Naslovnica / NOVICE / Zaključek letošnjih delavnic Večgeneracijskega centra v Kamniku

Zaključek letošnjih delavnic Večgeneracijskega centra v Kamniku

V Mladinskem centru Kotlovnica in na drugih kamniških lokacijah se skozi celotno leto odvijajo brezplačne delavnice, ki potekajo v sklopu projekta Večgeneracijski center Ljubljana (VGC) in so namenjene predvsem otrokom, mladim in starejšim iz socialno ogroženih okolij ter brezposelnim.

Med januarjem in decembrom 2019 je bilo v sklopu 11 različnih aktivnostih izvedenih 250 terminov delavnic, ki so skupno obsegale 593 ur. Udeležilo se jih je 1785 udeležencev oziroma 285 različnih udeležencev.

 

Na Ustvarjalnicah v Dnevni sobi so otroci in mladi ustvarjali svoje družabne igre, iz starih nogavic izdelali mehke igračke ter se pogovarjali o našem planetu in o spremembah, ki jih planet doživlja. Z baloni so se udeležili Dneva redkih boleznih ter barvali velikonočna jajčka.

Otroci so na Verinih ustvarjalnih delavnicah spoznavali različne slovenske ljudske pesmi in ljudske plese ter jih povezovali v celoto – ustvarili so odrsko postavitev. Nastopali so na več srečanjih otroških folklornih skupin, na festivalih in drugih dogodkih.

Delavnica The Producers je povezana z Verinimi ustvarjalnimi delavnicami. Tu so otroci spoznali še scenografijo in kostumografijo, ustvarjali glasbene priredbe in jih povezovali v celoto ter nastopali na različnih prireditvah.

Verine miške so na delavnicah improviziranega gledališča spoznavale osnove odrskega nastopanja – nastop, prezenca, zgodba … Učile so se prevzemanja odgovornosti, razmišljale kreativno in odkrivale svoje meje kreativnosti ter gradile na skupinskem duhu in izražale svoja čustva.

Letos je prvič potekal Park mladih, kjer so udeleženci spoznavali organizacijo prireditev. Skupaj so pripravili program prireditev, pridobili material in izdelali vse potrebno za izvedbo. Vsak dan so najprej uredili prostor, poskrbeli, da je vse potekalo po načrtu, na koncu pa prostor tudi pospravili.

V Klubu svojcev nepokretnih so prepoznavali simptome sladkorne bolezni in osteoporoze ter načine zdravljenja in tudi preventive. Ukvarjali so se z meditacijo in dihalnimi vajami ter z načrtovanjem telesne vadbe za krepitev mišic tistih, ki skrbijo za nepokretne.

Marjetice so socialno mrežo, kvaliteto življenja in telesno aktivnost ohranjale s pohodi in izleti po Sloveniji in v tujino. Obiskale so jezero Antholzertal, Škocjanske jame, botanični vrt … odšle na Viševnik, Zelenico, v Pulj … ter kolesarile po Istri.

Skupina za aktivno starost ves čas aktivno išče nove oziroma pozabljene ljudske pesmi in jih uglasbi. Po nastopu spodbujajo druženje obiskovalcev ter pogovor o različnih socialnih temah in problemih, ki pestijo predvsem starejše.

IKT starejši je delavnica, kjer so starejši preko medgeneracijskega sodelovanja pridobili osnovno računalniško znanje. Spoznavali so osnove računalništva, elektronsko pošto, družbena omrežja, pametne telefone in uporabo interneta.

V Spletnih tehnologijah za brezposelne so udeleženci izdelali vsak svojo spletno stran. Spoznali so osnovne koncepte programskih jezikov, ki so jih uporabili za postavitev lokalne spletne strani, ter enega od sistemov za upravljanje s spletnimi vsebinami.

Šola podjetništva se je letos usmerila v socialno podjetništvo. Pridobivali so tako teoretično kot tudi praktično znanje – osnove, prakse v Sloveniji in tujini, ustanovitev in financiranje podjetja, predstavitev proizvoda … Predstavili so ideje, ki so jih na delavnicah s pomočjo mentorja ves čas razvijali.

V letu 2020 se bodo aktivnosti v sklopu VGC nadaljevale, tako se bo možno udeležiti brezplačnih delavnic …

… za mlade:

  • kulturni dogodki za otroke in mladino;
  • ustvarjalne delavnice;

… za starejše:

  • skupine za samopomoč;
  • vodeno sodelovanje starejših pri skupnih aktivnostih;
  • predavanja na različne tematike;

… za brezposelne:

  • usposabljanja na temo informacijsko-komunikacijskih tehnologij;
  • delavnice priprave poslovnega modela.

VGC, ki v MC Kotlovnica deluje pod okriljem nosilca projekta Javnega zavoda Cene Štupar – Centra za izobraževanje Ljubljana, predstavlja osrednji prostor zbiranja in srečevanja v lokalnem okolju, njegov namen pa je druženje, ohranjanje in širjenje socialne mreže ter zadovoljevanje potreb različnih ranljivih ciljnih skupin, družin in posameznih družinskih članov v vseh življenjskih obdobjih.

Mesečni programi aktivnosti na projektu VGC so objavljeni na spletni stani MC Kotlovnica na www.kotlovnica.si.

Informacije

Več informacij dobite po elektronski pošti info@kotlovnica.si ali na telefonski številki 070 405 484 (od ponedeljka do petka med 9. in 13. uro ter od torka do petka med 17. in 21. uro).

Mladinski center Kotlovnica je za obiskovalce odprt med oktobrom in majem od torka do petka med 17. in 21. uro.

Javni razpis za izbor operacij financirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. Operacija se izvaja v okviru projekta Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014–2020.

9. Prednostna os: Socialna vključenost in zmanjševanje tveganja revščine.

9.1 Prednostna naložba: Aktivno vključevanje, vključno s spodbujanjem enakih možnosti in dejavnega sodelovanja ter izboljšanje zaposljivosti.

9.1.3 Specifični cilj: Preprečevanje zdrsa v revščino oziroma socialno izključenost in zmanjševanje neenakosti v zdravju.

 

Projekt podpirajo tudi Mestna občina Ljubljana, občina Kamnik, občina Vrhnika, občina Grosuplje in občina Ivančna Gorica.


 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Shrani nastavitve