Naslovnica / NOVICE / Zadovoljni udeleženci drugega pohoda bosonogih okoli Blejskega jezera

Zadovoljni udeleženci drugega pohoda bosonogih okoli Blejskega jezera

Drugega pohoda v oblačnem in rahlo deževnem vremenu  okoli Blejskega jezera se je udeležilo devetinsedemdeset  ( 79) pohodnikov. Za Bled so se odločili, ker je prav Bled zibelka bosonoge hoje, njen  »oče« pa je bil Arnold Rikli, je povedal Pavel Žvelc. Pohod bosonogih  je v soboto  spremljalo  precej turistov, ki so na oddihu na Bledu.

PGD Gozd nad Kamnikom, sekcija Bosonogi, ki jo vodi Pavel Žvelc, je v soboto, 27. avgusta, v oblačnem in rahlo deževnem vremenu, zelo uspešno organizirala   drugi Pohod bosonogih okoli Blejskega jezera na šest kilometrov dolgi poti. Temperatura zraka je bila 21 stopinj.

Pohoda se je udeležilo 79 bosonogih pohodnikov, med njimi je bil tudi Lojze Špruk, iz Gozda nad Kamnikom, sicer planšar na Gojški planini, med pohodom pa so nosili tudi slovensko zastavo.

Za Bled so se odločili, ker je prav Bled zibelka bosonoge hoje, njen oče pa je bil Arnold Rikli. Znal je ceniti bosonogo hojo iz zdravilnih in terapevtskih razlogov, in ne samo zaradi pomanjkanja materialnih dobrin in s tem tudi čevljev! Stik noge z zemljo ima terapevtski učinek na celo telo. »Z boso nogo si naredimo uslugo, ker si izboljšamo moč v nogah, krepimo kosti, izboljšamo držo hrbtenice, pospešimo pretok krvi v telesu, omogočamo boljše ravnotežje s tem, ko absorbiramo zemljino subtilno energijo, skratka izboljšamo celoten imunski sistem. Bosonogi stik s tlemi ima pozitiven vpliv na zdravje prav zaradi stika golega podplata s tlemi,« so prepričani bosonogi. Pohodnikom je v imenu organizatorja  sekcije Bosonog izrekel dobrodošlico Pavel Žvelc in jim zaželel, da bi v prijateljski družbi na poti okoli jezera uživali in se vrnili brez poškodb.  Zaradi rahlo razmočene poti  je bila okoli jezera veliko prijetnejša.

Žvelc je predstavil  pionirsko delo Arnolda Riklija, pionirja blejskega zdraviliškega turizma. Bosonogim je predlagal hoditi po travniku z jutranjo roso, uživati lahke obroke, plavati, se sončiti ter veliko hoditi bosi. Njegove metode držijo še danes. Okoli Blejskega jezera sta se podala tudi pohodnika 71-letni Tone Sušnik iz Mekinj, ki je imel največje brke med pohodniki. Ker je imel pred časom rojstni dan, je s seboj prinesel tudi  zelo okusne suhe klobase in jih ponudil ostalim bosonogim.

Dekleti sta jih hitro razrezali in ponudili  skupaj s kruhom ostalim pohodnikom. Pohodniki so bili iz različnih krajev Slovenije, največ iz Kamniške občine. Tone je tudi član društva Dogodek v Kamniku, ki dvakrat mesečno pripravi okoli 25 kilometrov dolga pohoda ter Jože Sodnik iz Gozda nad Kamnikom, glavni pokrovitelj pohodov na Vovar.

Pri njem se zberejo pohodniki za pot na Vovar 940 metrov visoki hrib na vasjo Gozd nad Kamnikom oziroma v bližini prelaza Črnivec ( 902 mnv).  Najmlajši udeleženec pohoda je bil 13 letni Jošt Hribar iz Kamnika, najstarejša pohodnica 83 letna Jožica Klemenc iz Laniš,  najstarejši pohodnik pa 84-letni Janez Klemenc, tudi iz Laniš. Sklenili so, da se prihodnje leto v avgustu zopet snidejo na Bledu, pred tem pa bodo  v juniju organizirali osmi pohod na Vovar v vasi Gozd nad Kamnikom.

Besedilo in foto: Janez Kuhar

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Shrani nastavitve