družina Plahutnik

19.00 Z glasbenim in plesnim izročilom po Sloveniji: Folklorna skupina Sava Kranj z godčevsko zasedbo in pevsko skupino Dečve predstavlja pesmi in plese Gorenjske, Rezije, Goriške, Štajerske, Prekmurja, Bele krajine in Istre

20.30   Dejan Vunjak&Brendijeve barabe: zabavnoglasbeni nastop za ples in razvedrilo

SOBOTA, 10. september, Glavni trg

10.00 Pozdrav iz Laškega: koncert Laške pihalne godbe

11.00  Strune, milo se glasite …: koncert orkestra Mandolina iz Ljubljane

14.00 Pozdrav iz Vodic: koncert Godbe Vodice

15.00 Godec, zagodi: nastop harmonikarjev, novodobnih godcev iz Šole Cirila Spruka

15.45 Pozdrav iz Tuhinjske doline: nastop Godbe TD Tuhinjska dolina

16.30 Koncert skupine Hedera vento.  Ime skupine je v esperantu, v slovenščini pomeni Bršljanov veter. Skupina v akustičnem stilu prepleta svetovno, ljudsko in avtorsko glasbo.

17.30 Marko banda: Etnoglasbeni koncert, povezan z glasbeno tradicijo Prekmurja.

19.00 Z glasbenim in plesnim izročilom po Sloveniji: Folklorna skupina Svoboda Mengeš ob 50-letnici ustanovitve in delovanja, ki zajema celotno slovensko etnično območje

20.30 Ansambel Modrijani: zabavnoglasbeni nastop za ples in razvedrilo

NEDELJA, 11. september, Glavni trg

10.00 Pozdrav iz Zgornje Savinjske doline: koncert Godbe Zgornje Savinjske doline

11.00  Gostüvanje:  nastop Folklorne skupine Beltinci, že 50 let gostiteljice tamkajšnjega   mednarodnega folklornega festivala

15.00 50 PODOB SLOVENSKE OBLAČILNE DEDIŠČINE:  JUBILEJNA POVORKA ob 50-letnici Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine s slavnostnim nagovorom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja (Zaprice – Šutna – Glavni trg – Graben – Fužine)

16.30  Veselo v Kamnik: praznično druženje s Francem Pestotnikom Podokničarjem in glasbo kamniških ansamblov Viharniki, Domačini in Šus